Afyonkarahisar’da yağmurlama sulama yapmak isteyen çiftçilere, proje maliyetinin yüzde 50'si, damlama sulama yapmak isteyenlere de proje maliyetinin yüzde 60'ı İl Özel İdaresi tarafından hibe olarak verilecek. Çiftçilerin, geri kalan ödemelerini ilk 3 yıl hiç ödemesiz, 15 yıl vadeli ve faizsiz olarak yapacağı belirtildi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, ülke genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar'da da yer altı sulamalarının geçmişteki uygulamaları, vahşi sulama tabiriyle ifade edilen ve suyun israfına sebep olan açık kanal sistemlerinden oluştuğunu söyledi. Eroğlu, Afyonkarahisar'da İl Özel İdaresi ve sulama kooperatiflerinin, sulama projelerinin açık kanal sistemden kapalı sisteme geçirilmesi çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti.
Afyonkarahisar'da bugüne kadar 202 bin dekarlık alanın sulanması için müracaat yapıldığını dile getiren Eroğlu, müracaat süresinin dolmasına rağmen yeni talepler için bu sürenin uzatıldığını bildirdi.
Eroğlu, ilde yapılan yer altı sulama çalışmaları hakkında da şu bilgiyi verdi: “Afyonkarahisar'da desteklediğimiz 122 yer altı sulama ve yağmurlama projesinden 23'ünün proje ihalesi yapıldı. 11'inin projesi hazırlanmış olup, 20'sinin ihalesi ise Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapıldı. 68 projenin çalışmaları hızla devam ediyor. Afyonkarahisar merkez ve ilçelerinde yer altı sulama, yağmurlama sulama ve damla sulama projeleri tamamlandığında, sulanabilir tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 20'si daha suya kavuşacak ve topraklarımızın bereketi artacak.”
Toprak ve su kaynaklarının ülkelerin en önemli tabii zenginlikleri içinde yer aldığını belirten Eroğlu, sulamada doğru metotların uygulanmasının, bu iki değerli kaynağın da korunması için elzem olduğunu bildirdi. Eroğlu, sulamanın ziraatde verimi artırdığını, iptidai sulama yerine kapalı sistem olan yağmurlama ve damla sulama metotlarının kullanılmasıyla yüzde 20 ile yüzde 40 oranında su tasarrufu sağlanabileceğini ifade etti. Yağmurlama sulamada yüzde 20 ile yüzde 30, damlamalı sulamada da takriben yüzde 40'lık su tasarrufu sağlandığına işaret eden Eroğlu, “Daha az suyla sulama yapıldığından pompalama için kullanılan elektrik sarfiyatı da azalmaktadır. Su kaynaklarının mahdut olmasından dolayı aynı miktar suyla daha fazla arazinin sulanmasına imkan veren kapalı sistem, yani borulu ve basınçlı sulama şebekeleri yıldan yıla artarak gerçekleştirilmektedir.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz