YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gebelikte Nezle ve Soğuk Algınlığı

Medical Park Elazığ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Op. Dr. Sami Güngör Gebelikte Soğuk Algınlığıyla ilgili bilgiler verdi.

Gebelikte Nezle ve Soğuk Algınlığı

Sonbaharın gelmesi yalnızca sıcak yaz günlerinin ve tatilin sona erdiğini göstermekle kalmaz. Sonbahar değişken hava sıcaklıkları ile birlikte aynı zamanda kış hastalıkları olan grip ve soğuk algınlığı sezonunun da habercisidir. Normal zamanlarda bile çok rahatsızlık verici olan bu durum hamilelikte hem daha çok sıkıntı yaratır hem de anne adaylarının bebekleri açısından endişelenmesine neden olur.

Soğuk algınlığı (halk arasında boğazın üşütülmesi) üst solunum yollarını etkileyen virüslere bağlı hastalıklara verilen genel isimdir. Nezle ve soğuk algınlığı yaklaşık anlamlardadır. Nezle de rinovirüslere bağlı bir üst solunum yolu viral hastalığıdır ve daha çok burunu etkiler. Nezle ve soğuk algınlığında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde kızarıklık, sulanma, hafif boğazda yanma, boğaz ağrısı ve hafif öksürük olabilir ancak şiddetli öksürük, balgam, halsizlik, yüksek ateş, baş ağrısı gibi kişiyi yatağa bağlayacak şikâyetler görülmez, sıklıkla kişi ayakta atlatabilir. Sıklıkla şikâyetler 1 hafta sürer.

Nezle ve grip arasında ne fark vardır?

Gerip de sıklıkla nezle ve soğuk algınlığıyla benzer mana da kullanılmasına rağmen onlardan farklıdır. Gripte ateş yüksektir ancak nezle (soğuk algınlığında) ateş bu kadar yükselmez. Grip de virüslere bağlı bir hastalıktır ancak inflüensa virüsü denilen nezle virüsünden farklı bir virüs neden olur. Gripte şikâyetler daha şiddetlidir ve burun-üst solunum yolları dışında vücudunun diğer bölgelerinde de şikâyetlere neden olur. Ateş, öksürük, halsizlik, baş ağrısı olur. Grip toplumda salgınlara neden olabilir. Grip bu şekilde "yatağa düşüren" daha şiddetli bir enfeksiyonken nezle ayakta atlatılan burun akıntısı, hapşırık gibi şikâyetler olan daha basit bir enfeksiyondur.

Hamilelikte nezle ve soğuk algınlığının tedavisi:

Nezle, soğuk algınlığı, grip gibi virüs enfeksiyonlarında spesifik bir ilaç tedavisi yoktur. Antibiyotikler virüslere etki etmezler, bakterilere etki ederler bu nedenle bu hastalıklarda kullanılmazlar. Gereksiz antibiyotik kullanılması fayda sağlamayacağı gibi başka yan etkilerle durumu daha da güçleştirebilir. Bu nedenle bu hastalıklarda istirahat, bol sıvı alma, vitamin takviyesi ve ağrı kesici - ateş düşürücü ilaçlarla tedavi yapılır. Gebelikte ağrısı kesici ve ateş düşürücü dahil hiçbir ilacın doktora danışılmadan kullanılmaması gerekir. Bunlara gebeliği etkilemeyen burun tıkanıklığını giderici ilaçlar, spreyler, öksürük ilaçları da eklenebilir. Antibiyotikler ancak sinüzit, zatürre gibi bakteriyel bir enfeksiyonun eşlik ettiği durumlarda tedaviye eklenir.

Gebelikte nezle ve soğuk algınlığından korunmak için:

Bu tür viral enfeksiyonlar insanlar arasında damlacık yoluyla bulaşırlar. Yani başka hasta insanların ağız ve burnundan havaya karışan virüsler solunum veya ellerle direk temas ile bulaşırlar. Bu nedenle gebe insanların kapalı ve kalabalık ortamlardan özellikle soğuk kış aylarında uzak durması gerekir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Düzenli uyku, stresten uzak yaşam ve vitaminden zengin meyve sebzeler ile beslenmek vücut bağışıklık direncini arttıracağı için bu tür hastalıklardan korunmanızı sağlar. Gripten korunmak için gebelikte aşı yapılabilir ancak nezle ve soğuk algınlığı için bir aşı yoktur.

Gebelik veya bebek açısından bir risk oluşturur mu?

Nezle ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar çok nadiren zatürre (pnömoni) gibi ciddi komplikasyonlar eklenmedikçe hamilelikte bebek açısından bir risk oluşturmazlar. İstirahat ve yukarıda anlatılan diğer tedavi yöntemleriyle en fazla 1-2 haftada kolayca atlatılırlar. Hapşırmak ve öksürmek bebeğe zarar vermez.

Ajans23 / Buşra KESKİN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler