Sindirim sisteminin en önemli unsuru sayılan midede ağrı yaşanması, hazımsızlık ve şişkinlik gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Özellikle olumsuz çalışma koşulları ve stres bu rahatsızlıklara zemin hazırlıyor. Günlük yaşantımızı kolaylaştıran yenilikler beraberinde bazı hastalıklar açısından da risk taşıyor. Daha az hareket, uzun süreli ve yorucu çalışma saatleri, dengesiz beslenme ve stres gibi getirilerinin ilk etkilediği organların başında midemiz geliyor. Günümüzde çok sayıda insan mide rahatsızlıkları nedeniyle uzmanlara başvuruyor.
Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, midenin neden hastalandığı ve tedavi yöntemlerini açıkladı. Mide kanserini tetikleyen sebepler arasında beslenme alışkanlıkları ile sigara ve alkol tüketiminin önemli bir yer tuttuğunu anlatan Kayahan, Türkiye’de mangal eti tüketiminin önemli bir yer tuttuğu, etin tuzlanması ve pişerken yanmasının kansere yol açabileceğini söyledi. Doktor Kayahan, mide hastalıklarının temel sebeplerinin ayaküstü beslenme alışkanlığı, gelişigüzel alınan ilaçlar, hijyenik olmayan gıdaları tüketmek ve stres olduğunu belirtti. Kayahan ayrıca, uzun süreli, stresli, yorucu, mola vermeden saatlerce süren çalışmalar sebebiyle midemizde aşırı asit salgılanmalarının yaşandığını bunun yanı sıra baharatlı yiyecekler, alkol ve kronik sigara kullanımının ise gastrite neden olabileceğini kaydetti. Mide hastalıklarında, ekşime, yanma, şişkinlik, gaz, kramp, göğüs arkasında ağrı ve boğazda yanma ile ses kısıklığı en sık rastlanan belirtiler olduğunu ifade eden Dr. Kayahan en sık görülen mide hastalıklarını şöyle açıkladı: “En sık görülen mide hastalıkları reflü ve gastrittir. Bu iki hastalık birbirinden tamamen farklıdır. Gastrit, bakteriyel bir enfeksiyona veya tahrişe bağlı olarak gelişebilir.”
Ofis çalışanlarının gastrit, ülser, gorh, hipertansiyon, obezite, ateriyosklerotik ve depresyon riski altında bulunduğunu dile getiren Kayhan, hastalıklardan korunma yollarını şu şekilde açıkladı: “Yaşam tarzlarında değişiklik yapmalılar. Eğer kişi obez ise ve özellikle karın çevresinde kilolar fazla ise öncelikle kilo vermesi sağlanarak düzenli egzersiz öneriliyor. Sigara, alkol kullanımı, kahve, gazlı içecekler ve baharatlı, yağlı besinlerin tüketimi azaltılıyor. Hastanın yatak başını yükseltmesi, yatmadan önce yemek yememesi, sıkı, dar giyecekler, korse ve kemerli pantolonlar kullanmamaları öneriliyor.”
Reflü hastalığının nasıl oluştuğu konusunda ise Kayahan “Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Mide asidik içeriğinin yemek borusuyla uzun süreli temas etmesiyle bu bölgede hasara yol açıyor ve yanma hissine yol açıyor. Yemek borusunun arkasında oluşan yanmanın yanı sıra ağıza gıdaların ve mide suyunun gelmesi kişiyi oldukça rahatsız ediyor. İlaç tedavisi çok önemli bir yer tutmaktadır.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz