Yazılı bir basın açıklaması yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Abdulmecit Yaşa, “2012 yılı hasat mevsiminde İlimizde ürün haşatı yapan biçerdöverlerde tane kaybını en aza indirmek, çiftçimizin büyük emeklerle üretmiş olduğu ürünün tarlada kalmasını engellemek amacıyla hasat kontrolleri 18.06.2012 tarihinde başlamış olup, 03.08.2012 tarihinde sona ermiştir.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda ilimiz sınırları içerisinde hasat yapan biçerdöverler, Bakanlığımızın ilgili talimatları doğrultusunda kontrol edilmiştir. Bu amaçla ilimiz 15 kontrol bölgesine ayrılmış, Merkez İlçemizde 5, diğer İlçelerimizde de birer adet olmak üzere toplam 15 ekip kurulmuş ve 42 teknik eleman görevlendirilmiştir. Hasat sezonunda etkinliği artırmak ve zararı en aza indirmek için yapılan kontrollerde İlimiz merkeze bağlı 74 köy ve 5 beldede 76 adet biçerdöver; arpa ve buğday hasadı yaparken teknik elemanlarımızca kontrole tabi tutulup talimatlar gereği eksikleri tespit edilerek gerekli uyarılar yapılmıştır. Ayrıca Elazığ Valiliğimizin 14.06.2012 tarih ve 2012/1 sayılı Tebliği, Biçerdöver Sahiplerine ve Operatörlerine imza karşılığı tebliğ edilmiştir.
Yapılan bu kontrollerde 19 (Ondokuz) Biçerdöver Kullanıcısının Belgesiz olmasından dolayı, 19 (Ondokuz) Biçerdöver Sahibinin ise Biçerdöver Makinalarını belgesiz kişiye kullandırdıkları ve de 3 Biçerdöver Sahibinin ise belgesiz olarak kendi Biçerdöver Makinasını kullandıkları tespit edildiğinden toplamda 41 kişiye ayrı ayrı olmak üzere; Elazığ Valilik Makamının 14.06.2012 tarih ve 2012/1 sayılı Tebliğ' ne uygun biçim yapmadıklarından Kabahatler Kanunu' nun 32.maddesinde açıklanan "Emre Aykırı Davranış" tan, 169 TL para cezası ile tecziye olmaları için İdari Yaptırım Karar Tutanağı tutularak, İdari Para Cezası ile cezalandırılmışlardır.
Özellikle Biçerdöver sahipleri ve kullanıcılarının bundan sonraki hasat dönemlerinde mutlaka Biçerdöver Operatör Belgesi bulundurmaları gereklidir, aksi halde haklarında cezai işlem yapılacaktır.
Çiftçilerimizden isteğimiz bundan sonraki hasat dönemlerinde Biçerdöver sahipleri ile mutlaka hukuki geçerliliği olan sözleşme yapmaları, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz ile sürekli irtibat halinde olmaları, tane kaybına sebep olan biçerdöverleri en yakın tarım teşkilatına bildirmeleridir. Bu işlemleri yapmaları kendilerinin ve de ülkemizin menfaatine olacaktır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz