Özellikle kış aylarında çocuklarda sık tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonları geniz etinden kaynaklanabiliyor.
Çocuklarda sık yaşanan enfeksiyonların çoğu zaman bademcik veya geniz etinden kaynaklandığını belirten KBB Uzmanı Op.Dr.Dilek Sınmaz; ''Geniz eti aslında herkeste var olan bademcikler gibi bir lenf dokusu üyesidir. Vücuda burun ve ağız yoluyla girecek zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan sistemlerden biridir. Eğer bir çocuk sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa veya bademcikleri sık hastalanıyorsa geniz etinin büyümesi doğaldır, aynı zamanda genetik olarak çocukta görülebilir. Geniz eti, büyüdüğü zaman hava yolunu tıkar ve çocuk rahat nefes alamaz. Bu durum burun içi fizyolojisini ve mekanizmalarını bozar'' dedi.
YÜZ ŞEKLİNİ BİLE BOZABİLİYOR
Sınmaz, geniz eti büyümesinin çocuğu rahatsız etmesi dışında bazı hastalıkları tetiklediğine dikkat çekerek şunları kaydetti: ''Geniz eti büyüdüğü zaman çocuklarda horlama, ağızdan su gelmesi ve ağzı açık uyumaya neden olur. Horlama aynı büyüklerdeki gibidir. Ancak, geniz eti alındığı zaman horlama ortadan kalkar. Geniz eti ayrıca kulaklarda işitme kaybına neden olabilir. Fark edilmez ve tedavide geç kalınırsa çocuklarda yüz kemiklerinde gelişim bozukluklarına yol açar. Damak kemiği kubbeleşir, burun boşluğu daralır. Bu değişiklik çocuk hızlı bir değişim çağında olduğu için geri dönüşü olmadığı için ihmal edilmemesi gerekir. Geniz eti büyümesi olan çocuklar uykuda rahat nefes alamadıkları için aşırı kilo alma ya da sık enfeksiyon ve iştahsızlık sonucunda kilo verme görülebilir. Gece boyunca iyi nefes alamadıkları için kaliteli uyku uyuyamazlar ve ertesi gün huzursuz olurlar. Huzursuzlukları okulda başarısızlığa neden olabilir. Bu çocuklarda konuşma problemleri ve idrar kaçırma da olabilir. Geniz eti nedeniyle sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda sinüzit sıktır, tedavi edilmezse ileri yaşlarda da sinüzitin kronikleşmesine neden olur.”
HORLAYAN ÇOCUKLARIN MUAYENE OLMASI ŞART
Sık enfeksiyon geçiren, ağzı açık uyuyan, horlayan çocukların bir KBB uzmanına muayene olması gerektiğine dikkati çeken Op.Dr.Dilek Sınmaz, geniz eti büyümesinin burundan basit bir endoskopik muayene ile tespit edilebildiğini ve gelişim çağındaki çocukların radyasyona maruz kalmaması için film çekilmesinden kaçınılması gerektiğini önemle vurguladı.
Dr. Sınmaz, geniz etinin alınması operasyonunun genel anestezi altında 15-20 dakikalık bir operasyon olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Anne ve babaların çocukları küçük olduğu için bu ameliyatla ilgili kafasında bir takım soru işaretleri kalır. Özellikle 'çocuğum daha çok küçük, ameliyat olabilir mi' diye düşünürler. Ancak çok küçük yaşlarda bile bu ameliyat yapılabilir. Oldukça kısa süren, hastanede kalış gerektirmeyen sanıldığının aksine, ameliyat sonrası çok kolay geçen bir ameliyattır. Hatta geniz eti ameliyatı olan çocuk ameliyattan 3-4 gün sonra okula dahi gidebilir. Diyet gerektirmez, ağrı ve acı yaşanmaz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz