YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyada 1 Dakikada 4 İşçi Hayatını Kaybediyor

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çetin, “Dünyada 1 dakikada 4 işçi...

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çetin, “Dünyada 1 dakikada 4 işçi hayatını kaybediyor. Dünya geneline baktığımız zaman her yıl 2.3 milyon insanın ölmesi demek her yıl küçük bir ülke kadar nüfus yok oluyor demektir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından Samsun’da “İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu Tanıtım Semineri” düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, “Daha önce 4857 sayılı İş Kanunu vardı. Bu kanunda sadece işçi olarak çalışanlar kanun kapsamındaydı. Ama 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İSG kanununda kamu ve özel hiçbir ayrım yapılmadan bu kapsam içersine alındı. Bu toplantıdan sonra kaymakamlar, belediye başkanları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte 2013 yılında tüm sivil örgütleri ve diğer birimlerimizle birlikte insan bilinci haline gelmesi için var gücümüzle kurumumuzun tüm mekanizmalarıyla birlikte bunları anlatacağız. Sağlığımız ve geleceğimiz için yaşıyoruz. İl bazında biz bu yıl 4 bin 800 işyerlerimizi ziyaret ettik. Önümüzdeki yıl bizde kayıtlı olan 17 bin işletmeyi gezeceğiz” dedi.

İSG Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çetin ise, dünyada 1 dakikada 4 işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Sanayi devrimi ile birlikte dünyada her alanda hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Sanayiler arttıkça çalışma şartları ve şekilleri değişiyor. Üretim araçlarının teknolojisi her geçen gün gelişiyor ve çeşitleniyor. Bu durum çalışma hayatındaki riskleri de beraberinde getiriyor ve arttırıyor. Ülkenin doğusunda ve batısında cereyan eden ekonomik ve sosyal çalkantıların ortasındaki Türkiye’nin son derece dikkatli, tedbirli ve herkes tarafından hissedilen önemli bir başarıyı katettiği de görülmektedir. Bu nedenle Türkiye kalite ve markaya yönelmek zorundadır. Türkiye 3. dünya ülkesi değildir. Türkiye 1. sınıf ülkeler arasında yarışan bir ülkedir. Dünyada her gün 1 milyon iş kazası meydana geliyor. Her yıl 2.3 milyon kişi iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor. Dünyada 1 dakikada 4 işçi hayatını kaybediyor. Dünya geneline baktığımız zaman her yıl 2.3 milyon insanın ölmesi demek her yıl küçük bir ülke kadar nüfus yok oluyor demektir. Yani bir Bosna Hersek, Makedonya ve Kosova gibi bir ülke gidiyor demektir. Türkiye’de 2002-2012 yılları arasında iş yerleri sayısında yüzde 105’lik, işçi sayısında da yüzde 124’lük bir artış meydana gelmiştir. İş kazalarında 2002 yılında 870 kişi hayatını kaybetti. 2012 yılının 11 ayında 895 kişi hayatını kaybetti. 100 bin işçide ölüm oranı ise 2002 yılında 16.8 iken, bugün 7.6’ya geriledi. Bu Türkiye açısından güzel ve olumlu bir gelişmedir. Avrupa’nın ortalaması 100 binde 4 kişi. Biz iş sağlığı ve güvenliğini uygularsak, işverenin imajına yüzde 92, üretime yüzde 98, ürün kalitesine yüzde 85, ürünün pazarlamasına yüzde 50, iş kazası sayısını yüzde 88, çalışma takvimine yüzde 62, kayıt çalışma sürelerine yüzde 65 oranında etki edeceğini göreceğiz. Yani iş sağlığı güvenliği ile tasarruf ediyorum demek, bu vadede işletmeler için kar değil zarardır. İş kazalarının mali boyutunda ise, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının ülkelerin gayri safi milli hasılatlarının yüzde 1 ile 4 oranında kayıplara yol açtığı tespit edilmiştir. Bu rakam Türkiye için asgari olarak yüzde 7.7 oranına denk gelmektedir. Türkiye’de iş sağlığı güvenliğinde her gün ortalama 172 iş kazası görünüyor. Bunların 4’ü ölüm, 6’sı sürekli iş göremezlik meydana gelmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre Samsun’da 21’e yakın iş yerinde 125 binden fazla kişi çalışmaktadır. 2010 yılında Samsun’da 890 çalışan iş kazası geçirmiş olup, 9 kişi iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir. 2010 Sosyal Güvenlik verilerine göre, Türkiye’de iş kazaları en çok yüzde 18.3’ü metalden eşya üretimi, yüzde 14.4’ü maden, yüzde 10.2’i inşaat sektöründe meydana gelmektedir” diye konuştu.

Kanunun uygulamaya konmasının yararlı olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Hasan Ersan da, “Haziran ayında yürürlüğe giren bu kanun gerek özel sektörde, gerekse kamu sektöründe tüm çalışanları kapsaması dolayısıyla bütün toplumu ve bizleri yakından ilgilendirmektedir. Ülkemiz her alanda hızlı bir değişimi ve gelişimi yaşamaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde sadece teknolojik olarak entegre olmasının yanında mevzuatlarının ve yasalarının da uyumlu hale getirilmesi söz konusudur. İş kazalarında, meslek hastalıklarında meslek hayatlarında kısa aralıklarla yüzlerce insanımız ya sakat kalmakta ya da hayatlarını kaybetmektedir. Bizim için insan hayatı son derece önemlidir. Bu yasanın uygulamaya konmasıyla birlikte iş kazalarındaki insan hayatının son bulması belki de asgariye indirilecektir” şeklinde konuştu.

Atakum Grand De Luxe Amisos Hotel’de düzenlenen toplantıya İSG Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çetin, Samsun Vali Yardımcısı Hasan Ersan, İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerleri temsilcileri katıldı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler