Balıkesir Ziraat Odası (BZO) Başkanı Sami Sözat, 2001 yılında çiftçilerin bankalara 5 milyar dolar borcu olduğunu belirterek, bunun 2011 yılında 30 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Sözat, "Kamu ve özel bankalar, tarlaları ipotek ederek çiftçiye kredi veriyor. Çiftçi, aldığı parayı barda, pavyonda harcamıyor. Türk çiftçisi, borç batağının içinde. Bankalar olan borçları, acilen yeniden yapılandırılmalı. Çiftçiye sahip çıkılmazsa 50 yıl sonra ülkemizde açlık başgösterecek." dedi.
BZO Başkanı Sözat, bir basın toplantısı düzenleyerek 2010 yılını değerlendirdi. Geçen yılın ekonomik olaylarına değinen Sözat, çiftçinin problemlerinden söz ederek çözüm önerileri sundu. Çiftçilere verilen desteğin yetersiz olduğunu kaydeden Sözat, 2011 yılındaki ucuz mazot desteğinin de kaldırıldığını vurguladı: “Dünyada 950 milyon insan açlıkla savaşıyor. Bu durum 50 yıl sonra tüm dünyada başgösterecek. Önlem alınmazsa Türkiye de açlıkla mücadele etmek zorunda kalabilir. Türkiye'nin nüfusunun beş on yıl içinde 85 milyon olacağı tahmin ediliyor. Bu kadar insanı beslemek için tarımın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor."
Hiçbir ülkede çiftçinin Türkiye'deki kadar pahalı mazot ve gübre almadığını savunan Sami Sözat, “Birçok ülkede çiftçiler, 'yeşil mazot' denen bir uygulamadan faydalanıyor. Normal vatandaştan daha ucuza mazot alabiliyorlar. Bu pahalı mazotla Türkiye'de çiftçilik yapmak kolay değil. 2011 Ocak ayında kırsal mazot kullanımı kaldırıldı. Çiftçi, bir yıldır mazota daha fazla para ödüyor. Sadece mazot pahalılığından dolayı ödediği KDV farkı 300 milyon doları buluyor. Bu durumda üretim yapmaya çalışmak bir mucize. Bu para hiç yoktan uçup gitti. Tarımın en önemli iki girdisi mazot ve gübredir." şeklinde konuştu.
Türkiye'de çiftçilik yapanların birer birer tarlalarını satarak şehirlere göç ettiğini ya da büyük çiftlik sahipleri yanında işçi olarak çalışmaya başladığını ileri süren Sözat, Türk çiftçisinin toprağının verimli ama ekmek için gerekenlerin pahalı olduğunu vurguladı. 2012 yılında hükümetten, çiftçileri destekleyen düzenlemeler beklediklerini belirten Sözat, “Türkiye, eskiden tarım ürünleri ihraç eden bir ülkeydi. Şimdi ise ithal eder hale geldik. 2001 yılında 6 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç etmişiz, ithal ettiğimiz ise 8 milyar dolar. Türkiye'de çiftçiliğin yaşaması için destekleme politikaları bekliyoruz. Bankalara borçlarımızın yapılandırılmasını istiyoruz. Ucuz mazot ve gübre kullanmak istiyoruz." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz