Silifke Göksu Deltası Kuş Cenneti kumsalında, kaplumbağaların yuvalarını sayan Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencileri bugüne kadar görülmeyen bir gerçeği ortaya çıkardı.
Kumsalda yapılan sayımlar sonucu deniz kaplumbağa yumurtalarından çıkacak olan yavruların yüzde 85’i çakallara yem olduğunu belirlediler. Toplam 85 yuva içinde 9 binin üzerinde yavru carettaları çakalların parçaladığı tahmin ediliyor. Araştırmacılar alanda yaptıkları 2 aylık çalışmada deniz kaplumbağalarının yuva ve yumurtalarının çakallar tarafından parçalandığını söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü araştırma görevlisi Kurtuluş Özgişi, “Kumsalda 120 yuva tespit ettik. Mayıs -Haziran aylarında yumurtalarını bırakmak için kumsalı kullanan denizkaplumbağaları yuvalarını çakallar açarak yumurtadan çıkacak olan yavruları yemişler. AKGÖL VE PARADENİZ’İN iki ayrı noktasına foto kapan yerleştirdik. Foto kapan sayesinde bölgede çakal popilasyonunu ortaya çıkarıp çakallarında yaşamlarını düşünerek deniz kaplumbağalarının yuvalarını nasıl daha iyi koruyabiliriz diye çalışmalar yapacağız “dedi Çakalların saldırısından kurtularak hayatta kalan yavru carettaları denizle buluşturmak için gece ve gündüz seferber olan araştırmacılar 120 yuvadan ancak 15 yuvayı kurtarabildiler.
Denizle buluşan yavru carettaları dalgayla buluşmasını görmek içim kumsala akın ettiler İl çevre Müdürü Ökkeş Bahadır,, ve yardımcısı Biyoloğ Zübeyir Güvel, deniz kaplumbağaların üreme alanları olanbölgeleri Denetledi İl Çevre Müdürü Ökkeş Bahadır “Bir deniz kaplumbağasının yavrusu yumurtadan çıkıp denize ulaştığı ana kadar süre hayatının en riskli süresidir. Hayata bu kadar yakınken, o kadar da uzak olmak Yaşam ile ölüm arasındaki o çizgi, kaplumbağalarda, bir kumsalın denize uzaklığı kadar ince.
İnsanların caretta yavrularının yumurtadan çıkış dönemlerinde fazla ışıklandırma şeklindeki ışık kirliliği ve ses (gürültü) kirliliği yaratmaları yavrunun yaşama başarısını etkileyen en olumsuz faktörlerdir. Aşırı ışıklandırma nedeniyle yumurtadan çıkan yavrular farklı yönlere yönelerek denize ulaşamadan yaşamlarını yitiriyorlar Koruma ekiplerimiz geceden başlayıp sabah Gün doğana kadar yuvadan çıkıp mahsur kalan yavruları denizle buluşturuyor.” diye konuştu İl Çevre Müdür Yardımcısı Biyoloğ Zübeyir Güvel, “Deniz Kaplumbağaların üreme alanları ekiplerimiz ve Üniversite ile iş birliği yaparak kumsalları bulunan yuvalarda koruma çalışmaları yapılıyor. Bu yıl geçen yıla oranla deniz kaplumbağası popilasyonunda büyük artış görüldü. Bu artış bizleri çok sevindirdi” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz