D-8 ülkeleri Genel Sekreteri Dr. Widi A. Pratikto, Türkiye’de Osmanlı’dan bu yana hizmet veren Darülaceze gibi kurumların yanı sıra yaşlı bakım evlerinin bulunduğunu belirterek, bu konuda Türkiye’yi örnek aldıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Bursa Valiliği tarafından düzenlenen Uluslararası Yaşlanma ve Yaşlılık Kongresi, Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam ediyor. Orhangazi Salonu’nda Prof. Dr. Zeki Karagülle’nin başkanlığında yapılan öğleden önceki ilk oturumda ‘Bölgesel İşbirliğinde Yeni Alanlar’ konulusu ele alındı.
Panelde konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar, hükümet olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı yeni kurduklarını hatırlattı. SHAÇEK’in koruyucu ve rehabilite edici hizmetler verdiğini, ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın da önemli hizmetler verdiğini kaydetti. Yaşlılara aylık verildiğini ve bunların hastanelerde de ücretsiz tedavi edildiğini belirten Hotar, bu hizmetleri alanların sayısının 1 milyon 342 bini bulduğunu ifade etti.
Parti yapılanması açısından siyasi partiler tarihinde bir ilki yaptıklarını ve yaşlılar koordinasyon merkezi kurduklarını vurgulayan Hotar, bu birimin Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde sivil toplum kuruluşu gibi çalıştığını aktardı. Buralara insanlar ben yaşlıyım diye gelir mi, katkı verir mi diye düşünüldü ama çok verimli çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Nükhet Hotar, hükümetin 2023 hedeflerinin yaşlılık enstitüsü, yaşlılık kreşleri, huzurevlerinin kapasitesinin artırılması, evde bakıma yönelik sistemi geliştirmek ve yaşlılara yönelik çalışmaları tek çatı altında toplamak gibi hedefler olduğunu belirtti. Avrupa’da yaşlanan Türklerin ve hatta Avrupa’nın yaşlılarına bakmak gibi projelerin bulunduğunu hatırlatan Hotar, bu konuda çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
D8 ülkeleri Genel Sekreteri Endonezya’dan Dr. Widi A. Pratikto ise D/8 ülkelerinin yaptıkları çalışmalar ve aralarındaki vize, gümrük gibi konulardaki anlaşmalar hakkında bilgi verdi. D/8 ülkelerinin toplam nüfusunun yaklaşık 1 milyar kişi olduğunu belirten Pratikto, D/8’in toplumsal bir refah için yola çıktığını kaydetti. Bazı faaliyetleri ekonomik de olsa esas amacın toplumların refahı olduğunu vurgulayan Pratiko şöyle konuştu:
“D/8 ülkeleri olarak işbirliği alanlarımızı belirledik. Ticaret, yatırım, tarım, enerji, endüstri, çeşitli minarelerin çıkartılması, bankacılık, turizm, özel sektörün güçlendirilmesi, telekomünikasyon, sağlık ve teknoloji. Öncelik verdiğimiz alanlar ticaret, tarım, gıda güvenliği, ulaşım, endüstri ve minareler konusu. Ticaret konusunda yoğun bir ilişkimiz söz konusu. Tarım ve gıda güvenliği ikinci sırada. Endüstriyel faaliyetler yine listemizde. İstanbul’da bu konuda bir toplantı düzenlenecek. Bu toplantıda çalışma ekipleri faaliyetleri nasıl yapacaklarını tartışacaklar. Ulaşım konusuna baktığımızda buradaki işbirliğinin sağlanması için çalışma gurubu oluşturuluyor.”
“TÜRKİYE’DE SAĞLIK TURİZMİ AÇISINDAN ÇOK İYİ TESİSLER VAR”
Türkiye’de sağlık turizmi alanında çok güzel tesisler olduğuna dikkat çeken Pratiko, şöyle devam etti: “İstanbul tarihi açıdan da bizim için çok önemli. Burada bir Amerikan Hastanesi de mevcut. Endonezya’yı Malezya ve Türkiye ile karşılaştırmak doğru olmaz ama burada da bir takım gelişmeler var. İran ise sadece D/8 ülkelerinde değil bölgede de öne çıkan bir ülke. Dünyanın nüfusu giderek yaşlanıyor. Bunun sonucunda da yıllar içinde yaşlı nüfus artacak. 2025 yılı itibariyle dünyadaki yaşlı nüfus yüzde 10’a çıkacak. D/8 ülkelerinde ise hayat beklentisi Bangledeş’te 69, İran 70, Malezya 74, Türkiye 73 görünüyor. Bizler tıptaki gelişmelerin insan hayatını daha da uzatacağını düşünebiliriz. Bu ülkeler arasında Bangladeş'in şu anda en az gelişmiş olduğunu görüyoruz. Mısır 6 bin dolar civarında kişi başı geliri. Endonezya’nın nüfusu Türkiye’nin üç katı ama geliri Türkiye ile aynı. Emeklilik yaşı ise Mısır’da 65, İran 58-60, Pakistan 60-65, Türkiye 58-60 yaşında emeklilik yaşını dolduruyor. Yaşlılık beklentisini 70 yaş kabul edersek, emeklilik yaşı da 60 ise bu 10 yılda bu insanları nasıl değerlendireceğiz. Bunu planlamak zorundayız. Politikalar hazırlanmalı ve işbirliği sağlanmalı. Yaşlılık oranı Türkiye’de 2025’de 8,5 milyon, 2045’de ise 15,4 milyon olması bekleniyor. Diğer ülkelerde de aynı artışlar bekleniyor. Türkiye’nin tecrübelerine ihtiyacımız olacak.”
“TÜRKİYE’DEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR”
Türkiye’deki yaşlı bakım evleri olduğunu vurgulayan Pratito, bu konuda Osmanlı’dan bu yana hizmet veren kurumlar olduğunu, Türkiye’den bu konuda çok şey öğreneceklerini sözlerine ekledi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Eski Danışmanı Dr. Cemal Yılmaz, sağlık turizminin küresel bir fırsat mı yoksa ütopya mı olduğunu anlattı. Her şeyin küreselleştiğini vurgulayan Yılmaz, sağlıkta kapalı konumda kalmanın imkanı olmadığını ifade etti. Ulusal yararlar adına bunun bir fırsat olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
CHRIYSNATHOPOULOS: HÜKÜMETLER EMEKLİ MAAŞLARINI DÜŞÜRMEK YERİNE ARTIRMALI
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Genel Sekreteri Leonidas Chriysnathopoulos, yaşlıların yönetiminde sadece ekonomik konuların yeterli olmayacağını ifade etti. İlaç kullanımı konusunda çalışmaları yoğunlaştırdıklarını vurgulayan Chriysnathopoulos, şunları dile getirdi: “Cinsiyet ayrımı ve ırkçılıktan bahsettiğimiz bu dönemde yaşlıların uğradığı haksızlıkları göz ardı ediyoruz. Yaşlılar için hak kaybı olabiliyor. Çok eski toplumlarda insanlar yaşlandıkça tecrübeleri artıyor. Onların değeri toplum içinde artıyor. Şimdi bu insanlar toplum faaliyetlerinin dışına itiliyor. Bu o insanlara saygısızlıktan öte, onların ilaç tüketen ve sağlık sisteminde önemli maliyetler yaratan bir faktör olarak görmekten sıyrılmak zorundayız. Biz onlara hak ettikleri ilgi ve bakımı sağlayamıyoruz. Yaşlanan nüfus teknolojik yenilikleri de yakalayamıyor. Bu kadar teknolojinin ve tıbbın ilerlediği bir noktada yaşlılara yeterince hizmet verememekten aslında utanmalıyız. Yaşlılar aslında yaşama hakkı elinden alınan insanlardır. Hükümetler emekli maaşlarını düşürerek aslında bu insanların yaşama hakkını ellerinden alıyor. Oysa bu insanların emekli maaşlarını artırması gerekir.”
MİJALLİ: YAŞLILARIMIZ SAĞLIK TURİZMİ İÇİN YURTDIŞINA GİDİYOR
Yemen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Mujalli, ülkelerinde sağlık turizminin genel olarak hükümetten kısıtlı destek aldığını, özel sektörün elinde olduğunu ifade etti. Mujalli, şöyle konuştu: “Sağlık sektöründeki son verilere göre toplam sağlık harcamalarının yüzde 19’u yurtdışına medical turizm olarak gerçekleştirilmiştir. 2025’de ise yaşlı nüfus yüzde 2,5’tan yüzde 6’ya yükselecektir. Yaşlı insanların ciddi bir oranda sağlık turizmi için yurt dışına gittiğini biliyoruz. Yemende termal tedavi için iki alan var. Burada mineral ve termal su kaynakları, volkanik dağlık bölgeler bulunuyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz