Çocukluk döneminde çok sık karşılaşılan karın ağrılarının, tedavi edilmediği takdirde hayatın ileriki dönemlerinde önemli sorunlara yol açabilecek hastalıkların habercisi olabileceği belirtildi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saniye Girit, karın ağrısının, bir hastalık olmayıp, karın içi ve karın dışı rahatsızlıklardan kaynaklanan bir semptom olduğunu söyledi.
Çocuklardaki karın ağrılarının, çoğu ciddi olmayan nedenlere bağlı olsa da tedavisinde acil girişim gerektiren cerrahi hastalıklar olabileceğine işaret eden Dr. Girit, ağrıların, tedavi edilmediği takdirde ileriki dönemlerde önemli sorunlara yol açabilecek hastalıkların bir habercisi olabileceğine dikkat çekti.
Karın ağrısının, hangi organdan kaynaklandığı konusunda bazı sınıflamalar kullanıldığını belirten Dr. Girit, şu bilgileri verdi: “Örneğin, karın ağrısının kaynağının tahmini konusunda çocuğun yaşı önemlidir. Ağrı, ister akut, ister kronik veya yineleyen olsun, ağrının nedeninin belirlenmesinde çocuğun yeni doğan, süt çocuğu, okul öncesi dönem, okul çağı ve ergenlik döneminde olması önemli bir belirleyicidir. Cerrahi girişim gerektiren hastalıklar açısından akut ağrılar irdelendiğinde, yeni doğan döneminde doğumsal gelişim kusurlarından kaynaklanan barsak tıkanıklıkları, mekonyum tıkacına bağlı barsak tıkanıklığı, Hirschprung hastalığı, 2 yaş öncesinde barsak fıtıklaşması, barsakta yerleşim kusurlarına bağlı tıkanıklıklar önplandadır.”
Dr. Girit, bebeklik dönemi, okul öncesi ve okul çocukluğu ile ergenlik dönemi olarak karın ağrısı nedenlerini şöyle özetledi: “Bebeklerde en sık karın ağrısı nedenleri; gaz sancısı, gastroözofageal reflü hastalığı, süt protein alerjisi, bağırsak obstrüksiyonu, karın içindeki organlara ait yapısal anomali ve enflamasyonu. Süt ve okul çocukluğu döneminde karın ağrısı nedenleri ise sindirim ve beslenme bozuklukları, kabızlık, ishal, gastroözofageal reflü hastalığı, gastrit, ülser, bazı besin alerjileri, karın içindeki organlara ait enflamatuar hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonu, kurşun zehirlenmesi, solunum yolu enfeksiyonları, bağırsak obstrüksiyonu, apandisit”
Ergenlik döneminde karın ağrısı nedenleri olarak ise sindirim ve beslenme bozuklukları, kabızlık, ishal, gastrit, ülser, karın içindeki organlara ait enflamatuar hastalıklar, iltihabi barsak hastalıkları, apandisit, jinekolojik nedenler, testislere ait sorunlar, ilaç kullanımı ve psikolojik nedenleri sayan Dr. Girit, kronik karın ağrısı hakkında da şu bilgileri verdi:
“Birbirini izleyen en az 3 ay boyunca en az ayda bir kez, günlük aktiviteyi etkileyen karın ağrısı’’ olarak tanımlanmaktadır. 4-16 yaş arası okul çocuklarının yüzde 10-15’ini etkilemektedir. Yüzde 10'undan daha az bir bölümünün organik nedenlerden kaynaklandığı bildirilmiştir. Öykü yineleyen karın ağrısı ile başvuran hasta değerlendirilirken ayrıntılı olarak alınması, elde edilen ipuçları doğrultusunda tanısal testlerin planlanması uygun olur.
Dikkatle alınan öykü, tanı için önemli ipuçları sağlayabilir. Olanaklı ise öykü çocuktan alınmalıdır. Ağrının sıklığı, süresi, yerleşimi ve niteliği (kramp tarzında, yanıcı ya da şişkinlik gibi) belirlenmelidir. Ağrının yerleşimi göbek çevresinden uzaklaştıkça ve belli bir yere yoğunlaştıkça organik nedenler daha çok düşünülmelidir. Ağrı ile birlikte olan bağırsak alışkanlığındaki değişiklik ya da kusma gibi belirtilere dikkat edilmeli, ayrıca ağrıyı rahatlatan ve artıran etmenler de belirlenmelidir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz