YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Camiye kadın eli değince!

Adana'da yapımı devam eden Ramazanoğlu Camii'nin 4 mimarı da kadın olunca, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık dikkati çekiyor.

Camiye kadın eli değince!

Adana'da yapımı devam eden Ramazanoğlu Camii'nin 4 mimarı da kadın olunca, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık dikkati çekiyor.

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan ve ismini Ramazanoglu Beyliği'nden alan Ramazanoğlu Camii'nin 4 mimarı da kadınlardan oluşuyor. İnşaatına 2006 yılının ekim ayında başlanan ve yapımı devam eden caminin projesini mimar Hatice Yıldırım, Gül Aydın, Selma Uçar Dalgıntekin ve Esen Saraç Ümit üstleniyor.

Projesini kadınların çizdiği camide, emzirme odaları, çocuklar için oyun alanları, özürlü ve yaşlılar için asansör, kitap okuma salonları, şadırvan, duş kabinleri ile tiyatro ve konferans salonu yer alıyor. Caminin alt katında kadınların vazgeçilmezi olan alışveriş merkezi de unutulmamış. Dört kadın mimarın imzasını taşıyan caminin projesinde, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Süleymaniye Camii'nin örnek alındığı gözleniyor.

Proje mimarlarından Adana Diyanet Vakfı İl Yönetim Kurulu Üyesi Selma Dalgıntekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazanoğlu Camii'nin arsasının Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 1980'li yıllarda Kuzey Adana İmar Projesi hazırlanırken tahsis edildiğini söyledi.

Sadece temel kazısının 3 ay sürdüğüne dikkat çeken Dalgıntekin, ''Bir yıl aradan sonra da caminin inşaatına başlandı. 2007 birim fiyatlarına göre maliyeti 10 milyon lira olarak hesaplandı. Arsa büyüklüğü 7 bin 70 metrekare olan caminin bina oturumu ise 3 bin 500 metreden oluşuyor'' dedi.

Mimar Dalgıntekin, bir kadın olarak, kadınların camilerde ibadet ederken yaşadıkları sıkıntıları ve duydukları ihtiyaçları bildiklerini, bu nedenle projeyi hazırlarken bunları dikkate aldıklarını, kadınlar için pozitif ayrımcılık yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Kadınların rahat ve huzur içinde ibadetleri için her şeyi düşündük. Camii namaz kılınan alanın altında 3 katlı bodrumdan oluşuyor. En alt bodrum 3 bin 500 metrekarelik otopark olarak ayırdık. Bir üst bodrumda ise 3 bin 500 metrekarenin bin 550 metresini alışveriş merkezi olarak düşündük. Aynı katta 9 tane ayrı iş yerlerini de camiye gelenlere hitap edecek şekilde tasarladık. 20 metre ile 100 metre arasında değişen büyüklüklerdeki iş yerlerinde vatandaşın ve kadınların taleplerine cevap verecek sektörlere yer vereceğiz.

Marketlerin ve iş yerlerinin bulunduğu katta erkekler ve kadınlar için ayrı şadırvanlar ve lavabolar oluşturacağız. Ayrıca hem kadınlar hem de erkekler için duş alanları olacak. Kadınlar için çocuk emzirme odasını da ihmal etmedik. Engelliler için tuvalet ve engelli rampaları projede yer alıyor. Camide bin metrekarelik bir salonu da sosyal ve kültürel etkinlikler için düşündük. 3. kattaki bodrumda ise 3 derslikli 300 metrekarelik Kur'an Kursu ve 500 metrelik bir alanda Çukurova Müftülüğü hizmet binasına yer vereceğiz. Aynı katta okuma salonu ve kütüphane de bulunuyor. Cami etrafından 10'ar metrekarelik açık alan olduğu için çocuk oyun alanları oluşturuyoruz. Ayrıca camide yaşlılar ve engelliler için 2 asansör düşündük. Camide kapalı alanda 3 bin kişi namaz kılabilecek. Avlularda da namaz kılındığında 10 bin kişilik cemaate hizmet edecek.''

''CAMİLERDE KADINLAR İÇİN AYRILAN YERLER GÖSTERMELİK'' Bugüne kadar inşa edilen camilerde ibadet yapmak isteyen kadınlara yönelik yerlerin göstermelik olduğunu savunan Adana Diyanet Vakfı İl Yönetim Kurulu Üyesi Selma Dalgıntekin, ''Kadınlar, camilerde abdest alırken bile zorluk yaşıyor. Kadınlar rahat ibadet edemiyor. Çocuklarını teslim edecek kreş, eşyalarını koyabilecekleri dolaplar bile yok'' dedi.

Kadınların giriş bölümü de ayrı olan caminin örnek bir eser konumunda olduğunu vurgulayan mimar Dalgıntekin, ''Bu projeyi hazırlarken bundan sonra yapılacak eserler için de model oluşturmak istedik. Diyanet İşleri Başkanlığı, şimdi bu camiyi örnek gösteriyor. Geçmişte camiler imkansızlıklarla yapıldığı için bir çok şey eksik kalmış. Ancak artık teknik imkanlar müsait. Gelişmiş projeler yapılabiliyor'' diye konuştu.

Şimdiye kadar camiye büyük bir bağış yapılmadığına da dikkat çeken Dalgıntekin, Adana genelinde camilerden toplanan paralar ve hayırseverlerin yardımıyla inşaatın ilerlediğini bildirdi.

Dalgıntekin, şimdiye kadar malzeme bağışları, demir, hazır beton ve tuğla gibi ayni ve nakdi yardımlarla gerçekleşen yatırımın yaklaşık 6 milyon liraya ulaştığını, caminin tamamlanması için Bayındırlık İskan Müdürlüğü güncel rakamlarına göre 6 milyon liraya daha ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler