Ramazan ayının bitmesiyle birlikte ikramların çok fazla olduğu bayram günlerinde, vücudun dengelerini bozmamak için sütlü tatlıların tercih edilmesinin, sağlık açısından çok önemli olduğu bildirildi. Bayram günü, öğünlerin karışacağına işaret eden uzmanlar, ikram edilen tatlıların daha fazla tüketilmesiyle vücudun daha çok yeme isteğini oluşacağı ve bunun beraberinde vücutta yağlanma oluşturacağına dikkat çekti.
Ramazan sonrasında yavaşlayan vücut metabolizmasını canlandırmanın yöntemleri ile ilgili Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Topuzoğlu, önerilerde bulundu.
Topuzoğlu, Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısında azalma olduğu için beslenme alışkanlıklarında çeşitli değişiklikler meydana geldiğini hatırlattı.
Sindirim sisteminin iki-üç öğün beslenmeye adapte olduğunu dile getiren Topuzoğlu, “Bayramda ise yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduklarını düşünen bireyler, normalden fazla besin tüketimine meyilli olurlar. Bayramlarda gelenekselleşmiş olan bayram ziyaretleri nedeniyle tatlı ve çeşitli ikramlarla dolu tabakların tüketimi artar. Bayramda tatlı tüketiminin kontrollü olması, tatlı tüketilecekse de yemek yerine karın doyurmak için değil ara öğün olarak tüketilmesi, tercihin sütlü tatlılardan yana kullanılması uygun olacaktır. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir.” dedi.
Diyet Uzmanı Topuzoğlu, bayramlarda özellikle mide yanmaları ve bağırsak problemlerinin arttığını ifade ederek, bunun nedenlerini şöyle sıraladı: "Birincisi Ramazan ayı boyunca iki-üç öğünden oluşan farklı bir beslenme tarzına alışan mide ve metabolizma bir anda çok yoğun bir besin tüketimiyle karşılaşınca tepki gösterir. Diğer bir nedeni ise bayramlarda çok miktarda çikolata ve tatlı tüketilmesidir. Fazla miktarda ve yağlı besin tüketimi ile kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu nedenle ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmelidir.”
BAYRAMDA ÇAY, KAHVE VE ASİTLİ İÇECEK TÜKETİMİ ARTIYOR
Merve Topuzoğlu, bayram boyunca ziyaretler sırasında çay, kahve, asitli içeceklerin tüketim miktarı arttığını kaydetti. Fazla miktarda alındığında kafein içerikli içeceklerin uykusuzluk, kalpte ritim bozukluğu ve huzursuzluk yapabileceğini aktaran Topuzoğlu, özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının günde 2 fincandan fazla kahve tüketiminden kaçınması, çay, kahve yerine yeşil çay, rezene, adaçayı, ıhlamur gibi içecekleri tercih etmesini istedi.
Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılması gerektiğini söyleyen Topuzoğlu, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmesini, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdaların eklenmesi uyarısında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz