YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi Bakanı Çağlayan: Yükte hafif, pahada ağır ihracat yapmak istiyoruz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ‘yükte hafif pahada ağır’ ihracata ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan,...

Ekonomi Bakanı Çağlayan: Yükte hafif, pahada ağır ihracat yapmak istiyoruz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ‘yükte hafif pahada ağır’ ihracata ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan, Türkiye’nin 2011’de 98 milyon ton mal satarak, kilogram ihracatı 1,40 dolarla gerçekleştirirken, Almanya, İtalya gibi ülkelerin kilo başına 3 doların üzerinde ihracat yaptığını söyledi. Bakan Çağlayan, “Almanya ve İtalya’dan sonra tekstil ve konfeksiyonda üçüncüyüz. Niye üçüncüyüz? Biz 22 ve 26 dolara ihracat ederken elin oğlu 5 kat fazlasına satıyor.” dedi.

Bakan Zafer Çağlayan Uludağ Tekstil ihracatçıları Birliği (UTİB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi odası (BTSO) tarafından düzenlenen 'Türkiye Tekstil Konfeksiyon Sektöründe 4. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı' programının açılışı töreninde konuştu. Bakanlığı tarafından ihracata yönelik yapılan çalışmanın detaylarını açıklayan Zafer Çağlayan, 2010 yılında örme giyim eşyası ihracatının ortalama kilogram ihracat fiyatının 22 dolar olduğunu kaydetti. Örülmemiş giyim eşyasının 2010 yılındaki birim ihraç fiyatının da 26 dolar olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan tekstil ve konfeksiyon sektöründe Türkiye’nin rakibi olan Almanya ve İtalya’da bu rakamların daha yüksek olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan şunları kaydetti: “Almanya ve İtalya’dan sonra tekstil ve konfeksiyonda üçüncüyüz. Niye üçüncüyüz? Biz 22 ve 26 dolara ihracat ederken elin oğlu ne yapıyor? Bizim örme giyim eşyasında bizim 22 dolara sattığımızı İtalya 54 dolara satıyor. Örülmemiş giyim eşyasında bizim 26 dolara sattığımızı da İtalya 106 dolara satıyor. Kendimize soruyoruz; neden, niye? Ar-Ge (Araştırma Geliştirme), teknoloji ve inovasyon. Bizim eksiğimiz ne, niye yapmayalım, ne eksiğimiz var? Türkiye, gayri safi milli hasılasının binde 86’sını Ar-Ge’ye harcıyor. 2000 yılında Ar-Ge harcamaları 1.31 milyar dolardı, 2010 yılında 6.18 milyar dolara çıktı. 2023’te bizim Ar-Ge hedefimiz; gayri safi milli hasılamızın yüzde 3’üdür.”

Araştırma Planlama Koordinasyon (APK) denilen birimlerde geçmişten bugüne yanlış kullanıldığını anlatan Bakan Zafer Çağlayan, APK’nın fevkalade önemli olmasına karşın, geçmiş siyasi iradenin bunu kullanamadığını kaydetti. Geçmiş siyasi düşüncelerin çalıştırılmak istenmeyen tüm bürokratları cezalandırmak için insanları APK’ya gönderdiğine işaret eden Çağlayan, Ar-Ge’yi geliştirmek zorunda olduklarını dile getirdi. Başkaları demeden kendilerinin bunu yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Çağlayan, tekstil ve konfeksiyon sektörünün önemli yere geldiğini, artık Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyon sektörü ihracatında ucuz fiyatla bu işin sonunun getirilemeyeceğini söyledi.

"ALMANYA, 3 DOLARA BİZ 1,4 DOLARA İHRAÇ EDİYORUZ"

Artık yüksek katma değerli, yüksek teknolojili, yükte hafif pahada ağır bir üretim, ihracat sistemine geçilmesi gerektiğinin zorunluluğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, “135 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu ihracatın kendisine siyasi rant çıkaracak değilim. Bu başarı; ihracatçılarımızındır. Ancak eksiklerimizi bileceğiz ki ona göre davranalım. Geçen sene biz 98 milyon ton mal ihracatı yapmış. Türkiye olarak ihracatımızın bir kilogramını 1,40 dolara yaptık. Bunu çalışmayı yeni yaptırdık; kilo başına ihracat ortalamamız 1.40 dolar. Buna karşılık Japonya’nın 1 kilo ihracatının ortalama fiyatı 3,84 dolardır. Almanya bir kilo ihracatı 3,55 dolardan Güney Kore’de 2,64 dolardan gerçekleştiriyor. Bunun sebebi çok basit; ileri teknoloji ve yüksek katma değer.” dedi.

Yeni teşvik sistemi üzerinde bakan arkadaşlarıyla dün akşam itibariyle mutabakata vardıklarını açıklayan Zafer Çağlayan, en geç Şubat ayının ikinci haftasında Türkiye ve tüm dünyaya ilan edeceklerini söyledi. Yeni sistemde ileri teknoloji ve yüksek katma değerin öne çıkarılacağını anlatan Çağlayan, ihracatçının her zaman yanında olacaklarını kaydetti. 2009’da çıkarılan teşvik sistemiyle Tekstil ve konfeksiyon sektörünün bin 181 belgeyle 88 milyarlık yatırım ve 45 bin istihdama ulaştığını dile getiren ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ucuz iş gücüyle rakipleri yakalamayacaklarını dile getirdi.

BİR KİLO CEKETİ BİZ 32,68 DOLARDAN: İTALYA 188,60 DOLARDAN SATIYOR

Zafer Çağlayan, Türkiye’nin bir kilogram ceketi 2010 yılında 32,68 dolardan ihraç ettiğini, buna karşın İtalya’nın Türkiye’nin neredeyse 5 katı fiyatına 188,60 dolardan sattığını açıkladı. Bakan Çağlayan şöyle devam etti: “Bunu yaparken İtalya miktar olarak yüzde 41 az olmasına rağmen bizden 5 kat daha fazla ihracat yaptı. İtalya’da bizim geçtiğimiz noktalardan geçti. Biz bunu çabuklaştırarak geçmek zorundayız. Çok çabuk yapmalıyız. Tekstil konfeksiyon sektörünün kullandığı Ar-Ge yetersiz, daha fazla yatırım yapmak zorundayız. 50 dolara satabileceğiniz ürünleri 10 dolara satmaya devam edecek miyiz? Gerek Bursa’da gerek başka illerde 10 dolara ithal edilen bir ürünü markası basıldıktan sonra 50 dolara ithal etmeye devam edecek miyiz? Önemli olan bu gücün koordine edilmesidir. Diyor ki kontrol edilmeyen güç güç değildir.”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin önemli sorunları arasında yer alan cari açığın kulağını da bükeceklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler