YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çakırmelikoğlu: Fındığa devlet desteği şart, yoksa 2012'de üretici mağdur olacak

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, fındığa devlet desteği sağlanmaması...

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, fındığa devlet desteği sağlanmaması durumunda 2012 yılında üreticinin çeşitli mağduriyetler yaşayacağını söyledi.
Hasan Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, fındığın, Giresun ve bölge ekonomisi için vazgeçilemeyecek öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Fındığın, Giresun'un sosyo-ekonomik göstergelerinin belirlenmesinde ciddi bir paya sahip olduğunu vurgulayan Çakırmelikoğlu, fındıkta mutlaka inişli çıkışlı fiyat dalgalanmasının önüne geçilmesinin, ülke ve fındık üreticisinin menfaatine olacağını savundu.
"Devletimizin son üç yılda uyguladığı ve 2012 ile son bulan alan bazlı desteklemenin genişletilerek Giresun-Ordu ve Trabzon bölgesinde sürdürülmesi gerekmektedir." diyen Çakırmelikoğlu, şöyle devam etti:
"Daha önceki yıllarda fındıkta yol haritası olarak tespit edilen Bakanlar Kurulu kararına göre, ruhsatlı sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan üretici ile ruhsatsız alanda bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen çiftçinin desteklenmesi bölgemiz adına önemli bir adım olmuştur. Ancak ilk günden itibaren ifade ettiğimiz çekinceler bugün netleşmiştir. Bugün ruhsatsız alanlarda fındık yetiştiriciliği önlenemediği gibi gerçek fındık üreticisi de yeterli oranda desteklenememiştir ve 2012 yılında alan bazlı destekleme sürdürülmez ise bölgemiz fındık üreticisi mağdur olacaktır."
Fındık üreticilerine sağlanan Alan Bazlı Destek Ödemeleri'nin 5 yıl daha sürdürülmesini isteyen Çakırmelikoğlu, bu uygulamanın üreticinin yararına olacağını dile getirdi.
Çakırmelikoğlu, "2009–2011 arası üç yıl süreyle uygulanan dekar başı desteklemenin, ruhsatsız alanlarda sökümü ne kadar teşvik ettiği, bu süre sonunda ise sökümün nasıl gerçekleşmediğini görmekteyiz. Bu bakımdan öncelikle serbest piyasa şartlarının bölge üreticisi lehine düzenlenmesi ve alan bazlı destekleme uygulamasının en az beş yıl daha sürdürülmesinin bölgenin sosyo-ekonomik düzeni için gerekli olduğuna inanmaktayız." ifadelerini kullandı.

"FINDIĞA DEVLET DESTEĞİNİN SAĞLANMASI ŞART"
Fındığa devlet desteğinin sağlanmasının şart olduğunu ifade eden Çakırmelikoğlu, şunları aktardı: "2009 yılında 424 bin ton, 2010 yılında 650 bin ton satıştan gerçekleşen, 2011 yılında ise tahmini 450 bin ton fındığın olması bu dönemlerde üreticiyi mağdur etmemiştir. Fakat daha sonraki mahsul dönemlerinde rekoltenin yüksek çıkması halinde ise destekleme dışında olan fındığın durumu bölge olarak bizleri endişelendirmektedir. 500 bin ton ihracat, 100 bin ton iç tüketim talebinin olduğu Türk fındığında bu rakamın üzeri Doğu Karadeniz bölge üreticisini ciddi manada mağdur edeceği bir gerçektir. Bu nedenle fındığa devlet desteği sağlanmalıdır."
Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık bahçelerinin yeniden tesis edilmesinin artık zaruri hale geldiğini dile getiren Çakırmelikoğlu, bu noktada da üreticiye devlet desteği sağlanmasını istediklerini belirtti.
GTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, "31 Aralık 2011 tarihi ile son bulacak olan fındık destekleme politikasında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 50 yaşın üzeri fındıklıkların yenilenmesi mutlak yeni destekleme politikasına ilave edilmelidir." şeklinde konuştu.

"50 YILI GEÇMİŞ FINDIK BAHÇELERİ DE DESTEKLEME KAPSAMINA ALINMALI"
Bilimsel verilere göre, fındık ağaçlarında gelişimin 10 yıl, ekonomik verim yaşı 30 ile 40 yıl arasında seyrettiğine dikkat çeken Çakırmelikoğlu, "50 yılın üzerindeki fındık ocaklarında verimliliğin bitmesi bölgemizin en önemli sorunlarından biridir. Bu nedenden dolayı 50 yılı geçmiş fındık bahçelerinin, yeni fındık politikası içerisinde destekleme kapsamına sokulması, Türk fındığının geleceği ve bölgemiz adına önemlidir. Fındığın başkenti olan Giresun ve yöresinde dönümden ortalama 75 kilogram ürün alınmasına rağmen, batı bölgesindeki genç bahçelerden ortalama 150 kilograma kadar mahsul toplandığı bilinmektedir. Bu veriler bölgemiz fındık bahçelerinin ömrünün bittiğini göstermektedir. Önerimiz, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin fındıkta destek kapsamına alınması ve milli bir politika oluşturulmasıdır. Bu sürece ilaveten fındık ihtisas borsasının kurulması ve lisanslı depoculuğa geçişin hızlandırılması ya da teşvik edilmesi şarttır. Bölgemizin ekonomik ve sosyal yapısını oluşturan fındığın, bu koşullar çerçevesinde serbest piyasa şartlarına bırakılmasının mağduriyet yaratacağı bilinmelidir." açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler