TOKAT (A.A) - Gaziosmanpaşa Üniversite Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Havva Yıldız Seçkin, güneş yanıklarının bulutlu havalarda bile oluşabileceğini belirterek, cildi güneşin olumsuz etkilerinden korumaya başlamak için yaz mevsiminin beklenmemesi gerektiğini bildirdi.
Dr. Seçkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cildi güneşin olumsuz etkilerinden korumanın yollarını anlattı. Cildi güneşin olumsuz etkilerinden korumaya başlamak için yaz aylarının beklenmesinin yanlış olduğunu ifade eden Seçkin, ''Güneş yanıkları bulutlu havalardaki gezilerde bile meydana gelebilir. Tedbiri elden bırakmamak gerekir. Günlük kullanım için 15 faktörlü güneş koruyucu kremler yeterlidir'' dedi.
Güneşten korunmanın bir çok yöntemi olduğu belirten Dr. Seçkin, ''Sürekli güneş ışığına maruz kalma güneş lekeleri, foto yaşlanma, deri çizgilerinde belirginleşme, deri kanserinde artışa sebep olur. Bu nedenle cildimizi güneşten korumak için gün ortasında güneşten uzak durmalıyız. Gölge aramalıyız'' diye konuştu.
Güneşten korunmak için koruyucu giysilerin giyilmesi gerektiğini dile getiren Dr. Seçkin, yaz sıcaklarında saat 10.00-16.00 arasındaki zaman diliminde mümkün olduğu sürece dışarıya çıkmamak gerektiğini söyledi.
Dr. Seçkin, ''Bu zaman dilimi, UVB'nin etkisinin en belirgin olduğu vakittir. Bu güneş ışınlarının 45 derece olduğu ya da kişinin gölgesinin kendi uzunluğundan kısa olduğu zamandır. Mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamak gerekir. Eğer dışarı çıkmak gerekiyorsa güneş koruyucu kremler kullanmak, gölge yerler aramak gerekir. Kalın dokunmuş, daha önceden yıkanmış ve bol giysiler UVB'den korumada daha etkilidir'' dedi.
Güneş koruyucu kremlerin güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmesi ve dört saatte bir krem sürme işleminin tekrarlanması gerektiğini anlatan Dr. Seçkin, şunları kaydetti:
''Güneş koruyucu kremler, kullanan kişinin cilt tipine göre ayarlanır. Genel olarak günlük kullanım için 15 faktör veya üzeri tercih edilir. Ancak yoğun güneşe veya uzun süre güneşe maruz kalınacak durumlarda faktörün arttırılması gerekir. Yüksek faktörlü güneş kremleri daha yüksek seviyede koruma sağlamasına rağmen, 30 faktör ile 50 faktör arasındaki koruma farklılığının çok az olduğu bilinen bir gerçektir. Güneş koruyucuyu, aşırı aktivite ve yüzme sonrası tekrarlamak gerekir. Foto yaşlanma ve deri kanseri riskini artırmada UVB kadar UVA da etkilidir. Bunun için UVA'ya karşı da koruma içeren güneş koruyucular tercih edilmelidir. En çok maruz kaldığımız UVB, ama UVA'ya da maruz kalıyoruz. Onun için UVA'ya karşı da etkili olan bir koruyucu krem kullanmalıyız. Güneş koruyucu kremleri alırken özellikle 'geniş etkili' olanları tercih etmemiz gerekiyor. UVA ışınlarını bloke eden güneş losyonları mutlaka titanium dioxide, oxybenzene ya da dioxibenzenne içermelidir.''
(ZHR-EKT-AHM-İSA-NÖZ)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz