Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bel fıtığı kendiliğinden geçer mi?

    Bel ve bacak ağrılarının en sık rastlanan nedenlerinden bir tanesinin de bel fıtığı olduğunu açıklayan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan Omurgalar arasında yastık görevi gören diskin zaman içerisinde normal yapısını kaybederek fıtıklaşmaya başladığını belirterek, bel fıtığı konusunda ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

    Bel ve bacak ağrılarının en sık rastlanan nedenlerinden bir tanesi de bel fıtığıdır. Omurgalar arasında yastık görevi gören disk zaman içerisinde normal yapısını kaybederek fıtıklaşmaya başlamaktadır. Diskler bele esneklik sağlama, şok darbelerini emme ve vücudun üzerine binen ağırlığı vücuda eşit bir şekilde dağıtma görevine sahiptirler. Fıtıklaşan disk sıklıkla hemen yan kısmında yer alan ve bacağa giden sinirler üzerine baskı yapmaya başlamaktadır. Sinirin üzerinde giderek artan bası ile beraber bacaklarda güçsüzlük ya da uyuşma hissi, keskin ağrı veya kramp gibi belirtilere yol açmaktadır. Bel fıtığı özellikle yaşlanmayla beraber ortaya çıkan dejeneratif bir rahatsızlıktır. Genetik yönü de vardır. Omurgayı oluşturan elemanlar içerisinde yer alan diskin doğal yapısının bozulması ile beraber bel fıtığı oluşmaya başlamaktadır.

    KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞİR Mİ?

    Bel fıtığı denildiğinde akla ilk gelen şey ameliyat olsa da aslında ameliyat bel fıtığı rahatsızlıklarının sadece az bir kısmında tercih edilen bir yöntemdir. Bel fıtığı genetik yönü de bulanan dejeneratif bir rahatsızlık rahatsızlıktır ve her zaman kendiliğinden iyileşmez. Ancak henüz başlangıç seviyesinde olan rahatsızlığın ilerlemesini engellemek için günlük hayatta yapılacak bazı değişiklikler yardımcı olmaktadır. Bel, sırt ve karın kaslarını güçlendirmeye yönelik hareketler, doğru pozisyonda oturma, kalkma gibi dikkat edilecek bir kaç küçük şey ile rahatsızlığın daha kötü hale gelmesinin önüne geçilebilmektedir. En iyisi seneler önce belirttiğimiz “Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiye”yi dikkatlice okumak ve günlük yaşam esnasında o tavsiyelere harfiyen uymaktır. Bu tavsiyeler belirtilerin azalmasını sağlarken aynı zamanda kişinin yaşam kalitesini yükseltmektedir.

    BEL FITIĞI TEDAVİSİ SEÇENEKLERİ

    Bel fıtığı rahatsızlıklarında tercih edilen belli başlı bazı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Diskin henüz fıtıklaşmaya başladığı dönemlerde birkaç günlük yatak istirahati yeterli olmaktadır. Hafif bel ve sırt ağrısında ise anti-enflamatuar, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kişinin daha rahat hissetmesini sağlamaktadır. İlaçlar ile kontrol altına alınamayan durumlarda ise fizik tedavi seçenekleri düşünülmektedir. Farklı fizik tedavi yöntemleri birçok insanda ortaya çıkan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bel fıtığına bağlı problemleri önemli ölçüde ortadan kaldırabilmektedir. Ancak cerrahi dışı tüm bu yöntemler herhangi bir fayda sağlamıyor ve hastanın yaşam kalitesi sürekli düşüyorsa ameliyat gerekmektedir.

    **Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
    Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı
    https://ahmetyildizhan.net/

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler