Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan, askerlerin sahte belgeler ve dijital veriler nedeniyle tutuklu olduğunu iddia ederek, "Haykırıyorum. Biz yanalım ama ülke gitmesin. Bizim ömrümüz tükenmiş zaten. Ama muvazzaf askerler yol verin gitsin." dedi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 224 sanıklı Balyoz davasında sanık savunmalarının alınmaya başlanmasından önce Avukat Ali Fahir Kayacan söz istedi. Avukat Kayacan, mahkemenin talebi üzerine 2002-2003 yıllarındaki yürürlükteki haliyle istediği, Türkiye'nin Milli Askeri Strateji Belgesi'nin (TÜMAS) Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderildiğini hatırlattı. Bu belgede irtica ile mücadele konusunun ve eylem planlarının yer aldığını ifade eden Kayacan, gizlilik nedeniyle bu belgenin taraflara verilmediğini anımsattı.
TÜMAS belgesinin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi ile paralel olduğunu dile getiren Kayacan, ''Belgedeki iç tehdit kısmının avukatlara açılmasını istiyorum. Bu bölümde irtica ile mücadeledeki eylem planları var. Bazı sanıklarla ilgili 'Şunu yaptı, bunu yaptı.' deniyor. Aynen o belgede bunların direktif olduğunu göreceksiniz.'' diye konuştu. Bu açıklamanın ardından sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı.
Tutuklu sanık Emekli Albay Kubilay Aktaş, savunmasında 2002-2003 yılları arasında İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı'nda İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptığını ve Balyoz Planı yapıldığı iddia edilen 3-7 Mart 2003 tarilindeki plan seminerine katılmadığını söyledi.
Üye Hakim Ali Efendi Peksak, çapraz sorgusu sırasında sanık Aktaş'a, “Savcılık ifadenizde size sorulan listelerin istihbarat değerlendirme raporları olduğunu söylemişsiniz. Ama 'Gözaltına alınacak kamu görevlileri' gibi bir liste için 'Bize böyle bir evrak gelmez.' demiyorsunuz. 'Gelse bile yasa dışıdır.' demiyorsunuz. Bunların il jandarma Alay komutanlıkları tarafından hazırlandığını söylüyorsunuz.” diyerek bu konuda bir açıklama yapmasını istedi.
Soruşturma aşamasında savcılıkta, suçlandığı listelerle ilgili genel olarak açıklama yaptığını belirten sanık Aktaş, “Zaten bana gösterilen bir liste yoktur. Ancak dosya önümüze geldiğinde tek tek değerlendirme imkanım oldu. Zaten düzeltiyorum” dedi.
Aktaş'ın avukatı ise “Müvekkilim gece saat 01:00 - 02:00 sıralarında savcılık sorgusuna alındı. 3-4 klasör 32 dosyayı savcı sıraladı. Bir doğru içine üç yanlış konulmuş. Çizelgeleri inceleyemediği için yanılgıya düşmüş olabilir. Ben de inceleyemedim, ben de yanılgıya düşmüş olabilirim.” diye açıklamada bulundu.
Sanık avukatlarından Ziya Kara, sanıkların emniyette ifade vermediklerini ancak yıpratıcı bir süreç sonunda savcılığa sevk edildiklerini anlatarak, “Gece yarısından sonra savcının karşısına çıktılar. Savcı belgeleri devlet sırrı gibi saklayıp soru soruyor. Ahmet Erdoğan'ın bilirkişi raporunu bile göstermedi.” diye konuştu.
Avukat Şule Nazlıoğlu Erol ise, “Savcılıkta 'niye böyle dedin' diyorsunuz da niye delil saklayan savcılar hakkında hala soruşturma yok.” diye sordu.
Başkan Ömer Diken ise “Biz burada savcıyı koruma durumunda değiliz. Kendisini savunabilir ama gelen evraklar gizlilik nedeniyle adli emanete alınmış. Emanet makbuzları dosyada. Ancak yargılama aşamasında bu evrakı size verdik.” açıklamasında bulundu.
Tutuklu sanıklardan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, davaya dayanak olan dijital verilerin sahte olduğu iddiasında bulundu. Bugünkü teknolojide dijital verilerin basit bir şekilde hazırlanabileceğini öne süren Doğan, "Dijital verilerin basit bir şekilde nasıl hazırlandığını da mahkede gösterdik. Niçin bu dijital veriler doğru mu diye araştırılmıyor. Araştırın. Haykırıyoruz. Maddi gerçeği ortaya koyun. Bu aynı zamanda vatana ihanettir. TSK Kıbrıs'ın güneyine doğru gidiyor. Ama donanmanın yarısı burada?" dedi.
Emekli ve muvazzaf askerlerin çoğunun parmaklıklar arkasında olduğunu söyleyen Çetin Doğan, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli askerlerin yarısı burada parmaklıklar arkasında. Sahte belgeler, dijital veriler nedeniyle bu kadar asker tutuklu. Haykırıyorum. Biz yanalım ama ülke gitmesin. Bizim ömrümüz tükenmiş zaten. Ama muvazzaf askerler yol verin gitsin." şeklinde konuştu.
Avukat Şule Nazlı Erol da savcılığın bazı delilleri sakladığını iddia etti. Sanık avukatının bu sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, delillerin saklanmasının söz konusu olmadığını, bu belgelerin savcılık makamından isteneceğini belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz