Bitlis ve ilçelerinde tarım ürünlerindeki rekolte düşüklüğü çiftçileri kara kara düşündürüyor. Yaptıkları masrafı dahi karşılayamayan çiftçiler devletten kendilerine sahip çıkmalarını bekliyor.
KÜLLİYEN ZARAR
Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı Beldesi'nde bu yıl hasadı yapılan buğdaydan umdukları verimi alamadıklarını belirten çiftçi Özgür Korkmaz, yüzde yüz zarar ettiklerini söyledi. 20 dönümlük arazisine ektiği buğday için tohum, toprak sürüm ücreti, gübre, biçer döver ücreti ve el emeğini hesapladığında yaklaşık 700 TL harcama yaptığını ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu: " Ancak yıl sonunda elde ettiğim buğday sadece tohumluk buğday giderini ancak karşılıyor. Yaptığım bütün harcamalardan zarar ettim."
YEM FİYATLARI CEP YAKIYOR
Yaz sezonu olmasına rağmen buğday samanının kilosunu 1 TL’den almak zorunda kaldıklarını anlatan Özgür Korkmaz, “Normalde önceki yıllarda aynı samanın kilosunun 150 kuruştan alıyorduk. Ancak yem eksikliği olunca fiyat tavan yaptı. Hayvan fiyatları ise iyice düştü. Hayvanlarımızda elimizde kaldı satamıyoruz. Diğer yandan yonca samanı zaten aldı başını gidiyor. Kilosu 2 TL’ye kadar çıkıyor. Evde 10 tane büyük baş hayvanımız var. Bu hayvanları zararına da olsa satmak zorundayız. Satamazsak kışın bunların masraflarının altından kalkamayız. Makarnanın kilosu bile 1 lira değil. Yem satıcılarını da bu konuda insafa davet ediyoruz. Fırsatçılık yapıp bizi mağdur etmesinler” diye konuştu.
BUĞDAY VERİMSİZ
Ramazan Aktaş ise hasadına başlanan buğdayın verimsizliğinden şikayet etti. Çiftçi Aktaş, "Normalde her yıl buğdaydan güzel verim alıyorduk. Ancak bu yıl verim çok düştü. Bugün burada 10 dönümlük bir buğday tarlasından çıkan buğday sadece 40 teneke oldu. Eskiden 10 dönümlük tarladan yaklaşık 100 teneke buğday alıyorduk. Bunun yanında patosun saati 100 TL, buğdayın tenekesi ise 10 TL, 10 dönümlük alandan çıkan buğdayın patosa vurulması 2 saat sürdü yani 200 TL'lik masrafı oldu. Çıkan 40 teneke buğday bu masrafı bile doğru dürüst karşılamıyor. Bunun yanında yıl boyunca yapmış olduğum diğer harcamalarda cabası. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki çiftçi bu yıl ürünlerin birçoğunda zarar eti. " diye konuştu.
YEM BULAMAYINCA YOL KENARLARINDAKİ DİKENLERİ BİÇİP SAMAN YAPIYORUZ
Yem eksikliğinden yakınan diğer bir çiftçi Salim Aysal ise, yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı son çare olarak yol ağızlarında yetişen yabani ot ve dikenleri biçerek saman yaptıklarını söyledi. Hayvanların bu samanlardan dolayı süt veriminde düşüş olacağına da dikkat çeken Aysal, “Başka çare yok. Ya hayvanlar kışın açlıktan telef olacak ya da bu şekilde idare edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz