Doruk Sağlık Grubu Plastik Rekonsrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Tufan Soydan, iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda uyardı.
İş yerlerinde ortaya çıkan yaralanmaları akut olarak ortaya çıkan ve acil müdahale edilmesi gereken yaralanmalar ile meslek hastalıkları olarak tanımlayan Op. Dr. Ali Tufan Soydan, acil müdahale gerektiren yaralanma ve kesilerin tedavi edilebildiğini, fakat kronik yaralanmalarda durumun öyle olmadığını söyledi. Soydan, bilinmeyen tehlike meslek hastalıklarının yıllar sonra ortaya çıkmasından dolayı kişilerin hastalığı geç fark ettiğini ve tedaviye geç başlandığını belirtti.
Sıkça karşılaşılan meslek hastalıklarının başında karpal tünel sendromunun geldiğini belirten Soydan, “Bu hastalık kendisini el bileği ve elde uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük ve ağrı ile gösterir. El bileğinde median sinir adını verdiğimiz sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu, özellikle el bileğinin kronik travmaya maruz kaldığı durumlarda ve ofis çalışanlarında sıklıkla görülen bir hastalık. Ev hanımlarında da görülebiliyor.Bunun dışında diyabet gibi bazı hastalıklarda sinir sıkışmaları riskini arttırıyor. Karpal tünel sendromu ve el bileği sıkışma sendromunda tedavi genellikle cerrahi olarak sinirin rahatlamasıyla yapılıyor” dedi.
Sıkça karşılaşılan bir diğer meslek hastalığının ise Dupuytren hastalığı olduğunu belirten Soydan, hastalığın genelde avuç içi ve parmaklarda sert bantların oluşması ile karakterize olması ve el fonksiyonlarını olumsuz etkilemesinden kaynaklandığını ifade etti. Hastalığın genetik bir altyapısının bulunmadığını ve hazırlayıcı faktörler ile hastalığın ortaya çıktığını belirten Soydan, hastalığın cerrahi müdahale gerektirdiğinin altını çizdi. Elini daha çok kullanarak iş yapan kişilerde görülen bir diğer meslek hastalığının da, el bileği tendonlarının iltihaplanması olduğunu vurgulayan Soydan, “Tendon iltihaplanmalarında, genellikle el bileğinde ve dirseklerde hareketlere eşlik eden ağrı ortaya çıkar. Tedavisinde kimi zaman ilaçlar faydalı olabilse de, cerrahi yöntemler de uygulanabilir. Tendonlar bazen parmak düzeyinde de iltihaplanabilir ve halk arasında tetik parmak denilen bir durum ortaya çıkabilir. Tetik parmak özellikle işaret parmağının hareketleri esnasında ağrı yaratır ve eklem hareketlerinde sıkıntılar oluşturabilir. Tetik parmak tedavisinde de cerrahi yöntemler başarı ile kullanılmaktadır” dedi.
Günlük yaşantısında ve işinde elini sıklıkla kullanan ve el ve el bileği seviyesine kronik travma alan kişilerin meslek hastalıkları konusunda dikkatli olmaları konusunda uyaran Soydan, “Bu tür hastalıklar, elde uyuşma, ağrı, güçsüzlük ve hareketlerde kısıtlanma ile kendini gösterir. Dolayısı ile elini ve parmaklarını sıklıkla kullanan ve bu tür şikayetleri bulunan kişilerin Plastik Cerrahi polikliniklerine müracaat etmesi önem kazanır. El seviyesinde oluşan meslek hastalıkları kimi zaman riske maruz kalmayan kişilerde de görülmesine rağmen, risk grubunda olanlar için erken teşhis ve tedavi önem kazanmakta. Ofis çalışanları gün boyu dirsek eklemi bükülü ve el bileği masaya dayalı şekilde bilgisayar başında çalışmaktalar” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz