BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu,Topkapı Sarayı'nda düzenlenen "Şehir-İnsan Projesi'nin tanıtımına katıldı. Başbakan Davutoğlu yaptığı konuşmada, şehirleri ziyaret ettiğinde her birini bir isimle anmaya çalıştığını dile getirerek "Kızıltepe'den Mardin'e doğru baktığınızda bütün birMezopotamya'nın ve farklı devletlerin izlerini bıraktığı o tarihi birikimin bütünözelliklerini şehrin siluetinde görebilirsiniz. Amasya'nın suyla buluşmasındayine bütün tarihi şehir özelliklerini Anadolu'da yakalayabilirsiniz. Konya'datepede yapılan Kelebekler Vadisi üzerinden baktığınızda Konya'daki ovayla bütünleşen fiziki dokuyu görmeniz mümkün olabilir" diye konuştu.
"GÜZEL MİMARİYE ŞİRK KOŞACAK ŞEKİLDE..."
Başbakan Ahmet Davutoğlu, hem mekan hem tarih hem de insan unsuru ahenk içinde buluştuğunda şehirlerin doğduğunu belirterek, "Mekan ile o mekanın üzerindeki mimari çatışmaya, kavga etmeye başladığı zaman, yani yedi tepenin üzerindeki güzel mimariye şirk koşacak şekilde bir dikey mimariyi tarihi yarımadaya yaklaştırdığınız zaman, kim, hangi gerekçeyle yaparsa yapsın, kabul edilemez" diye konuştu. İstanbul kadar bütün kaynakları bütünleşik olarak bulunduran herhangi bir şehir bulunmadığını ifade eden Davutoğlu, "Boğaziçi ile tarihi yarımadanın buluşması, toprakla suyun buluşması gibi. Yedi tepenin gökyüzüne doğru yükselişi, toprakla havanın buluşması. En güzel manzaraların şafak ve grupvaktinde olması da ateşle bütün tabiatın buluşması" diye konuştu. Davutoğlu, "İstanbul bugün diğer şehirlerden farklı olarak ve belki de başka hiçbir şehirde görülmeyecek kadar farklı bir özellik olarak şunu söyleyebiliriz ki kadimi İstanbul kadar yaşamış olan ve İstanbul kadar hala yaşamakta olan,modernitenin İstanbul gibi uğraştığı, didiştiği bazen ve küreselleşmeyi deİstanbul kadar bazen acımasız yaşamak durumunda olan ikinci bir şehir yokdünyada. Bazı şehirler var, New York gibi, kadimi yok. Hatta Paris gibi. Çok eskiye giden kadim bir tarihi yok. Bu sebeple de inşa edilen şehir, zamanla moderniteyle bütünleşmekte büyük sıkıntılar çekmedi veya modern bir şehir olarakinşa edildi. Bazı şehirler vardır ki kadimi var ama moderniteyi o derece yoğunyaşamamıştır. Taç Mahal'in bulunduğu Agra şehri, El Hamra'nın bulunduğu Gırnataşehri gibi. Bazı şehirler var tamamıyla küresel bir şehir olarak planlanmış ve o şekilde doğmuş" ifadelerini kullandı.
"BÜTÜN YOLLAR İSTANBUL'A ÇIKAR, BÜTÜN YOLLAR İSTANBUL'DAN GİDERDİ"
"Tarihi akışın dışındakalamaz İstanbul, tarihi akışın içinde olacak" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarihi akışın içinde olmak acabatarihi yok ederek mi sağlanabilir ya da tarihi birikime zarar vererek misağlanabilir? İşte can alıcı soru bu. İstanbul üzerinde yaşanan her şey aslındabu can alıcı soruya negatif cevap verenlerin yaptığı tahribatla, ona karşı şehrindokusunu, ruhunu korumaya çalışanlar arasındaki mücadeleyle geçti 100 yıl. İstanbul, dünyanın en büyük havalimanına sahip olmak durumunda çünkü tarihin aktığı merkezlerden biri. İstanbul, büyük bir ticaret ve finans merkezi olmak durumunda çünkü hep öyleydi. Osmanlı zamanında da öyleydi, Roma zamanında da öyleydi. Bütün yollar İstanbul'a çıkar, bütün yollar İstanbul'dan giderdi. Onun için Marmaray olacak ya da o günün teknolojisi neyse bugünkü teknolojide onun karşılıkları olacak. Acaba bunun olması, şehrin o tabiatla, mekanla ruhunbuluştuğu mimariyi yok etmekle mi olur ya da şehrin tarih ve metafiziğinbuluştuğu güzel eksenini tahrip etmekle mi olur? İşte bizim üzerimizde taşıdığımız en ağır sorumluluk bu"
Davutoğlu, bir şehre sahip olmanın aslında özgürlük bilincine sahip olmak anlamına da geldiğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:"Dolayısıyla şehir, medeniyet ve devlet birbirinden ayrılamayacak kadar iç içe, birini kaybettiğinizde diğerini muhafaza etmenizin mümkün olmadığıbir ahenk içinde yorumlanması gereken tarihi özneler. Kültür ve Turizm Bakanlığımız aslında bu güzel projesiyle şehirle insan arasında şehir-insan ilişkisini tanımlayarak medeniyet köprüleri kurmayı hedef ediniyor. Allah, bize intikal eden kadim birikimi muhafaza edip, onu gelecek nesillere yenilenerek aktarma imkanı versin. Orada oluşabilecek tahriplere karşı da bize bilinçle veidrakle karşı durma gücünü bize nasip etsin. Projenin hayırlı olmasını diliyorum.Nice şehir öncüleriyle zenginleşerek devamı konusunda Kültür Bakanlığı vehükümetimizin her türlü fedakarlığı, gayreti ve desteği vereceğini vereceğiniifade ediyorum"
ŞEHİR-İNSAN PROJESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek projeyle, yeni neslin tarihini, kültürünü bilerek ve değerlerine sahip çıkarak bugünün gelişen dinamikleriyle harmanlaması ve bütünsel bir bakış açısına sahip olması amaçlanıyor.Projeyle birlikte, gençlerin ilgisini çekecek, rol model olacakdeğerlerin hatırlatılması ve anlatılmasına katkı sağlayacak "Şehir-İnsanMedeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi" hayata geçirilecek. Şehir-İnsanProjesi kapsamında, gençler ve değerler arasında bir köprü oluşturmak hedefleniyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz