YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Eğitimin üzerindeki asker gölgesi de kaldırılsın’

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Meclis’in asker tarafından korunması uygulamasına son verildiğini hatırlatarak,...

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Meclis’in asker tarafından korunması uygulamasına son verildiğini hatırlatarak, “Ancak eğitimin üzerindeki asker gölgesi halen duruyor.” dedi. Sivilleşme adına atılan adımların devamının getirilmesi gerektiğinin altını çizen Özer, “Komutanlar okullarda değil, asıl görev yerleri olan kışla ve cephede işlerini yapmalıdır.” ifadesini kullandı.
Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, yaptığı açıklamada, 91 yıllık Meclis Teşkilat Yasası'nın değişmesinin ardından, TBMM’nin askerler tarafından korunması uygulamasına son verildiğini hatırlattı. Özer, “Yeni düzenlemeye göre, bundan sonra Meclisin güvenliği yalnızca polis tarafından sağlanacak. Bu kapsamda Meclis'teki tabur komutanlığının görev süresi de sona erdi. Böylelikle milli iradenin askeri otorite tarafından kontrol altında tutulması ayıbından kurtulmuş olduk. Ancak şunu üzülerek belirtmeliyiz ki eğitimin üzerindeki vesayetçi anlayış, zihniyet ve uygulamalarıyla hala yerinde duruyor.” diye belirtti.
Katsayı ayıbının ortadan kaldırılması, askerin TBMM’den kışlaya çekilmesi ile görülen sivilleşme örneklerine yenilerinin eklenmesinin büyük bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Özer, açıklamasına şöyle devam etti: “Eğitimde komutanlar kışlada talim yapar gibi komut eşliğinde sınıflara girip çıkmaya devam etmektedir. Eğitim pedagojik formasyon gerektiren bir meslektir. 'Rahat', 'Hazır ol', 'Dikkat' komutları sınıflardan yükselirken eğitimin sivil olduğundan bahsedebilir miyiz? Komutanlar, okullarda değil, asıl görev yerleri olan kışla ve cephede işlerini yapmalıdır.”
Ataması yapılmayan tarih öğretmenlerine de işaret eden Özer, şunları dile getirdi: “Bu öğretmenler boşta gezerken, içerik olarak en iyi tarihçilerin verebileceği dersin komutanlar tarafından doldurulması ayrı bir tartışma konusudur. Okullarımız vesayetin değil, bilimsel çalışmanın, özgür düşüncenin ve sivil reflekslerin yerleri olmalıdır. Askerin gölgesi TBMM’den kalkmıştır; fakat okullarda hala devam etmektedir. Ülkemizde her alanda demokratikleşmenin üzerinde vesayet olduğu gibi, eğitimde de vesayetin en önemli görüntülerinden birisi, Milli Güvenlik Dersi ve komutanlar eşliğinde kışla düzenidir. Eğitim ortamlarının demokratikleşmesi, eğitim programlarının vesayeti meşrulaştıran öğretilerden arındırılması konusunda geniş toplum kesimlerinin ortak talebini Eğitim-Bir-Sen olarak dile getirdik ve talebimiz yerine gelinceye kadar da dile getirmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda okullarda varlığını hala muhafaza eden askeri ritüellerin ortadan kaldırılarak, okullarda vesayetin izleri silinmelidir.”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın en önemli danışma kurulu olan Milli Eğitim Şurası’nın sonuncusu olan 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan, ‘milli güvenlik derslerinin branş öğretmenleri tarafından verilmesi’ kararını hatırlatan Özer, bu kararın Bakanlık tarafından bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Özer, “Milli Eğitim Bakanı’nı göreve davet ediyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler