Bitlis’in Ahlat ilçesinde karadut üreticiliği yeni bir sektör olma yolunda giderek ilerliyor
Tunus Mahallesinde ikamet eden İrfan Gezen isimli bir vatandaş tarafından, 25 bin karadut fidanı yetiştiriliyor. Dünyanın en organik ürünleri arasında yer alan karadut, ilçede yeni bir sektör olma yolunda giderek ilerlerken, Ahlatlı üretici ise 1 dönümlük alanda yaklaşık 25 bin karadut fidesi yetiştirmeye başladı. Evinin yanında bulunan 1 dönümlük bir alanda karadut fidesi yetiştirdiğini belirten İrfan Gezen, karadut fidanı yetiştirmenin tıpkı bir çocuk yetiştirmek kadar zor olduğunu söyledi. Gezen, tamamen kendi imkanları ile yetiştirdiği karadut fidancılığını daha iyi yapmak için yetkililerden yardım beklediğini belirterek: “Bir dönümlük alanda toplamda 25 bin adet karadut fidanı yetiştiriyorum. Bunlardan 5 bin civarında iki yaşındaki fidanlardır. Geri kalan 20 bin karadut fidanı ise 1 yaşındadır. Tam bir antioksidan deposu olan karadut meyvesinin çok faydaları var. Ayrıca karaduttan yapılan reçel, pekmez ve şuruplar ise tam bir şifa kaynağıdır. Karadut yetiştiriciliği, çok zor ve emek isteyen bir iştir. Karadut yetiştirmek çocuk büyütmek kadar zor oluyor. Ahlat’a özgü olan bu meyveyi ilçeye hapsetmemek gerekiyor. Bu işi daha iyi bir seviyede yapabilmek ve fidanlarımı ülke geneline yaymak için yetkililerden yardım bekliyorum” dedi.
Fidan yetiştiricisi Gezen, karadut ağaçlarının 200 yıldan fazla yaşadığını ve karadut meyvesinin ilaçlama istemeyen tek meyve olduğunu vurgulayarak, dünyanın en organik ürünlerinden birinin karadut olduğunu da sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz