Misi 7. Yerel Lezzetler Şenliği kapsamında, Slow Food-Fikir Sahibi Damaklar ‘Gerçek Ekmek Atölyesi’nde lezzetli ve sağlıklı ekmeğin nasıl elde edileceği masaya yatırıldı. Fikir Sahibi Damaklar Platformu kurucusu Defne Koryürek, gerçek ekmeğin iklimsel ve doğal kaynaklara göre de çeşitlilik gösterdiğini söyledi.
Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen Misi 7. Yerel Lezzetler Şenliği, ‘Gerçek Ekmek’ atölye çalışmasıyla başladı. Etkinlikler çerçevesinde düzenlenen Slow Food-Fikir Sahibi Damaklar ‘Gerçek Ekmek Atölyesi’nde bölge ve Nilüfer Kadın Dernekleri üyeleri ile bir araya gelen Fikir Sahibi Damaklar Platformu kurucusu Defne Koryürek, ekmeğin dünyanın yiyeceği olduğuna ve coğrafik koşullara göre farklılık gösterebileceğine dikkat çekti. Koryürek, hijyen ve sağlıklı ürünlerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, binlerce yıl ekmeğin doğal ürünlerle edildiğini söyledi. Koryürek, “Günümüzde ekmeğin içerisine birçok katkı maddesi girdi. Hijyenik şartların yanı sıra artık malzeme içeriği anlamında da ekmeğe çok dikkat etmek gerekiyor. Endüstriyel maya ekmek üretiminde zaman kaybını önlediği için günümüzde sıkça kullanılmakta. Ancak içerdiği birçok madde ve diğer katkı maddeleri olan tuz, un ve pişirilen ateş, gerçek ekmeğe oldukça balta vurmakta” dedi.
"GERÇEK EKMEK İKLİMSEL VE DOĞAL KAYNAKLARA GÖRE DEĞİŞİR"
Gerçek ekmeğin iklimsel ve doğal kaynaklara göre de çeşitlilik gösterdiğine de işaret eden Koryürek, “İstanbul ile Bursa’nın Gümüştepe Mahallesi’ndeki ekmeğin mayalama ve olgunlaşma özellikleri de farklılık gösterecektir. Gerçek ekmek, doğal buğday, iyi kaynak suyu, kaynağını bildiğimiz katkısız tuz ile havadaki sporları da davet ederek ürettiğimiz ekmektir. Bu yöntemle insanlık binlerce yıl sağlıklı şekilde hayatta kaldı. Ne zaman buğdayın içindeki rüşeymi çıkartıp içerisine katkı malzemesi eklemeye başlarsanız, kepeği alırsanız, renk koyulsun diye malt eklerseniz, çocuk gelişimine katkı sunsun diye, B-D vitamini ve çeşitli karışımlar eklerseniz, o zaman gerçek ekmekten uzaklaşmış olursunuz. O zaman sağlık bozulur, ağzınızın tadı kaçar. Gerçek ekmek hayattır. Tüketicinin zamane koşulları gereği gerçek gıdadan uzaklaştığını gördük. Üretici ve tüketici arasındaki uçurumun derinleşmenin önlenmesi ve daha adil bir gıda dağılımı olması için Fikir Sahibi Damaklar Platformunu kurduk. İnsanların gıda üretimine ve gerçek gıdaya yeniden nasıl yönelebilir ve tüketiciyi uyandırmak, gerçek gıdaya yöneltmek için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.
Söyleşinin ardından atölyeye katılan kadınlar kendi evlerinden ve bölgelerinden getirdikleri mayalarla ekmek yoğurdu. Fırında pişirilen ekmekler üzerine Defne Koryürek ve kadınlar değerlendirme yaparak fikir alış verişinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz