Konya’da, ‘Cam Kemik’ hastalığı tedavisi gören Rüveyda bebek, yürümeye başlayınca aynı hastalığa yakalananların umudu oldu.
Konya'da yaşayan Kadriye-Savaş Küçükkaya ile Münire-Serkan Kaymaz çifti, bebekleri doğar doğmaz cam kemik hastalığı ile mücadele etmek zorunda kaldı. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine başvuran Küçükkaya çiftinin kızları 3 yaşındaki Rüveyda Küçükkaya, geçirdiği ameliyatlar ve kısa bir tedavi sürecinden sonra yürümeye başladı. Kızlarının yürümesini hayal eden çift, onun artık koşup oynadığını görmenin mutluluğunu yaşıyor.
Aynı hastalıkla mücadele eden ve küçük kızlarının yürümesini bekleyen Münire ile Serkan Kaymaz çiftine minik Rüveyda umut oldu. Rüveyda'nın koştuğunu gören Kaymaz çifti de 1.5 ay önce bacaklarından ameliyat olan 4.5 yaşındaki kızları Yaren'in, yürümesini dört gözle bekliyor.
HASTALIĞA ANNE KARNINDAYKEN TEŞHİS KONULDU
Kızını kucağından bir an olsun bırakmayan baba Savaş Küçükkaya, “İlk bebeğimiz olacaktı eşimle çok mutluyduk. Ancak bu mutluluğumuz yerini endişeye bıraktı. Ultrasonda bebeğimizin bacaklarında eğrilik olduğunu öğrendik. Eşimle bu hastalıkla mücadele edeceğimize söz verdik. Rüveyda doğmadan hastalığın çarelerini aramaya başladık. Doğduktan ve ilk muayenesinden sonra 6 ay bekledik. 6 aylıkken tek bacağından ameliyat edildi. İlk ameliyatından 10 ay sonra diğer bacağı ameliyata alındı. Fizik tedavi sürecinin ardından kızım yürümeye başladı. Yürüyemez diyerek umutsuzluğa kapıldığım kızım artık koşuyor” dedi.
“KIZIMI HER ŞEYDEN ESİRGİYORUZ”
Minik Rüveyda'nın yürüdüğünü gören Yaren Kaymaz'ın annesi Münire Kaymaz, kızının yürüyeceği günleri beklediğini belirterek, “İkinci bebeğim olan Yaren doğduğunda doktorlar bacaklarının ve sağ kolunun eğri olduğunu söylediler. Kemikleri için hemen ilaç tedavisine başlandı. İlaç tedavisinden sonra buraya geldik. İlk önce tek bacağı ardından ikinci bacağı ameliyat edildi. Ameliyatın üzerinden 1.5 ay geçti. Artık fizik tedaviye başlayacağız. Belli bir süreden sonrada sağ kolundan ameliyat olacak. Şuan gelişimi çok iyi. Sağlığına bir an önce kavuşması için onu her şeyden esirgiyoruz” diye konuştu.
-CAM KEMİK HASTALIĞI-
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, Cam Kemik hastalığının kemik yoğunluğunda azalma ve kemik kırılganlığında artmayla seyreden, yaklaşık 20 bin doğumda bir görülen genetik bir hastalık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şenaran, hastalığın birkaç tipinin olduğunu, bazı tiplerinin yürüme şansının olmadığını belirterek, “Bu hastalığın hafif tiplerinde kemik kuvvetlendirici ilaç tedavisi çocuk endokrinoloji bölümü tarafından yapılır. Kemiklerin cerrahi olarak düzeltilmesi gerekir. Kemiklerdeki eğrilikler kırıkların tekrarlamasına neden olur. Bu nedenle yürüme ihtimali olan bebeklere yaptığımız ameliyatlarla, hem elde edilen düzeltmenin korunması hem de tekrar kırıkların engellenmesi için kemiklerin içine yerleştirilen implantlarla bu tür bebeklerimizin yürümesini sağlıyoruz. Ameliyatını gerçekleştirdiğimiz Rüveyda, kemiklerinin düzeltilmesinden kısa bir süre sonra yürümeye başladı. Yaren’in ise kemik kaynaması tamamlandı, ilaç tedavisi devam ediyor. Kısa bir süre sonra Yaren’in de ayağa kalkmasını bekliyoruz. Bizim yaptığımız işlem çocuklarımıza ayağa kalkmaları için uygun şartların sağlanmasıdır. Hastalığın kesin tedavisi yoktur, ilerde tekrar ameliyat olmaları gerekebilir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz