Erzurum’un düşünce ve strateji kuruluşu olan ENER, şehirde yapılacak miting öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerini kalkındıracak bir proje önerisi daha sundu. ENER Başkanı Vahdet Nafiz Aksu ve Genel Sekreter Mükremin Uzun, Erzurum’a ‘Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’ kurulmasına ilişkin proje taslağını Erdoğan’a iletilmek üzere AK Parti Genel Merkezi’ne verdi.
Erzurum’un kalkınmasının ‘kış turizmi’, ‘sağlık’, ‘eğitim’ ve ‘hayvancılık’ olmak üzere 4 temel unsura bağlı olduğunu ifade eden Aksu, “2011 Üniversiteler arası Kış Olimpiyatları ile kış turizmi büyük ivme kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Hemşehrimiz Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın gayretleri ile Erzurum 'sağlık kenti’ olma yolunda hızla ilerliyor. Erzurum, ‘üniversite şehri’ olma yolunda da büyük adımlar attı. İkinci üniversite yasası çıktı. Teknik Üniversite'nin iyi bir teşkilatlanma ve çağdaş bölümlerin açılmasıyla ‘Bilim ve Teknoloji Üssü’ olması mümkündür. Bazı vakıf üniversiteleri’nin de yakında devreye girmesi beklenmektedir. Bu dört ana kalkınma direğinin dördüncüsü olan ‘Tarım ve Hayvancılık’ alanında ‘büyük atılımların’ zamanı gelmiş bulunuyor.” diye konuştu.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin, hayvancılık bakımından ‘ekonomik-genetik bir yeteneğe’ sahip olduğunun altını çizen Aksu, bu alanda yapılacak isabetli yatırımların kısa sürede sonuç vereceğini vurguladı.
Türkiye’nin uygulayacağı ‘Hayvancılıkta Devrimsel Dönüşüm Projesi’nin Doğu Anadolu Bölgesi eksenli ve Erzurum merkezli olması gerektiğini savunan Aksu, şunları söyledi:
“Bunun için Erzurum gerekli altyapıya sahiptir, daha ileri standartlara ulaşma yolunda da emin adımlarla yürümektedir. Şu haliyle Erzurum, birçok ilin ulaşmak için çaba gösterdiği hizmetlere sahip durumdadır. Karayolu ulaşımı bakımından merkezi durumdadır. Hava ulaşımında iyi bir noktadadır. Hava limanı yenilenmiş ve ‘Hava Meydanı’ statüsünden ‘Hava Limanı’ statüsüne kavuşturulmuştur. Trabzon limanıyla irtibat sağlayacak çalışmalar gündemdedir. Türk Cumhuriyetleri ile demiryolu bağlantısını sağlayacak Bakü-Tiflis-Türkiye Demiryolu güzergâhındadır. Erzurum, 21.yüzyılın Çağdaş İpek yolu merkezi olmaya aday ve ehildir. Coğrafi bakımdan da stratejik bir özeliliğe sahiptir. Önümüzdeki yirmi yıllık süreçte ‘Bilişim ve yazılım’ alanında merkezi noktaya gelmeye adaydır. Üniversiteler ve Atateknokent, yüksek vizyon ve iyi yönetimle bu hayali gerçekleştirebilir. Kış Turizminin tanıtım sinerjisiyle şehrimize ‘küresel bir pencere’ açılmış durumdadır. Bunlar ve benzeri gelişmeler Erzurum’u, ‘Büyük Projelerin odak şehri’ olmaya elverişli hale getirmiş bulunmaktadır. Bu büyük projelerden birisi de ‘Erzurum’u Ortadoğu Ve Avras’yanın Hayvancılık Merkezi’ yapmaya yönelik ‘Hayvancılıkta büyük atılım’ projesidir.
Projenin Bölgesel bir özellik taşıması için öncelikle Erzurum Merkez’de ‘bölgesel altyapının’ düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.”
Aksu, ‘Acil Eylem Planı’ adını verdiği bu hazırlık aşamasının üç evresi bulunduğunu kaydederken, “Birincisi Erzurum Organize Sanayi Bölgesinin kurulma kararının 2011 yılı içinde verilmesi, bölgenin 3 yıl içinde hizmete girmesidir. İkincisi, bölgenin Atateknokent’le ortak çalışma koşullarının kuruluş aşamasında planlanması ve tesisleşmenin bu çerçevede yapılmasıdır. Üçüncüsü ise üreticinin kooperatifleşme ve şirketleşmesinin hızlandırılmasıdır.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz