YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emniyet Genel Müdürlüğünden Göz Yaşartıcı Gaz Açıklaması

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), son günlerin tartışmalı konusu olan göz yaşartıcı gazlarla ilgili bir açıklama...

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), son günlerin tartışmalı konusu olan göz yaşartıcı gazlarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada "Göz yaşartıcı gazların, insan sağlığına kalıcı zarar verdiği şeklinde yer alan iddiaların gerçek dışı olduğu klinik raporlarda da tespit edilmiştir" denildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yapılan açıklamada, son günlerde ortaya atılan iddialara şöyle cevap verildi: "Türk Polis Teşkilatı; ülkemizin 1997 yılında taraf olduğu Kimyasal Silahlar Sözleşmesi, 5564 Sayılı Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması Hakkında Kanun ve 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu çerçevesinde tüm modern polis teşkilatlarında olduğu gibi ülkemizde de göz yaşartıcı gaz kullanılmaktadır."

AİHM KARARLARI VAR

Açıklamada, 2559 sayılı PVSK kanununun 16. Maddesinde "Maddi güç: polisin direnen kişilere karşı veya eşya üzerinde bedenî kuvvetin dışında kullandığı kelepçe, cop, basınçlı su, göz yaşartıcı gazlar veya tozlar, fiziki engeller, polis köpekleri ve atları ile sair hizmet araçlarını ifade eder" şeklinde yer verildiği hatırlatarak "Toplumsal olaylarda güç kullanılması durumunda göz yaşartıcı gazların kullanılabileceğine dair değişik tarihlerde verilen AİHM kararlarında da bu husus hükme bağlanmıştır"

denildi.

KALICI ZARAR İDDİALARI GERÇEK DIŞI

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında yer alan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Göz yaşartıcı gazların, insan sağlığına kalıcı zarar verdiği şeklinde yer alan iddiaların gerçek dışı olduğu klinik raporlarda da tespit edilmiştir. İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı tarafından OC gazı ile ilgili hazırlanan raporda; "biber gazları ve tozlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin hiçbirinin kalıcı olmadığı, bu bulguların o bölgenin suyla yıkandığında daha

çabuk silinebileceği" ifade edilmiştir."

Açıklamada, Artvin'in Hopa ilçesinde 31.05.2011 tarihinde meydana gelen toplumsal olaylarda hayatını kaybeden Metin Lokumcu isimli vatandaşımızla ilgili, Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı ve Adli Tıp Kurumu İstanbul 1. İhtisas Kurulu'nun vermiş oldukları kararlarda, Lokumcu'nun ölüm nedeninin "kendisinde kalp damar hastalığı bulunan kişinin ölümünün mevcut hastalığın olayın efor ve stresi ile aktif hale geçmesi sonucu meydana gelmiş olduğu tespit edilmiştir" denildiği hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca, bugün gazetelere yansıyan AİHM kararı incelendiğinde göz yaşartıcı gazın kullanılmasından dolayı alınmış bir karar olmadığı ancak gazın kullanım şekline yönelik bir karar olduğunun anlaşıldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "Toplumsal olaylarda kullanılmakta olan göz yaşartıcı gaz mühimmatından dolayı herhangi bir şekilde "insan sağlığına kalıcı zarar verildiğine dair" resmi raporlarda intikal eden bir husus bulunmamaktadır. Alımı yapılan gaz mühimmatının içerisindeki göz yaşartıcı maddelerin OC veya CS gazı olup olmadığı, laboratuvarlarda test ettirilmekte olup, uygun olanların kabulü yapılmaktadır. Teşkilatımızda kullanılan göz yaşartıcı gazlar, bu konuda eğitim almış uzman personelimiz tarafından yetkili amirin emriyle kullanılmaktadır. Ayrıca, bu gazlar kullanan personelimiz üzerinde de bugüne kadar hiçbir şekilde kalıcı bir zarar meydana getirmemiştir."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler