YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Biyolojik Mücadelede Sdü’den Destek

Tarımda biyolojik yöntemlerle zararlılarla mücadele etmek isteyen firmalara, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bitki...

Biyolojik Mücadelede Sdü’den Destek

Tarımda biyolojik yöntemlerle zararlılarla mücadele etmek isteyen firmalara, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından destek verilecek.

Türkiye’de de biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanılmaya başlanıldığını ifade eden SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji ABD Başkanı Prof. Dr. İsmail Karaca, “Bizim ülkemizde de biyolojik mücadele çalışmalarına hız verildi. Özellikle AR-GE’de belli bir yol kat edildi. Ama bu çalışmalar sadece laboratuvarlarda kalmaması gerekiyor. Tüketici ve üreticilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. İnsanların kimyasal savaşım sonucunda kanser vakalarıyla karşılaması, yurt içinde ürettiğimiz ürünlerin yurtdışına satıldığında geri dönüp bunların imha edilmesi gibi problemler bizim yöneticilerimizi de uyandırdı. Özellikle Tarım Bakanlığı bu konuya önem vermeye başladı. Antalya’da yapılan toplantılarda belli bölgelerin pilot bölge seçilip biyolojik bölge mücadelesiyle ürün yetiştirilmesi konusunda adım atıldı. En fazla sebze yetiştirilen bölge Demre bölgesi pilot bölge seçildi. Üreticimizin biyolojik mücadele masraflarının yüzde 70’i desteklenmiştir” diye konuştu.

DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nün biyolojik mücadeleyi Türkiye’de laboratuar ortamında uygulayan tek akademik bölüm olduğunu belirten Prof.Dr. Karaca bu konuya ilgi duyan firmalara da her türlü desteği sağlayacaklarını belirterek, “Bitki Koruma Bölümü, biyolojik mücadele çalışmaları konusunda laboratuvarlara sahip tek bölüm. Bu olumlu gelişmelere bizim de katkımız olacaktır. Bu konuda ilgi duyan firmalara her türlü desteği verebiliriz. Bu desteklerle önce pilot bölgelerde sonra tüm ülke geneline yayılacak biyolojik mücadele çalışmaları ön plana çıkacak, bu da sağlıklı bireylerin yetişmesine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

YENİ BİR GELİR ALANI OLABİLİR

Prof. Dr. Karaca ayrıca biyolojik mücadele yönteminin Türkiye’de yaygınlaşmasının yerli üretimle mümkün olacağını, kaydederek, "Biyolojik mücadelede kullanılan yararlı böceklerin üretiminde yurt dışına bağımlıyız. Bu canlı etmenler gelmediğinde üretimimizde problem olacaktır. Oysa kendimiz üretirsek bu yararlı organizmaları üretim bölgelerine hemen sevk etme şansımız var. Bu böcekler için döviz ödüyoruz. Bu para kendi ülkemizde kalmalı. Kendi ülkemizde biyolojik mücadele yöntemlerini kullanıp yeterli üretime ulaştığımızda biyolojik mücadeleye geçmek isteyen ülkelere destek verileceğine de inanıyorum. Yapılan bu üretimin diğer ülkelere de satılmasıyla ülkemize gelir getiren bir alan daha açılmış olacaktır” dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler