Akdeniz Bölgesinde en yoğun yuvalama kumsallarından Hatayın Samandağ ilçesindeki Çevlik sahiline gelen yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) yumurta bırakmaya başladı. Haziran ayının ilk günlerinde başlayan yuvalama döneminde şu ana kadar Samandağ sahilinde 400ün üzerine yuva oluştu.
Orman Suişleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Hatay İl Müdürlüğü ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği'nin 2013 yılında yürüttüğü proje kapsamında Samandağ sahiline yumurta bırakan yeşil deniz kaplumbağaları ve caretta carettalar gönüllü öğrencilerin çalışmaları neticesinde yuvalar korumaya alınıyor.
Proje Koordinatörü Dr. Bektaş Sönmez’le çeşitli üniversitelerden gelen gönüllü öğrencilerden oluşan ekip Çevlik sahiline yumurta bırakan caretta carettaları ve yeşil deniz kaplumbağalarını incelemeye aldı. Yumurta bırakma dönemine giren kaplumbağalar ile ilgili gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Bektaş Sönmez, bu yıl yuvalama popülasyonunun geçmiş yıllara oranla daha iyi olduğunu söyledi. Sönmez, haziran ayı itibari ile başlayan yuvalama döneminde 400’ün üzerinde yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia Mydas) ile 2 tane caretta caretta yuvası tespit ettiklerini bilgisini verdi. Üreme sezonu bittikten sonra yuvalama sayılarının tam olarak ortaya çıkabileceğini de kaydeden Sönmez, “Bu yıl yuvalamalar geçmiş yıllara nazaran umut verici. Koruma çalışmalarımız eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Yeşil deniz kaplumbağası bir yuvaya 100-200 civarı yumurta bırakır. Bu yumurtalardan yüzde 75’i yumurtayı kırar. Çıkan yavrularında yüzde 70 – 75’i denize ulaşır. Bir deniz kaplumbağası her yıl gelip yuva yapmaz. 3-5 yılda bir gelip 3-5 yuva yapar.” dedi.
YUVALAR KORUMAYA ALINIYOR
Haziran-eylül ayları arasında deniz kaplumbağalarının uğrak yeri olan Samandağ sahillerinde devam eden yuvalamalara koruma önlemlerini de eklediklerini anlatan Dr. Sönmez, “Kıyı erozyonu var en büyük problem. Işık ve katı atık kirliliği ile yuvaların su baskınına uğraması gibi problemler var. Bu güne kadar kıyı erozyonuna karşı 10-15 yuvayı transfer ettik. Burada sıkça görülen çakallara karşı yuvaları korumak adına 80 yuvaya kumaltı kafes takıldı. Işıklı bölgedeki 40-45 yuvaya kumüstü kafes yerleştirdik.” şeklinde konuştu.
KAPLUMBAĞALAR SAHİLE ADETA AKIN EDİYOR
Özellikle gece yarısından sonra sahile akın eden kaplumbağalar uzun saatler süren yumurta bırakma sürecinin ardından tekrar serin sularla buluşuyor. Çevlik sahiline gelen yeşil kaplumbağaları yaklaşık 1 saat süre ile sahilde açtığı çukura yumurtalarını bırakarak sahilden ayrıldı. Proje Koordinatörü Dr. Bektaş Sönmez ve öğrencilerinin gözetiminde yumurtalarını sahile bırakan yeşil kaplumbağasının daha sonra öğrenciler tarafından ölçümleri yapılıyor ve kaplumbağaya plaka takılıyor. Bu işlemin tamamlanmasının ardından yumurtalarını bıraktığı çukuru itinayla kapatan yeşil kaplumbağası gecenin karanlığında serin sulara ilerleyerek dalgalar arasında kayboldu.
Akdeniz Bölgesinde en yoğun yuvalama kumsallarından Hatayın Samandağ ilçesindeki Çevlik sahiline gelen yeşil deniz kaplumbağaları...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz