Fındık toplamak için her yıl Karadeniz'e gelen mevsimlik işçiler, Ordu Valiliği'nce Uzun İsa ve Efirli mahallelerinde oluşturulan çadır kentlere yerleşmeye başladı. Mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle fındık rekoltesindeki düşüş, bu yıl işçilerin de bölgeye az sayıda gelmesine neden oldu. Bölgeye Şanlıurfa'dan gelen Hacı Mahmud adlı işçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsimine göre farklı bölgelerde tarım alanında işçilik yaptıklarını belirterek, "Her bölgeye gidiyoruz ve ürün topluyoruz. Türkiye'nin dört bir yanını dolaşıyoruz. Şimdi ise Ordu'dayız" dedi. Kente dün geldiklerini belirten Mahmud, bölgede yaşanan don nedeniyle işçi talebinin de az olduğunu belirterek, "İnşallah fındık toplarız. Biz buraya para kazanmak için bin kilometre yoldan geldik. Henüz bize talepte bulunan bahçe sahibi yok. Şanlıurfa'dan 30 kişi birden geldik. Hepimiz beklemedeyiz. Yetkililer konakladığımız alanda bizler için her şeyi düşünmüş. Tek sıkıntımız iş. Temennimiz iş bulabilmek" diye konuştu. Sezer Hanince adlı işçi ise geçen yıl konakladıkları alanda yüzlerce çadırın kurulduğunu ancak bu yıl sayının oldukça düşük kaldığını söyledi. - İşçi çocukları için okul Öte yandan geçici fındık işçilerinin konakladığı Efirli Mahallesi'ndeki bir alana Ordu Valiliği tarafından tek katlı okul yaptırıldı. Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğretmenlerin de yer aldığı okulda, işçi çocuklarına eğitim verilecek. Kırlı Ortaokulu'nda Fen ve Teknoloji Öğretmeni Ömer Dede, kendisiyle 6 öğretmenin işçi çocuklarına eğitim vermek için görevlendirildiğini belirtti. Ordu Valiliği ve Türkiye İş Kurumunun ortaklaşa yürüttüğü "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi" projesi kapsamında görevlendirildiklerini vurgulayan Dede, şöyle konuştu: "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 5 ve 14 yaş arası çocuklara başta temel hijyen bilgilerini anlatacağız. Aynı zamanda okuma ve yazma becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunacağız. Sabah 09.00'da başlayacak eğitimlerimiz 21.00'e kadar sürecek. Etkinliklerimiz sosyal alanlarda da sürecek. Her yönüyle çocuklara elimizden geldiği kadar bilgi ve birikimlerimizi aktaracağız. Geçen yıl eğitimlerimiz çadırlarda geçiyordu ancak bu yıl yeni yapılan okulda gerçekleşecek. Bundan dolayı çok mutluyuz. Yetkililere teşekkür ederiz." -İşçileri uyarıları dikkate aldı Diğer tarafından Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, zirai don dolayısıyla fındığın olumsuz etkilendiği bölgede, daha önce yaptıkları uyarıların işçiler tarafından dikkate alındığını belirterek, "Az sayıda işçi gelmiş. İşçilerin gelmemesi kendi menfaatlerine. Çok kişinin gelmesi durumunda işçiler mağdur olacaktı. Çünkü dalda toplanacak fındık yok" dedi.
Fındık toplamak için her yıl Karadeniz'e gelen mevsimlik işçiler, Ordu Valiliği'nce Uzun İsa ve Efirli mahallelerinde oluşturulan çadır kentlere yerleşmeye başladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz