Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’nin Dostları konferansından, bu ülkeye acil yardımların ulaştırılması kararı çıktığını belirterek, Bunun için çaba sarf edilecek. Ama insani trajedi devam ederse diğer alternatifler gündeme gelebilir.” dedi.
Tunus’taki konferansın ardından Türk gazetecilerin sorularını cevaplayan Ahmet Davutoğlu, Suriye’ye barış gücünün gönderilme ihtimalini değerlendirdi. Davutoğlu, şunları söyledi: “Şu anda esas itibariyle diplomatik çabayı artıracağız. Bütün bunlar neticesiz kalırsa tabii Arap Ligi'nde daha önce dile getirilen, bir de insani yardım koridoru oluşursa, o koridorun da korunması dahil birçok konular gündeme gelebilir. Ama ümit ederiz bu çaplı bir ihtiyaç olmada, bugün buradan çıkan mesaj ilgili taraflarca algılanır ve bu girilen çıkmaz sokaktan çıkılır.”
Türkiye ve Arap ülkelerinin, Suriye’nin komşuları olarak buradaki gelişmelere sessiz kalmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Davutoğlu, “Her türlü ihtimali de değerlendirmek durumundayız.” dedi. Bakan Davutoğlu, insani yardımların birinci öncelikleri olduğunu fakat Türkiye’nin kendi güvenliğini de göz önüne alacağını dile getirdi.
“MUHALİFLER İNFİAL HALİNDE”
Suriyeli muhaliflerin dış müdahale ya da silah istediği iddialarının sorulması üzerine Davutoğlu, muhaliflerin içinde çok farklı görüşlerin dile getiridiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Herkes infial halinde. Bu infiali hissetmemek mümkün değil. Suriye Milli Konseyi üyesi Ahmed Ramadan'ın kardeşi Halep'te şehit edildi. Bir taraftan barışçıl bir mücadele yürütüyorsunuz. Öbür taraftan da alanda kardeşinizin öldürüldüğü haberi geliyor. Bu insanlar ne kadar da barışçıl yöntemleri öne çıkarırlarsa çıkarsınlar, bu tip acı haberlerin gelmesi infiali artırıyor. Bu tür talepler o çerçevede geliyor.”
GELECEK TOPLANTI TÜRKİYE’DE
Tunus’taki toplantıya gelinmesindeki süreci de hatırlatan Ahmet Davutoğlu BM Genel Kurulu ile BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye’yle ilgili zıt kararlarına dikkat çekti, iki kurum arasında ilk defa bu kadar büyük bir uçurumun doğduğunu söyledi. Davutoğlu, "Bu uçurumu bir şekilde kapatmak gerekiyor. BM, süregiden bu zulme, bu katliama sessiz kalırsa, uluslararası toplumun yeni araçlar oluşturması lazım.” ifadelerini kullandı.
Tunus’taki toplantıda, Suriye rejimini destekleyen ülkelerin de Şam’la birlikte yalnızlaştığı mesajının çıktığını ifade eden Davutoğlu, Tunus’ta alınan kararları şöyle özetledi: “BM Güvenlik Konseyi'nde veto edilen Arap Birliği planı aynen kabul edildi. İnsani yardımlar için derhal harekete geçilmesi isteniyor. Suriye rejimi eğer buna da engel olursa, insani bakımdan büyük bir suç işlediği bir kez daha ortaya çıkar. Suriye Milli Konseyi, muhalefetin meşru temsilcisi olarak muhatap alınacağı ilan ediliyor. Tabanı daha da genişletmesi için çağrıda bulunuluyor.
Bakan Davutoğlu, bir sonraki Suriye’nin Dostları toplantısının gelecek ay İstanbul’da yapılacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz