YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erzurum'da "deprem Hasar Tahmini" Konferansı

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Deprem Hasar Tahmini" konulu konferansta konuşan Norveç Bergen...

Erzurum'da "deprem Hasar Tahmini" Konferansı

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Deprem Hasar Tahmini" konulu konferansta konuşan Norveç Bergen Üniversitesi Jeodinamik Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Mathilde Sörensen, "Erzurum'da alüvyon üzerindeki yapılaşma sarsıntı şiddetini büyütebilir" dedi.

Fen Fakültesi Orhan Yavuz Amfisinde gerçekleşen konferansta Sörensen, insan yerleşimi bulunmayan bölgelerde deprem riskinden bahsedilemeyeceğini dolayısı ile deprem tehdidi ve riskinin birbirinden ayrılması gereken iki kavram olduğunu söyledi. Deprem hasar riskinin, deprem tehdidinin büyüklüğü, yapılaşmanın kalitesi ve tehdide maruz yapılaşmanın bir fonksiyonu olduğunu vurgulayan Sörensen, Deprem tehdidinin belirlenmesinde müracaat edilen deterministik ve olasılıksal yöntemleri tanıttı. Sörensen, İstanbul için hazırladıkları bir deprem tehdit senaryosunu ve sarsıntı şiddet haritalarını da takdim etti.

Sörensen, deprem tehdidinin zemin büyütmesi nedeniyle yerel ölçekte incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. Yerel zemin büyütme etkilerinin artalan gürültüsü ölçümleri ile ortaya konabildiği pratik ve az masraflı araştırmaları tanıttan Sörensen, İstanbul Avcılar için yaptıkları böyle bir çalışmanın, avcılar zeminindeki alüvyon birikintileri üzerinde Bakırköy formasyonuna nazaran daha yüksek büyütme tespit ettiklerini ve bu sonucun 1999 depremi sırasında Avcılar'da görülen hasarı açıklayabileceğini anlattı.

Erzurum şehrinin kalın yamaç birikintileri ve alüvyon üzerinde kurulu olduğuna dikkat çeken Sörensen, bu zemin koşullarının şehrin çeşitli bölgelerinde sarsıntı şiddetini büyütebileceğini ve bunun araştırılması gerektiğini belirtti.

Sörensen, şehrin dağ eteğinden ovaya doğru yayıldığını gözlemlediğini, bu nedenle ova kenarlarında yerel topografyadan kaynaklanan ilâve büyütmelerin de yaşanabileceğine dikkat çekti.

Erzurum'da, daha önce İstanbul'da yaptıklarına benzer bir araştırmayı Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi ile birlikte başlattıklarını belirterek, aldıkları ilk sonuçları izleyicilerle paylaştı.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BERGEN ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu ise, konuşmasında, Erzurum'da, 1859 yılından beri, şehir merkezine yakın faylarda hasar yapıcı deprem meydana gelmediğini söyledi.

Özyazıcıoğlu, şunları kaydetti: "Üniversitemiz Deprem Araştırma Merkezi bu konuyu araştırmak üzere inisiyatif alarak, Norveç Bergen Üniversitesi ile birlikte Şehirin tamamını kapsayacak bir sarsıntı-şiddet haritası ile sonuçlandırılmak üzere, büyütme etkilerinin değerlendirileceği ortak bir çalışma başlatmıştır."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler