YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fethiye’de Şalvarlı Arkeologlar Höyük Arıyor

Fethiye’nin Seki beldesine bağlı Çaltılar köyünde çalışan şalvarlı arkeologlar, höyük arayışında. Çaltılar köyü ve Eceler...

Fethiye’de Şalvarlı Arkeologlar Höyük Arıyor

Fethiye’nin Seki beldesine bağlı Çaltılar köyünde çalışan şalvarlı arkeologlar, höyük arayışında. Çaltılar köyü ve Eceler Höyük’te yüzey araştırmasını sürdüren arkeologlar; geç kalkolitik, ilk tunç çağı ve demir çağı iskanlarına ait bulgular belirledi.

Yüzey araştırmasında topladıkları seramik örnekleri kimyasal laboratuarlarda inceleyen arkeologlar 4 yıldan bu yana yaptıkları çalışmaların ardından kazı izni için Kültür Turizm Bakanlığı’na başvurdular. Çaltılar Köyü halkının merakla beklediği Höyük’ün gün yüzüne çıkartılması çalışmalarına İngiltere Bristol Üniversitesinden Prof Dr. Nicoletta Momigliano, liverpol Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alan Graevers, Bristol Üniversitesinden Doç. Dr. Tamar Hodes, Uludağ Üniversitesi’nden Dr. Belgin Aksoy, Hacettepe Üniversitesi’nden Pınar Döğerli Başer Kafaoğlu ile Dr. A. Brown, Prof Dr. T. Carter ve Biristol, Liverpol ve Uludağ üniversitelerinden öğrenciler katılıyor. İngiltere’nin Fethiye Fahri Konsolosu Mustafa Şıkman, Çaltılar Höyük Ekibini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Çaltılar Höyük’ü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nicoletta Momigliano’nun öğrencileri ile şalvar giyerek köyde hayat sürdürmesi köylüler tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Prof Dr. Nicoletta Momigliano, “Anadolu’nun güney bölgelerinde bir çalışma gerçekleştirdik. 2008 yılında Bursa Uludağ, Bristol ve Liverpool üniversiteleriyle ele vererek çalışma başlattık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak ön yüzey araştırma izni aldık. Sörvöy Topografik çalışmalar tamamlandı. Eceler Höyük’te Yaşam İsa’dan 4 bin sonrasına, Çaltılar Höyük’te ise İsa’dan 600yıl öncesine dayanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kazı izni bekliyoruz. Bu izin verilirse bölgede muhteşem iki ayrı Höyük ortaya çıkarılacaktır. Bölgenin geç kalkolitik, ilk Tunç çağı ve demir çağı iskanları bu her iki höyük’te de tespit edilmiş seramik örnekleri kimyasal laboratuarlarda incelenmiştir. Hirtit belgelerinde Lukka olarak anılan bu bölgede yapılacak kazı çalışması tarihe ışık tutacak Phrygia, Iydra, Karia ve Batı Anadolu ile daha geniş kapsamlı Ege Adaları, Kıbrıs ile ilişkileri irdelenerek yerel özellikler belirlenmeye çalışılacaktır” dedi.

Liverpool Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alan Greavers ise “2010 yılına kadar 4 yıl yüzey araştırması yaptık. Trografik çalışmaları tamamladık yüzeyden 30-35 bin adet seramik, çanak, çömlek topladık. Bu höyükler Fethiye’nin tarihi kimliğini arttıracaktır. Kazı izni verilirse tarih gün yüzüne çıkacaktır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler