YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Çapraz Nakil" Iki Ailenin Yüzünü Güldürdü

Bursa'da, böbrek hastası eşlerine organlarını vermek isteyen ancak uyumsuzluk nedeniyle bunu gerçekleştiremeyen iki kişi, "çapraz böbrek nakli" ile birbirlerinin eşlerini

Bursa'da, böbrek hastası eşlerine organlarını vermek isteyen ancak uyumsuzluk nedeniyle bunu gerçekleştiremeyen iki kişi, "çapraz böbrek nakli" ile birbirlerinin eşlerini hayata tutunmasını sağladı.

Halise Musaoğlu, 14 yıldır diyaliz cihazına bağlı olarak yaşamını sürdüren böbrek hastası eşi Kadir Musaoğlu'na (49), Aziz Baş da 4 yıldır periton diyalizi yaparak yaşayan eşi Sahinur Baş'a (40) böbreğini bağışlamak istedi. Tıbbi tetkikler sonucu çiftlere, nakillerin yapılamayacağı bildirildi.

Musaoğlu ile Baş çiftlerine, başvurdukları özel hastanede "çapraz nakil" önerildi. Çiftlerin nakilleri kabul etmesinin ardından Halise Musaoğlu'ndan alınan böbrek Sahinur Baş'a, Aziz Baş'tan alınan böbrek de Kadir Musaoğlu'na nakledildi.

Kadir Musaoğlu, yaptığı açıklamada, 14 yıldır aralıksız diyalize girdiğini ve haftanın 3 gününü diyaliz merkezinde geçirdiğini belirterek, kadavra listesine de yazıldığını, buradan uygun böbrek çıkmayınca eşinin, böbreğini vermek için gönüllü olduğunu söyledi.

Daha sonra, hastanede Baş çiftiyle tanıştıklarını dile getiren Musaoğlu, "Çapraz nakil seçeneğini bilmiyorduk. Eşim, benim için gönüllü olmuştu, Sahinur hanımın kocası da onun için gönüllüydü. Testler yapılıp sonuçlar olumlu gelince nakiller yapıldı. Çok şükür şimdi iyiyiz. Daha da iyi olacağımıza inanıyoruz" dedi.

Halise Musaoğlu ise iki oğlunun geleceği için eşinin sağlığının önemli olduğunu anlatarak, doktorlara ve Baş çiftine teşekkür etti.

-"Hiç değilse yaşama dair umutlarımız sönmedi"-

Aziz Baş, eşini kadavra listesine kaydettirmelerine rağmen uygun bir verici bulunamadığı bilgisini verdi.

Organ bağışı konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Baş, "Hiç kimsenin, 'benim başıma gelmez' diye düşünmemesi lazım. İnsanları bu konuda duyarlı olmaya davet etmek de sağlıklı olsun olmasın hepimizin görevidir. Bize çapraz nakil seçeneği sunulmasa hem eşim hem de Kadir bey daha uzun yıllar sıkıntı çekmek zorunda kalacaktı. Şimdi hiç değilse yaşama dair umutlarımız sönmedi" ifadesini kullandı.

Nakilleri gerçekleştiren Prof. Dr. Bülent Oktay da çapraz nakli, "gönüllü vericisi bulunup tıbbi nedenlerle böbrek alamayan hastalara sunulan bir çözüm" diye niteledi.

Çapraz verici bulmanın, şanssızlık içinde bir şans olduğuna ve böbrek nakli sayısının artmasını sağladığına dikkati çeken Prof. Dr. Oktay, "Çapraz havuzuna girebilmek için hastanın, gönüllü canlı vericisi olması gerekiyor. İlk çapraz naklimizde kadın vericilerden erkek eşlere, ikinci naklimizde ise erkek vericilerden kadın eşlere böbrek nakilleri gerçekleştirdik. Bu sefer ise erkekten erkeğe ve kadından kadına nakil yapılmış oldu" diye konuştu.

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler