Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rauself, gelişmiş ülkelerin krize çözüm bulamadıklarını ve gittikçe ‘batağa’ saplandıklarını belirterek, Türkiye ile Brezilya’nın aynı zamanda gelişmiş ülkelerin para politikaları yüzünden olumsuz etkilendiklerini kaydetti. Krizden çıkmanın uluslararası ilişkileri geliştirmekle mümkün olacağını ifade eden Rauself, “Uluslararası krizden dolayı ülkelerimiz ister istemez olumsuz etkilenmektedir. G 20 üyeleri olarak krizle mücadele gerekli önlemleri almalı ve reformları yapmalıyız. Krizden kurtulmamızın yolu, bu reformları tamamlamakla birlikte içimize kapanmaktan ziyade uluslararası ilişkilerimizi geliştirmekten geçiyor.” dedi.
Türkiye ile Brezilya arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin artırılması amacıyla gerçekleştirilen, 'Türkiye Brezilya Ticaret Yatırım Formu' Ankara Hilton Otel’de gerçekleştirdi. TUSKON tarından düzenlenen foruma, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rauself'in yanısıra Brezilya Kalkınma, Dış Ticaret ve Sanayi Bakanı Miguel Jorge, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ve iki ülkeden yaklaşık 1000 iş adamı katıldı. Forumda ayrıca İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Brezilya Ulusal Sanayicile İş Adamları Derneği ile TUSKON arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı.
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rauself, forumda yaptığı konuşmaya annesi vefat eden Başbakan Erdoğan’a taziye dileklerini sunarak başladı. Türkiye’de bulunmaktan dolayı memnuniyeti dile getiren Brezilya Devlet Başkanı Rauself, bu görüşmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin arttığına işaret ettiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Dünyada ekonomik krizin devam ettiğini bir dönemde iki ülkenin ticari anlaşmalar yapmak için bir araya gelmesinin takdire şayan olduğunun altını çizdi. Gelişmiş ülkelerin ne yapacağını bilmediğinin belirten Dilma Rauself, “Gelişmiş ülkelerin para politikaları, Türkiye ve Brezilya’yı olumsuz etkiliyor.” dedi.
"ÇEŞİTLİLİĞİ KAYBETMEDEN YATIRIMLARI ARTIRMALIYIZ"
Türkiye ve Brezilya’nın sanayi ürünlerinin birbirini tamamlamasında son derece önemli olduğunu vurgulayan Dilma Rauself, “Türkiye Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ticaret hacimlerimizin yüksek olmasına rağmen, iki ülke arasındaki ticaretin çok düşük olduğu ifadesine katılıyorum. Ülkelere arasındaki ticaret yıllık 1,5 milyon doları aştı. Güzel ama bizce de yetersiz bir rakamdır. Bu rakamın daha yukarılara çekilmesi için iş adamlarımız, hammadde, enerji, yenilenebilir enerji kaynakları, alt yapı, savunma gibi alanlarda karşılıklı yatırım yapmalıdırlar. Çeşitliği kaybetmeden bizim Türkiye’ye yatırımlarımız artarak devam edecektir. Aynı durumun, Türkiye iş adamları içinde geçerli olacağını ve Latin Amerika’ya yatırımların ülkemizden geçtiğini bildirmek istiyorum.” diye konuştu.
Brezilya’nın gerek lisans ve gerekse doktora alanındaki öğrencileri Türk Üniversitelerine göndermek için gerekli düzenlemeleri yaptığını ifade eden Dilma Rauself, şöyle devam etti: “Biz bu adımın Türkiye tarafından atılacağını ümit ediyoruz. Uzun süreli ilişkilerin gelişmesi için yatırımların yapılması gerekiyor.”
"BREZİLYA VE TÜRKİYE KRİZE MEYDAN OKUYAN İKİ ÜLKE"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da toplantıda yaptığı konuşmada, Brezilya ve Türkiye arasında 10-12 saat mesafe olsa da bu mesafenin gelişen ilişkilerle ortadan kalktığını ifade etti. İki ülke arasındaki diyalogları artırmak için çalışmalar yürütüldüğünü belirten Çağlayan, Brezilya ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için önümüzdeki ay içinde iş adamları ile Brezilya’ya çıkarma yapacaklarını açıkladı. İki ülke arasındaki ticari görüşmelerin sürekli sürdüğü ifade eden Çağlayan, ülkeler arasındaki benzer noktalara değindi: “Brezilya ve Türkiye dünyadaki krize meydan okuyan iki ülke. Bu iki ülkenin ayrıca mali gücü yüksek ve önemli alanlarda çok önemli gelişmeler kaydediyor.”
Türkiye’nin bu yılki iharacattan edeceği gelirin 135 milyar dolar olacağının altını çizen Çağlayan, iki ülkenin ticaret hacminin 650 milyar doları geçtiğinin söyledi. Artan bu ticaret hacmine rağmen, iki ülkeler arasındaki ticaret hacminin 3 milyar dolar bile olmadığına dikkat çeken Çağlayan, “Bu yılki ticaret hacimlerinin ilk 8 aylık verilerine baktığımız zaman Brezilya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 2,5 milyar dolar olacaktır. Ancak biz bu rakamları bile yetersiz buluyoruz. İki ülke arasındaki ticaretin yaklaşık 20-3 milyar dolar olması gerekiyor.” dedi.
Türkiye’nin bölgedeki stratejik konumu ile Brezilya’nın orta Asya, Kafkasya ve Doğu Avrupa’ya açılan kapısı olabileceğinin de konuşmasında anlatan Çağlayan, Türk iş adamlarının da Latin Amerika ve ABD’ye açılış kapısının Brezilya’dan geçtiğinin söyleyerek, “İki ülke iş adamları yatırım yapacakları alanları iyi belirlerse, bir üçüncü ülkede bile irlikt hareket ederek yatırım yapabilirler.” diye konuştu.
TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral de Türkiye ve Brezilya arasında artan ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu. İki ülkenin benzer dönemlerde benzer şekillerde atılımlar kaydettiğini anlatan Meral, “Dünyanın 8. Büyük ekonomisi Brezilya, Türkiye açısından son derece önemli bir ülke. Bu açıdan ekonomik ilişkilerimiz daha da gelişecektir.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz