YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bozyazı’da Sağlık Personelinin Yüzde 27,4’ü Sigara İçiyor

Mersin’in Bozyazı ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan ankette, sağlık personelinin yüzde 27,4’ünün, diğer kurumlarda...

Bozyazı’da Sağlık Personelinin Yüzde 27,4’ü Sigara İçiyor

Mersin’in Bozyazı ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan ankette, sağlık personelinin yüzde 27,4’ünün, diğer kurumlarda çalışanların ise yüzde 52,8’inin sigara içtiği tespit edildi.

Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından sigarayı bırakma konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Anamurion Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya, Kaymakam Mustafa Erkayıran, Tekmen Belediye Başkanı Mehmet Taş, daire ve okul müdürleri, öğretmenler ile vatandaşlar katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Kaymakam Erkayıran, sigara şirketlerinin çok büyük paralar harcayarak 50’li ve 60’lı yıllarda Hollywood yıldızlarına sigara içirttiklerini ve bunların toplumdaki yansımalarının da iyi olmadığını söyledi. “Bunların toplumdaki yansımasında benim Anadolu’mda, İstanbul’daki kentli insanımla dağdaki çobanıma kadar herkes sigara içer oldu” diyen Erkayıran, 1980’li yıllara kadar dünyada sigara içmenin adeta teşvik edildiğini vurguladı. 1980’li yıllardan sonra işlerin değiştiğini ve artık bilinçli toplumun yavaş yavaş uyanmaya başladığını kaydeden Erkayıran, “Kamuoyu uyanınca kanunlarla bunlar yavaş yavaş garanti altına alınmaya çalışıldı. Bugün artık küçüklere sigara satılmıyor, kapalı ortamlarda sigara içilmiyor” ifadelerini kullandı.

Bozyazı’da yapılan araştırmada sigara içme oranının fazla olduğu ve memur kesiminde içme oranının yüksek çıktığını da aktaran Erkayıran, memurlardan sigarayı bırakmalarını, bırakamayanların doktora başvurmalarını istedi.

“İçtiğiniz her paket sigaranın içinde kızınızın 2 okul defteri, oğlunuzun kalemi, silgisi, bebeğinizin 1 şişe sütü, eşinizin 1 giysisi, ailenizin bir öğün yemeği var. Onları yoksun ve yoksul bırakmayın” diyen Bozyazı Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ahmet Hakan Acı da daha güzel ve sağlıklı bir hayat için sigaranın zararlarının kulak ardı edilmemesini istedi. Acı, “Sigarayı bırakın. Kendi başınıza bırakmayacağınızı düşünüyorsanız çok geç olmadan hekiminizden destek isteyin” diye konuştu.

Dr. Acı, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda ilerleyen günler içerisinde Anamur Devlet Hastanesi bünyesinde ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ açılacağı müjdesini de verdi.

BOZYAZI’DA SİGARA KULLANIMINA YÖNELİK ANKET YAPILDI

Toplantıda, Eğitim Hemşiresi Adile Bostan ise Bozyazı’da kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelle gönüllülük esasına göre yapılan anket sonuçlarını açıkladı. Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan ankette 214 kadın, 402 erkek olmak üzere toplam 616 kişi ile bire bir görüşme yapıldığını, bunlardan 113’ünün sağlık personeli, 503’ünün ise diğer kurum çalışanlarından oluştuğunu bildirdi. 2012 verilerine göre Türkiye‘de sigara içme oranının yüzde 27 olduğu bilgisini veren Bostan, Bozyazı’da yaptıkları ankete katılan sağlık personelinin yüzde 27,4’ünün, diğer kurumlarda çalışanların ise yüzde 52,8’inin sigara içtiğinin belirlendiğini kaydetti. Ankette 20 yaş öncesi sigaraya başlama oranının yüzde 45 olarak tespit edildiğini aktaran Bostan, “20-24 yaş arası sigaraya başlayanların oranı yüzde 37,2; 25-30 yaş arası yüzde 13,3 olarak tespit edilmiştir. İlçemizde ankete katılan sigara kullanan kişilerin bir aylık toplam sigara harcamaları miktarı (en alt limitten hesaplanmıştır) 30,100 TL’dir. Sigara kullanıcılarından yüzde 30,5’i evinin içinde sigara içmeye devam etmektedir. Sigara kullanan kişilerden yüzde 55,2‘sinin evinde 0-13 yaş çocuk bulunmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyenlerin oranı yüzde 48 (128 kişi) çıkarken, kararsızlar yüzde 15 (41 kişi), bırakmak istemeyenler de yüzde 20 (54 kişi) olmuştur. Geri kalanlar da bu soruyu cevaplamak istememiştir” dedi.

TÜRKİYE’DE SİGARA KULLANIM YAŞI 10’A KADAR DÜŞTÜ

“Türkiye’de sigara kullanım yaşı 10 yaşına kadar düşmüştür” diyen Bostan, sigarayı deneyen her dört kişiden birinin sigara bağımlısı olduğuna dikkat çekti. Dünyada aynı hızla sigara kullanımı devam ederse 250 milyon çocuk ve gencin sigaraya bağlı sebeplerle ölebileceğinin tahmin edildiğine işaret eden Bostan, ”Ailelerin sosyo-ekonomik durumu, kültürel seviyesi, ebeveynlerin sigara içme durumu, ailelerin çocuklarıyla ilişkileri çocuk ve gençlerin sigara içmesinde etkilidir. Arkadaş etkisi sigara kullanımı riskini 3-4 kat artırır. Sigara reklamları da sigara kullanımı üzerinde oldukça etkilidir. Sigara kullanımına başlamadan önce koruyucu tedbirler almak, sigarayı bırakma çalışmalarından çok daha etkilidir. Bu konuda herkese büyük sorumluluk ve görevler düşmektedir” şeklinde konuştu.

Bozyazı’da Sağlık Personelinin Yüzde 27,4’ü Sigara İçiyorBozyazı’da Sağlık Personelinin Yüzde 27,4’ü Sigara İçiyor

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler