Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Dünyadaki gıda sorunu ve iklim krizinin önüne geçmek için bir tasarım maratonu

    Dünyanın her kıtasından 1.200 çocuk daha iyi bir dünya için çözüm üretmek ve tasarlamak için birlikte çalıştı!

    1. Çocukların Küresel Tasarım Maratonu (“Global Children’s Designathon”) organizasyonu 16 Kasım Cumartesi günü gerçekleşti. Bu çok özel günde, Pekin’den Montreal’e, Amsterdam’dan Johannesburg’a 41 farklı şehirden 1200 çocuk, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde “Herkese yetecek sağlıklı gıdayı nasıl üretebiliriz ve gezegenimizi nasıl koruyabiliriz” temasına odaklandı, açlık ve gıda üretimi sorununu insan yaşamı ve küresel iklim krizi ile ilişkisi üzerinden tartışarak, çözümler tasarlamak üzere birlikte çalıştılar.

    İstanbul, bu uluslararası organizasyona İnformel Eğitim-çocukistanbul’un organizasyonu ve yürütücülüğü ile ikinci kez katıldı. Hollanda Baş Konsolosluğu’nun desteklediği etkinlik, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde santralistanbul Kampüsünde gerçekleşti. EK BİÇ YE İÇ de etkinlikte “yerel, organik, sürdürülebilir gıda” vizyonu ile partnerimiz oldu ve çocuklar gün boyu bu lezzetle buluştu.

    Tam gün süren etkinlik sonunda çocuklar, açlık ve bir krize dönüşmüş olan küresel ısınmanın nasıl önlenebileceğine yönelik geliştirip tasarıma dönüştürdükleri çözüm önerilerini aralarında

    • Quirine van der Hoeven / İstanbul Hollanda Baş Konsolosluğu Kültür Ateşesi

    • Ebru Gezer /Hollanda Baş Konsolosluğu, Pedagog

    • Avşar Gürpınar / Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Öğretim Üyesi

    • Aycan Tüylüoğlu / EK BİÇ YE İÇ Genel Koordinatörü

    • Barış Doğru / EKO IQ Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

    • Can Tonbil / Açık Radyo Programcısı

    • Figen Atalay / Cumhuriyet Gazetesi Eğitim Editörü

    • Serkan Ocak / Gazeteci

    yer aldığı bir “Jüri”ye ve ailelere sundular.

    Dünyadaki gıda sorununu, hem insanları ve yaşamlarını nasıl etkilediği hem de küresel iklim krizi ile ilişkisi çerçevesinde ele aldılar, tasarım süreci döngüsünü takip ederek çözüm önerileri için fikirler geliştirdiler, çok çeşitli malzemeler kullanarak bu fikirlerini 3 boyutlu tasarımlara dönüştürdüler. Gün içinde, İsveç’in Sundsvall kentinden ve Vietnam’ın başkenti Hanoi’den aynı anda bu maratonda yer alan yaşıtlarıyla canlı bağlantı ile buluştular.

    DÜNYAYI BU ÇOCUKLAR KURTARACAK

    Gruplar halinde bu soruna bütün yaratıcılıkları ile çok farklı çözümler oluşturdular. İşte buluşlarından bazıları; • Gıda israfını önlemek için bayat veya bozulmuş gıdaları niteliklerine göre yeniden yiyeceğe veya kompozit gübreye dönüştüren bir robot. Aynı zamanda bayatlamış artıklardan yapılabilecek yemek tarifleri de sunuyor… • Dünyada ekilebilir tarım alanları ihtiyacının çok fazla alan kullanımına ve doğal yaşam alanlarının yok olmasına neden olduğunu saptayarak, “uzay serası” ile uzayda bitki yetiştirip dünyaya getirmek… • Açlığın en çok görüldüğü Afrika’da özellikle nakliye ve depolamada oluşan gıda kaybını ortadan kaldırmak için, güneş panelleri, rüzgar türbini ve sürtünme enerjisi ile şarj olan ve içinde çeşitli boyutlarda soğutucu barındıran nakliye araçları… • Restoranlarda, açık büfelerde yemek israfını önlemek üzere, gereğinden fazla yemek alındığında alarm çalan ve porsiyonları sınırlayan bir “Tabakatör" ve yine artan yiyecekleri alıp götürebilmek için katlanabilir ve geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış bir yiyecek kutusu…

    Günün sonunda katıldıkları bu etkinlikle ilgili çocukların yaptıkları değerlendirmeler ise hepimize çocuklara daha çok kulak vermemiz gerektiğini söylüyor;

    • “İstanbul’un farklı yerlerinden çocuklarla tanışmak ve çalışmak çok güzeldi. Farklı ülkelerden çocuklarla tanışmak beni çok heyecanlandırdı...”

    • “Fikirlerimi öne sürme şansı buldum. Çok fikir vardı, çok malzeme vardı… Beynimizi kullanarak icatlar yaptık. Tasarım sürecini öğrendim, çok emek verdim…”

    • “Bugün benim için çok önemliydi, dünyaya daha net bir yönden baktım. Şimdi bir dünya vatandaşı olduğumu daha çok anladım…”

    • Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan gıda sorunu ile ilgili çözüm aramak, insanları uyandırmak için birlikte çalışmak çok güzeldi…”

    • “ “Hayatımda hiç bu kadar benim sözümün de önemli olduğunu düşünmemiştim. Bu etkinlik bana çok şey kazandırdı…”

    16 Kasım Cumartesi günü, aynı anda 41 kentte gerçekleşen bu uluslararası etkinliğin çıktıları daha sonra bir rapora dönüştürülerek ilgili Birleşmiş Milletler organları çeşitli uluslararası kurum ve platforma iletilecek.

    16 Kasım Uluslararası Etkinliğine Katılan Kentler

    Abuja, Nijerya / Accra, Gana / Amsterdam, Hollanda / Barcelona, İspanya / Pekin, Çin / Belgrad, Sırbistan / Bethel, ME / Brüksel, Belçika / Chennai, Hindistan / Daloa, Fildişi Sahilleri / Dar es Salaam, Tanzanya / Dehradun, Hindistan / Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri / Tunus, Tunus / Honoi, Vietnam / İstanbul, Türkiye / Milano, İtalya / Montreal, Kanada / Cenevre, İsviçre / Harnösand, İsveç/ Varşova, Polonya / Durban, Güney Afrika / Zagrep, Hırvatistan / Kuala Lumpur, Malezya / Johannesburg, Güney Afrika / San Jose, Kosta Rika / Clear Water, ABD / Nairobi, Kenya / Kathmandu, Nepal / Münih, Almanya / Panjim, Hindistan / Paris, Fransa / Selanik, Yunanistan / Chengdu, Çin / Sundsvall, İsveç / Riffa, Bahreyn / Oranjestad, Aruba / Tel Aviv, İsrail / Bogota, Kolombiya / Gent, Belçika / Priştine, Arnavutluk

    En Çok Aranan Haberler