TÜÇEV Genel Başkanı Beyhan Arslan, "Çevrenin en büyük düşmanının da eğitilmemiş halk olduğunu unutmamalıyız. Eğitim düzeyi arttıkça, çevre bilinci de artacaktır." dedi.
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü etkinlikleri çerçevesinde 100. Yıl Kültür Merkezi’nde ‘Tüketici Bilincinin Gelişimi ve Tüketici Hakları’ konulu panel düzenlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panel, protokolün yanı sıra öğrencilerden de yoğun ilgi gördü. Programın açılışında konuşma yapan Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Şaban Küçükgümrah, tüketici bilinçlendirmeye yönelik il genelinde yaklaşık 30 seminer verdiklerini söyledi. Üniversitede de çeşitli konferanslar düzenlendiğini aktaran Küçükgümrah, "Hakem heyetine yapılan müracaat ve şikâyetlerde yüzde 100’lük bir artış oldu. Bunda yaptığımız bilgilendirmelerin etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu artış bize tüketicilerimizin bilinçlendiğini gösteriyor." diye belirtti.
Panelde konuşan Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, panelin Çankırı’da yapılmasından dolayı mutlu olduğunu aktardı. Programın yararlı geçmesi temennisinde bulunan Özcan, panelden sonra konuşmacılara Çankırı’yı gezdireceklerini kaydetti.
Panel başkanı Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. M.Hamil Nazik, tüketici bilinçlendirmelerini son yıllarda artı gösterdiğini söyledi. Nazik, "20 yıl önce tüketiciler çok fazla bilinçli değildi, ama son yıllarda bu kavram iyice gelişti." dedi.
Tüketici Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV) Genel Başkanı Av. Beyhan Arslan, vakıf hakkında bilgiler verdi. Tüketici haklarından en önemlisinin sağlık ve çevre olduğunu belirten Arslan, "Haklarımızın en önemlisi sağlık ve çevredir. İki unsuru birleştirdiğimizde, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı doğar. Biz burada emanetçi görevi üstleniyoruz ve çocuklarımıza sağlıklı bir çevre bırakmak zorundayız." şeklinde konuştu. İsrafın çevre kirliliğinde önemli bir faktör olduğunun altını çizen Arslan, “İsraf öncelikli bir çevre olayıdır. İsraf yapılmadığında çevre daha az kirlenecek ve sağlıklı bir yaşam alanı oluşacaktır. Eğitim düzeyi arttıkça, çevre bilinci de artacaktır. Çevrenin en büyük düşmanı eğitilmemiş halktır.” ifadelerini kullandı.
TSE Bilgi Edinme Müdürü Bünyamin Demirhan her canlının bir tüketici olduğunu söyledi. Demirhan, tüketimde standartların önemine vurgu yaptı. Çankırı’da tüketici standartlarının arttığını ifade eden Demirhan, “Standartlar tüketiciye saygının ifadesidir.” dedi.
Tüketici Örgütleri Federasyonu Ankara Temsilcisi Mehmet Altıparmak, yaptığı sunumda tüketicilerin bilinçlendirilmesi ile israfın önüne geçileceğini söyledi. Tüketiciye imzalatılan sözleşmelerin önemine vurgu yapan Altıparmak, sözleşmelerin baştan sona okunması gerektiğini vurguladı.
Panelde 'Yılın Tüketicisi' ödülü Oktay Marşap’a verildi. Tüketici sorunlarına en duyarlı firma Arçelik servisi olarak belirlendi. Panel, 'Bilinçli Tüketici ve Tüketici Hakları' konulu resim, şiir ve kompozisyon dalında dereciye giren öğrencilere verilen ödüllerle son buldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz