Çaycuma'da Filyos Çayı'ndaki köprünün çökmesiyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda "Köprünün göçmesi, meydana gelen yağış seviyesine bağlı olarak çayın ortasında bulunan köprü ayaklarının oyulması, kazıkların taşıma gücünü yitirmesi sonucu tabliye yüklerini taşıyamamasıyla meydana gelmiştir"
Filyos Çayı'ndaki köprünün çökmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bilirkişi raporunu tamamladı.
Çaycuma Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliğine sunulan 16 sayfalık raporda, köprü ayaklarında ve tabliyesinde alınan karot sonuçlarının köprüde malzeme mukavemeti bakımından herhangi zafiyetin olmadığını gösterdiği belirtildi.
Köprünün 65 yılı aşkın süredir servis verdiği aktarılan raporda, şu tespitlere yer verildi:
"Köprünün betonarme ayakları yaklaşık 30 santimetre çapında ahşap kazıklara oturtulmuştur. Ahşap kazık sayısı kenar ayakların altında 44 adet, orta ayakların altında 34 adet olarak öngörülmüştür. Köprünün mevcut taşıyıcı sistemi ve elde edilen malzemenin mukavemetleri, köprüde meydana gelen köprü orta ayaklarının göçmesi ve tabliyesinde oluşan yerel göçmelerin nedeni olarak herhangi olumsuzluk oluşturmamaktadır. Köprünün göçmesi, meydana gelen yağış seviyesine bağlı olarak çayın ortasında bulunan köprü ayaklarının oyulması, kazıkların taşıma gücünü yitirmesi sonucu tabliye yüklerini taşıyamamasıyla meydana gelmiştir. Yağış durumuna bağlı olarak köprü ayaklarındaki oyulmaların izlenmesi ve eski köprünün servise kapatılması uygun olabilirdi."
-Köprü ayaklarındaki oyulma-
Köprü ayaklarının temellendirildiği ortamın gevşek malzemeden oluştuğu, erozyona da açık olduğu vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Bu nedenle akarsu yatağındaki akışın düzenlenmesi ve kontrolünün sağlanması gerekirdi. Nitekim köprülerin tasarımında bu durumun görüldüğü, köprülerin bulunduğu hatta yakın alanda kaya dolgu bariyerlerin oluşturulduğu anlaşılmıştır. Ancak bu yapının kontrol ve bakımındaki yetersizliği aşınmaya bağlı yırtılma ve yıkılmaya neden olmuştur. Sonuç olarak esas üzerinde durulması gereken durum köprülerin üst yapısından çok anılan köprü ayaklarındaki oyulmayı önlemek için oluşturulan bariyerin bakım ve denetimindeki yetersizliktir. Köprü ayaklarında oluşan stabilite bozukluğun nedeni ayaklarda oluşabilecek oyulmayı önleyebilen bu özel mühendislik uygulamasının fonksiyonunu kaybetmesidir."
-Yeni köprü için uyarı-
Raporda, yıkılan köprünün yanındaki yeni köprünün bazı orta ayaklarında oyulma sonucu betonarme kazıklarının ortaya çıktığının görüldüğüne işaret edilerek, şunlar kaydedildi:
"Bu kazıkların eski köprüden düşen tabliye parçalarının çarpması sonucu olumsuz etkilenmiş olmaları söz konusudur. Bu hususun ele alınarak yerinde inceleme yapılması, varsa hasarlı kazıklar için gerekli önlemlerin alınması önemlidir."
Çaycuma'da, 6 Nisan'da Filyos Çayı'nın üzerindeki köprünün çökmesi sonucu suya düşerek kaybolan 15 kişiden 10'unun cesedine ulaşılmıştı.
Muhabir: Hüseyin Tıraş / Erdinç Aksoy / Sinan Özmüş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz