Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Hızır Gölü (Gola Çetu) Parkı'na ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü basın müşavirliği tarafından yapılan açıklamaları değerlendirdi. Şahin, "Bakan ve DSİ samimiyse davadan vazgeçip parkı bize devretsin" dedi.
Tunceli'de yapılacak barajın altında kalması planlanan ve Alevilerin kutsal mekanı gösterilen Gola Çetu Parkı'na ilişkin tepkileri değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun "Onların kutsal ve mukaddes gördükleri alanları korumak boynumuzun borcudur" açıklaması ile DSİ Basın Müşavirliği'nin parkın eski haliyle kalacağını belirten açıklamasını yorumlayan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, "DSİ bu konuda samimiyse davasından vazgeçip parkı bize devretsin" dedi.
Makamında basın mensuplarına açıklama yapan Edibe Şahin, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün parkla ilgili belediye aleyhine açtığı ve Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi'nce parkın eski haline döndürülmesi yönünde karar alındığını belirterek, "Gelen karar buranın eski haline döndürülmesi, dolgu yapılan, park ve ziyaret yeri olarak yapılan yerin bozularak baraj sahası olarak boşaltılmasını içeriyor. Karar, mahkeme harçları, boşaltma giderleri ile belediyemize 2 milyon 200 bin liralık bir de mali külfet getiriyor" dedi.
Olayın basına yansımasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile DSİ Basın Müşavirliği'nin konuya ilişkin açıklama yaptığını hatırlatan Şahin, "DSİ Basın Müşavirliği açıklamasında söz konusu alanda cemevi ve ziyaret alanı bulunması sebebiyle bu alanın halka açık park ve rekreasyon alanı olarak kalmasını, ayrıca bu alanın Tunceli Belediyesi’ne veya İl Özel İdaresi’ne tahsis edilmesini talep etmiştir. Madem ki DSİ de olumlu bakıyorsa parkın kaldırılmaması gibi bir hassasiyetle yaklaşıyorsa açtığı davadan vazgeçsin. DSİ Genel Müdürlüğü belediye aleyhine açtığı davadan vazgeçerse hem dava düşmüş olacak hem de para cezaları ve mahkeme masrafları bizim gibi küçük bir belediyenin üzerinde kalmamış olacak" diye konuştu.
Belediyeler Yasası'nın 79. maddesinin belediye sınırları içindeki bu tür dolgu alanlarının belediyelere devrini şart koştuğunu dile getiren Başkan Şahin, "Biz bu devri talep ediyoruz. Böylelikle yapılan yanlıştan dönülmüş olur" diye konuştu.
Konuya ilişkin hukuki sürecin devam ettiğini de ifade eden Şahin, hukukun yanlıştan döneceğine inandıklarını söyledi.
Tunceli'de Munzur ve Pülümür Çayı üzerinde kurulan ve 2009 yılında su tutmaya başlayan Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santrali iki çayın birleştiği yerde bulunan ve yöre insanları tarafından kutsal kabul edilen Hızır Gölü (Gole Çetu) ziyaretinin bir bölümünün sular altında kalmasına neden olmuştu. Tunceli Belediyesi'nin girişimleri sonucu baraj ve HES'i yapan Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri Anonim Şirketi ziyaretin bir bölümünü kurtararak bir de park yaptırdı.
Tunceli Belediyesi tarafından parka yöresel isim olan Jara Gole Çeto ismi verilerek, spor ve oyun alanları yaptırıldı. Parka yüzlerce ağaç dikildi. Parkın tamamlanıp bitirilmesinin ardından DSİ Genel Müdürlüğü, parkın baraj gölü sahasında kaldığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme, parkın kaldırılarak önceki haline getirilmesine hükmetmişti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz