Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütüne inat, terörden beslenen siyasete inat demokrasiyi savunduklarını ve standartları yükselteceklerini söyledi.
Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nın gerçekleştirdiği "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye Kararları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı bilimsel toplantı Ankara Hilton Otel'de başladı. 3 gün sürecek toplantıda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, insan haklarının evrensel bir nitelik taşıdığını, farklı coğrafyada farklılık arzetmeyeceğini vurguladı. Yoksullar ve zenginler için farklı insan haklarından bahsedilemeyeceğinin altını çizen Erdoğan, herkesin aynı saygın ve eşit muameleyi hak ettiğini belirtti. Türkiye'nin Avrupa Konseyi başta olmak üzere Avrupa'da birçok yerle bağlantığı bulunduğunu anlatan Erdoğan, kültürlerinde insanın ön planda olduğunu ve canın herşeyin üzerinde bir değer olarak görüldüğünü ifade etti. Tarihte yanlışlıklar olduğunu ama medeniyetlerinin özüne zarar veremediğini vurgulayan Erdoğan, Avrupa'daki temel hak özgürlüklerin kendi medeniyetlerinin özü olduğunu ve ulaşmak istenilen ideal olduğunu kaydetti.
İnsan hakları konusunda reform yapmanın kolay olmadığının altını çizen Başbakan Erdoğan, güçlü bir irade ortaya koyduklarını söyledi. Kimi zaman çetelerle, kimi zaman bürokratik oligarşi ile kimi zaman da statükoyla mücadele ederek bugünlere ulaştıklarını anlatan Erdoğan, Türkiye'nin 9 yıl öncesine göre temel hak özgürlükler, Uluslararasındaki çifte standartı asla ve asla mazeret olarak görmediklerinin altını çizen Erdoğan, terör örgütüne inat, terörden beslenen siyasete inat demokrasiyi savunduklarını ve standartları yükselttiklerini ifade etti.
"TERÖR ÖRGÜTÜ FARKLI SESLERİ SUSTURMAK İSTİYOR"
Güvenlik özgürlük bağlamında atılan adımlar ile teröre taban kaybettirildiğini dile getiren Erdoğan, bunun da kazanımlarını somut olarak görüldüğükü kaydetti. Şimdi teröre ve terör örgütüne hiç olmadığı kadar tepki gösterildiğini anlatan Erdoğan, terör örgütünün Türkiye'de özgürlükleri, farklı sesleri susturmak, farklılığı yok etmek için bomba ve silahla kendine göre yasalar oluşturmaya çalıştığını vurguladı. KCK'yı hatırlatan Başbakan Erdoğan, devlete paralel bir yapıyla anayasa konduğunu ve buna asla izin vermeyeceklerini kaydetti. Reformlara devam edeceklerini ve geri adım atmayacaklarını ifade eden Erdoğan, ortaya çıkan sorunların üstesinden geleceklerini belirtti.
Bugün yepyeni bir Türkiye olduğuna dikkat çeken Erdoğan, artık insan hakları konusunda Avrupa ülkelerinin gerisinde kalındığını kimsenin söyleyemeyeceğini savundu. Etkin sonuç alınacak bir mekanizma kurduklarını anlatan Erdoğan, yargının bağımsız olarak işlediğini kaydetti.
Bireysel başvuru hakkına da değinen Başbakan Erdoğan, özgürlükler konusunda hizçbir mazereti kabul etmediklerini söyledi. Bölgede Türkiye'nin farklı bir model oluşturacağını dile getiren Erdoğan, son ekonomik krizde Türkiye'nin güçlü farklı olduğunu çok net olarak ortaya koyduğunu belirtti. Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini anlatan Erdoğan, yere sağlam bastığını, krizden en az hasarla çıktığını gösterdiğini ifade ederek Avrupada çok farkı bir konuma ulaşacaklarını vurguladı.
Konuşmanın ardından Başbakan Erdoğan ve katılımcılar, anı fotoğrafı çektirdi.
"ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU, AİHM'E BAŞVURULARI AZALTACAK"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, insan haklarının güvence altına alınmasının insanlık tarihinin en büyük mücadelelerinden biri olduğunu söyledi. Akıllı kişinin problemleri çözdüğünü, bilge kişinin ise problemlerin olmasını önlediğini vurgulayan Ergin, bir ülkenin gelişmişliğinin sadece ekonomisinin güçlü olması ile değil gelişmiş bir adelet sistemine de bağlı olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun getirilmesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne başvuruları azaltacağının öngörüldüğünü ifade eden Ergin, kişisel verilerin Anayasa güvencesi altına alındığını kaydetti. Yargılamaların hızlanması için mevzuat çalışmalarının halen devam ettiğini anlatan Ergin, hakim ve savcı sayısında yüzde 34 artış olduğunu ancak hala bunun yetersiz olduğunu vurguladı. Yurt dışındaki davalara ilişkin savunmanın artık Adalet Bakanlığı tarafından yapılacağını açıklayan Ergin, konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı ile bir protokol imzalandığını kaydetti.
"BAŞBAKAN DURUMU CİDDİYE ALIYOR"
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise Başbakan Erdoğan ile ilk tanıştıkları zaman bir şiir nedeniyle ceza aldığını, destek amaçlı Türkiye'ye bir ekip gönderilmesi için karar aldıklarını aktardı. Daha sonra Erdoğan'ın Başbakan olduğunu ve ülkeye büyük bir enerji kattığını vurgulayan Jagland, Başbakanın programa katılmasının insan haklarının bu ülkede daha da ileriye götüreceğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Deprem dolayısıyla mağdurların ailelerinin acılarını oldukça derinden ve samimi olarak paylaştığını dile getiren Jagland, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruların AİHM'e başvuruları azaltacağını düşündüklerini ifade etti. Hak ihlallerinin sonlandırılması için gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen Jagland, gazetecilerin ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğünden faydalanamadığını iddia etti. Belirli fikirlerin ifadesinin devletin belli kesimlerini gücendirebileceğini ancak ifade özgürlüğünün olmamasının herkes için zararlı olacağını savunan Jagland, Adalet Bakanına yapıcı çalışmalardan teşekkür etti. İfade özgürlüğü ve medya özgürlüğünün sadece tartışılmayacağını, tutukluluk ve gözaltılarının da tartışılacağını dile getiren Jagland, Başbakanın bu durumu ciddiye aldığını ve bir adım atacağına inandığını kaydetti. Eksikliklerin her yerde, tüm kıtada bulunduğunu, gelişmiş ülkelerde de bulunduğunu anlatan Jagland, önemli olanın ise bu eksikliklerin giderilmesi için ne yapıldığının olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz