YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gazeteci-Yazar Cemal Uşşak: Diyalog Kavramının Geliştirilmesi Lazım

Akil Adamlar İç Anadolu Grup Sözcüsü olarak görev yapan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı...

Gazeteci-Yazar Cemal Uşşak: Diyalog Kavramının Geliştirilmesi Lazım

Akil Adamlar İç Anadolu Grup Sözcüsü olarak görev yapan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Gazeteci-Yazar Cemal Uşşak, günümüzde diyalog kavramının geliştirilmeye çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

Zonguldak’ta Mega Teknik Elemanlar Platformu(MEGATEP) tarafından Fatih Koleji Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Uşşak, 'Diyalog nedir, neden önemlidir?' konulu sunum gerçekleştirdi.
Diyaloğun en temel anlamının iki farklı grup veya iki farklı kişinin bir birini anlama gayreti olduğunu ifade eden Uşşak, “Yüce Allah, ‘Ey insanlar biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık. Sonra sizleri kavimlere, kabilelere, soylara ve soplara ayırdık’ buyuruyor. Halbuki Adem ile Havva’nın çocuklarını tek tip yaratabilirdi. Ama farklı yaratmış. Neden? Tanışıp kaynaşalım diye. Rabb'imiz bizleri farklı kılmış. Diyalog işte bu farklılıkları bilme gayretidir.” dedi.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan kaynaklara göre Anadolu topraklarında 40 farklı dinî, etnik veya mezhebi grubun barış içinde bir arada yaşadığını hatırlatan Gazeteci-Yazar Cemal Uşşak, “O zaman Türkîlik üst çatısı altında bütün etnik ve dini unsurlar barış içinde yaşamışlar. Farklılıklar birlikte hayat kurmaya ve devlet kurmaya mani olmamış. Ayette ‘Sizin dillerinizin ve renklerinizin çeşitliliği O'nun ayetlerindendir’ buyruluyor. Madem dilleri çeşitli yaratmış, Türkçe de, Almaca da, Fransızca da, Arapça da, Kürtçe de, Lazca da Allah’ın ayetlerindendir. Günümüzde Kürtçe anadili konuşmak lütufmuş gibi aktarılıyor. Halbuki bir kişinin ana dili, anasının ak sütü gibi helaldir. Yaratanın ona lütfettiği bir dil.” şeklinde konuştu.

"DİYALOGDA 3 ŞEYLE KARŞILAŞILIR"

Diyalog kavramına günümüzde daha çok ihtiyaç olduğunu belirten Uşşak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkesin bir ötekisi var. Diyalog, onları bulup anlaşma gayretidir. Şimdi biz diyalog faaliyetine girdiğimiz zaman 3 şeyle karşılaşırız: Benzerliklerimizi, farklılıklarımızı ve ayniliklerimizi keşfederiz. Birçok şeyde aynı düşünüyormuşuz deriz. Ortak hayat için ihtilaflı noktaları bir kenara bırakıp huzurlu bir hayat adına benzerlikler ve ortak noktalar üzerinde durmalıyız. Dinler arası diyalog denilen şey de bunun bir versiyonudur sadece. Ama bazı gruplar bunu İslamiyet ile Hristiyanlık dini arasında diyalog şeklinde algılayarak haksız ithamlarda bulunuyorlar. Burada Müslüman ve diğer din mensupları ile toplanarak sosyal konular ele alınır. İnsanlar birbirinin ötekisini anlamaya çalışır. Aslında bu diyalog kavramını geliştirmeye çok ihtiyacımız var. Çünkü bu küreselleşme çağında sadece Türkiye’deki ötekilerle değil, yerkürenin her bir köşesindeki ötekilerle de kaynaşmaya ve anlaşmaya ihtiyacımız var.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler