Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın uygulanmasını yakından takip ettiğini belirterek, "Nehir ıslahının yüzde 90'ı tamamlandı. Yerleşimlerin atıksu arıtma ve katı atık bertaraf tesislerini kurmakla yükümlü olan belediyelerden de aynı hassasiyeti bekliyorum" dedi.
Bakan Eroğlu, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'ndaki gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, Mayıs 2008'de yürürlüğe giren planın uygulanması neticesinde gözle görünür iyileşmelerin meydana geldiğini kaydetti. Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nda bütün tarafların üzerine düşen vazifelerinin tespit edildiğini ve yapılacak faaliyetlerin bir iş takvimine bağlandığını vurguladı. Çalışmaların iş takvimine uygun ilerlemesi için kurulan takip komisyonunun çalışmalarında belirli ilerleme kaydedildiğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
"Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde Gediz Nehrinin kirliliğinin önlenmesi ile alakalı olarak gerek Bakanlığımın gerekse ilgili kurum ve kuruluşların sorumlu oldukları çalışmaları titizlikle takip ediyorum. Söz konusu havzadaki yerleşimlerin atıksu arıtma tesislerini ve katı atık bertaraf tesislerini kurmaları, Belediyelerin mükellefiyetindedir. Bu hususta belediyelerin mesuliyetlerini yerine getirmeleri önem arz ediyor. Bakanlığımız bu konuda gerekli destekleri de sağlayarak, gelişmeleri etkin bir şekilde takip etmektedir."
NEHİR ISLAHININ YÜZDE 90'I TAMAMLANDI
Yapılan denetimlerle sanayi atıksu deşarjlarında da önemli iyileşmeler tespit edildiğine dikkat çeken Eroğlu, "Gediz Eylem Planı'nda devlet kurumlarına düşen eylemlerde önemli gelişmeler olduğu görülmekte. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü nehir ıslahını yüzde 90 oranında tamamladı. Erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmalarında da bakanlığımız önemli yatırımları hızla gerçekleştirmektedir. Çok sevindirici bir gelişmek olarak, yayılı kaynak kirliliği ile alakalı da önemli ilerlemeler kat edilmiştir" bilgisini verdi.
Gediz Havzası'nda yürütülen akılcı çalışmalar neticesinde 2008 yılında 191 bin 572 kilogram olan gübre tüketiminin 2012 yılında 76 bin 45 kilograma düştüğünün altını çizen Eroğlu, "Toplam pestisit kullanımı 2008 yılında 750 litre iken 2012 yılında 260 litre'ye düşmüştür. Yine 2008 yılında 3,5 mg/L mertebesinde olan çözünmüş oksijen konsantrasyonu 2012 yılında 7,5 mg/L mertebesine yükseldi. Diğer kirlilik parametrelerinde de önemli iyileşmeler görülmektedir" dedi.
Takibi ve koordinasyonu Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yapılan Gediz Havzası Koruma Eylem Planı, evsel atıksuların kontrolü, endüstriyel atıksuların kontrolü, katı ve tehlikeli atık kontrolü, dere yatağının temizlenmesi ve ıslahı, ağaçlandırma erozyon kontrolü, zirai kaynaklı kirliliğin kontrolü ve nehir su kalitesinin izlenmesi olmak üzere 7 eylemden oluşuyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz