YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erzurum akşam saatlerinde zehir soluyor

Hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle hava kirliliği artmaya başladı. Türkiye’de en fazla kömürün tüketildiği illerden Erzurum’da...

Erzurum akşam saatlerinde zehir soluyor

Hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle hava kirliliği artmaya başladı. Türkiye’de en fazla kömürün tüketildiği illerden Erzurum’da kış mevsiminde, özellikle akşam saatlerinde dışarıya çıkmak mümkün olmuyor. Uzmanlar, kirlilikte kömür kullanımının etkin olduğunu belirtirken, rüzgârın olmamasının da kirliliği artırdığını vurguluyor.
Doğu Anadolu Bölgesi, son yılların en soğuk Aralık aylarından birini yaşıyor. Erzurum’da hava sıcaklığı gece saatlerinde sıfırın altında 20 derecenin altına düşerken, şehirde özellikle akşam ve gece saatlerinde hava kirliliği nedeniyle dışarıya çıkmak mümkün olmuyor. Gündüz saatlerinde Palandöken Dağı’ndan şehir merkezinin fotoğrafı çekildiğinde ise şehrin üzerinde bulunan gri tabaka kirliliğin boyutlarını gözler önüne seriyor.
Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tahsin Öztürk, şehirde hava kirliliğinin 16.00 ile 24.00 saatleri arasında tavan yaptığını söyledi. Öztürk, diğer saatlerde ise oranların normal görüldüğünü belirtti. Şehirde kirliliğin sadece bir istasyondan ölçüldüğünü dile getiren Öztürk, istasyon sayısını artırmak için çalıştıklarını ifade etti. İstasyon yerinin de ölçümün sağlığı açısından önemli olduğunun altını çizen Öztürk, “Yeni istasyonlar en riskli yerlerde kurulacak. Lokal olarak bazı yerlerde kirlilik olabilir. Bunun yanında, kirliliğin havanın inversiyon olayı ve katı yakıtlarla ilgili boyutu da var. Biz iyileştirme için elimizden geleni yapıyoruz. Amacımız, Erzurum’un hava kalitesini Avrupa standartlarına ulaştırmak.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Sezer Turalıoğlu da şehirde hava kirliliği sorunu yaşandığını dile getirdi. Kirliliği, burnundan aldığı hava ile hissettiğini vurgulayan Doç. Turalıoğlu, “Özellikle rüzgâr olmadığı zamanlarda kirlilik daha iyi hissedilir. İnversiyonun oluştuğu saatler sabah güneşten, akşam ise genelde çökelmeden kaynaklanır. Kirlilik konusunda bakanlığın ölçümlerinde ortalamalar çok düşük görünüyor. Sonuçlara epeydir bakmıyorum, çok da ciddiye almıyorum. Partikül madde saatlik ortalama geçiş sürecindeki en yüksek konsantrasyonu 300’dür. Kükürtdioksit oranının ise 400 olması lazım. Bakanlığın verilerinde, özellikle kükürtdioksit oranı çok düşük çıkıyor. Halbuki partikülün yarısı kadar kükürtdioksit oranı çıkması lazım. Ben kükürtdioksit verisinin doğru olduğuna inanmıyorum.” diye konuştu.
Erzurum’daki sorunun kömür kullanımından kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Turalıoğlu, “Erzurum’da özellikle kış mevsiminde hava kirliliği sorunu var. Özellikle soğuk aylarda, hem soğuğun neticesinde daha fazla kömür yandığı için daha fazla kirletici atmosfere atılıyor, hem de zaman zaman soğuk havalarda rüzgârın olmadığı zamanlarda kirletici taşınmıyor. Bunun için de hava kirliliğini hissediyoruz. Bunun çözümü ise doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak. Doğalgaz ne kükürt ne partikül içerir.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler