Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, 1960 ihtilalini gerçekleştiren iki subay olan Ahmet Er ve Numan Esin'in dinlenmesine karar verdiklerini açıkladı.
Şahin, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun bugünkü toplantısının ardından bir basın açıklaması yaptı. Şahin, toplantıda araştırma komisyonunun 3 aylık süresine ihtiyaç halinde bir aylık süre eklenmesi konusunun oylamayla kabul edildiğini bildirdi. Şahin, çalışma takvimi içerisinde 23-30 Mayıs tarihleri arasında üçe ayrılan alt komisyonların çalışmalarını netleştirip, Pazartesi günü özellikle komisyonda çalışacak uzmanların ve dinlenmesi gereken şahısların üst komisyona bildirilmesi konusunu karar bağladıklarını açıkladı. Özellikle alt komisyonların çalışma şart ve koşullarını kendilerinin belirlemesi konusunun da karar bağlandığını bildiren Şahin, "Özel bir durum olması itibariyle 1960 ihtilali ve 71 muhtırasıyla alakalı, komisyonun 60 ihtilalini gerçekleştiren iki subay olan Ahmet Er ve Numan Esin'in yaşları itibariyle dinlenmelerine karar verildi ve komisyonumuz bunu oy birliğiyle kararlaştırdı. 1960 İhtilali Alt Komisyonu kendi içinden oluşturulacak bir heyetle gerek yanlarına gitmek gerekse uygun görülmesi halinde buraya çağrılmak suretiyle -sağlık durumları ve yaşlarını bilmiyoruz çünkü-bu iki şahsı dinleyecekler" diye konuştu.
Komisyonun dışarıdan destek için uzman ve raportör talepleri olduğunu da belirten Şahin, bunların da Meclis Başkanlığına sunulacağını bildirdi. Şahin, Pazartesi günü bu çalışmaların yazılı olarak ana komisyona ulaşmasının ardından 1-2 gün içinde komisyonun nihai çalışmalarını belirlemek üzere tekrar bir toplantı yapacaklarını belirterek, alt komisyonların belirleyeceği isimlerin dinlenmesi kararının da ana komisyon tarafından verileceğini ve netleşince isimleri açıklayacaklarını söyledi.
Komisyonlarının 'Darbe mi? Bir daha Asla' sloganıyla çalışacağını ifade eden Şahin, "Ülkemizde bundan sonraki süreçte, bir daha darbeye zemin hazırlayacak tüm oluşumların ortadan kaldırılması için titiz bir çalışma sergilenecek. Böyle bir tutum ve algılama komisyonumuzda var" dedi.
DEMİREL DE DİNLENECEK
Şahin, darbe öncesi, darbe sırası ve darbe sonrası olarak üç ana başlık belirlediklerini, ayrıca 'ekonomik, siyasi, kültürel, sosyolojik, iç ve dış etkenler ile bu darbelerin toplum üzerindeki yansımaları' olmak üzere 6 başlık belirlediklerini belirterek, her konuda alt komisyonlarda uzman çalıştırılmak istendiğini ve her konu için de 3-5 kişinin dinleneceğini söyledi. Şahin, çok fazla kişiyi dinlemek yerinde olayın özünü çözecek kişilerin dinlenmesinin doğru olduğunu düşündüklerini söyledi.
Bir gazetecinin, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de dinlenecek isimler içinde yer aldığı bilgisini hatırlatması üzerine Şehin, "Elbette ki, Demirel siyasi tarihimizin en önemli aktörlerinden birisi. 1960 ihtilalini, 71 muhtırasını, 80'i ve 28 Şubat'ı yaşayan tek insan. Her alt komisyonun uygun görmesi halinde Sayın Süleyman Demirel'in bilgisine, görgüsüne mutlaka ihtiyaç duyacaktır. Onu da mutlaka dinleyecektir diye düşünüyorum. Ama buna karar verecek olan alt komisyonlardır. Biz elbette bu dönemin bütün sürecini yaşayan bir cumhurbaşkanımızın mutlak surette dinleneceğini düşünüyorum" dedi.
"28 ŞUBAT DAVASINA DAHLİMİZ OLAMAZ"
Şahin, 28 Şubat'ın incelenmesi kapsamında, 28 Şubat davasından tutuklu askerlerle ilgili hassasiyetlerinin nasıl olacağı yönündeki bir soru üzerine, bu konuyu komisyonda görüştüklerini söyledi. Şahin, "Bizler Meclis Araştırma Komisyonu olarak yetki ve görevlerimiz Anayasa ve İçtüzükle sınırlı. Anayasanın ve İçtüzüğün bize verdiği yetki çerçevesinde hareket edeceğimize dair oluşturulmuş bir komisyonuz. Bu vesileyle Anayasa'nın 138. maddesinde beyan edilen, görülmekte olan bir dava hakkında kesinlikle yasama organı olarak bizlerin bir tavsiyede bulunması ve devam eden yargılama sürecine müdahale etmesi söz konusu değildir. Dolayısıyla 28 Şubat ve devamı süreçle alakalı yargılaması devam eden davalarla alakalı komisyonumuzun herhangi bir dahlinin olması söz konusu olamayacaktır. Biz her şeyden önce Komisyon olarak Anayasa ve İçtüzük hükümlerine bağlı kalacağımız ve bu doğrultuda hareket edeceğimizi de ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, "Bu 28 Şubat'ın incelenmeyeceği anlamına mı geliyor?' sorusuna ise Şahin, "Hayır, kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Elbette 28 Şubat süreci enine boyuna, evveliyatı ve sonrasında topluma yaptığı etkiler itibariyle hepsi değerlendirilecek ve ayrıntılı incelecek. Ancak spesifik olarak yargıya intikal etmiş bir konu ve kişi hakkında da Anayasa nasıl bizi yasaklıyorsa, buna en başta yasama organı temsilcileri olarak bizlerin uyması gerekir. Yargı da millet adına karar veriyor, yasama organı da millet adına harekete diyor. Ancak bizim yasama organımızı 138. madde bağlamıştır. Dolayısıyla görülmekte olan bir davayla ilgili görüş beyan etmemizi kimse bizden beklemesin" karşılığını verdi.
Alt komisyonlarda, her konuda 5 kişi dinlense toplam 30 kişinin dinlenmiş olacağını belirten Şahin, alt komisyonların bu sayıyı artırabileceklerini de söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz