Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından başlatılan ve Frankfurt School of Finance and Management (Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu) tarafından yürütülen "Mikro ve KOBİ Finansman Programı" kapsamında, kadın girişimci adayları için düzenlenen, "Girişimci Olmak İstiyorum" semineri, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
ETSO Kadın Girişimciler Kurulu ile İş ve Endüstri İlişkiler Birimi'nin katkılarıyla düzenlenen seminerin açış konuşmasını yapan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Demet Erkmen, kurulun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Amaçlarının; kadınların iş dünyasında yer edinmelerine destek olmak ve yol göstermek olduğunu vurgulayan Erkmen, ülke nüfusunun yarısının kadın olduğunu ancak buna karşılık kadınların iş hayatında gerektiği gibi yer almadığını ifade ederek, ekonomide güçlü bir ülke için daha çok kadın girişimciye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Erkmen'in konuşmasının ardından Frankfurt School uzmanı Belgin Güzaltan tarafından, verilen seminerde kadınlara, "genel girişimcilik", "girişimci olmanın avantajları", "iyi bir girişimcinin özellikleri", "iş fikrine karar verme", "planlama", "işi yapmaya karar verme", "işe başlama", "finansman kaynakları" ve "kurum destekleri" konularında bilgi verildi. Konuşmasında girişimci olmanın avantajlarından söz eden Belgin Güzaltan, girişimciliğin bir ülkenin en önemli sermayesi ve zenginliğinin başlıca kaynağı olduğunu söyledi. İyi bir girişimcinin; sağduyulu, azimli, vizyon sahibi, risk alan, iyimser, bilgi ve beceri sahibi, disiplinli, kendine güvenen ve sorumluluk alan bir yapıya sahip olması gerektiğinin altını çizen Frankfurt School Uzmanı Güzaltan, iş fikrine karar vermek ve pratiğe dökmenin girişimciliğe atılacak ilk adım olduğunu dile getirdi. Girişimci kişinin etrafına tüketici gözüyle bakması ve pazar eksikliği olup olmadığını tespit etmesi gerektiğini anlatan Güzaltan, girişimci adayı kadınlara şu tavsiyelerde bulundu; "Güncel dergi ve gazeteleri okuyun ve yeni eğilimleri takip edin. Etrafınızdaki insanları müşteri olarak yaşadıkları sıkıntıları ve problemleri dinleyin. Kişisel becerilerinizi belirleyin. Bir dosya veya not defteri tutun ve tüm fikirleri not edin. Tek bir fikre bağlı kalmayın. Yazdığınız fikirleri tek tek üzerinden gidin ve tarafsız olarak değerlendirin. Geçersiz fikirleri eleyin. Yapılabilir fikirler için planlama yapın ve size en doğru gelen fikir üzerinde karar verin"
Seminerde girişimcinin iş planı yapmasının da önemine değinen Belgin Güzaltan, "Önemli bir riske girmeden önce buna değip değmeyeceğini karar vermeyi kolaylaştırmak ve işin çeşitli evrelerinde hedeflerin ne kadarının gerçekleştiğini görebilmek için mutlaka iş planı yapılmalıdır. Çünkü; yapılan araştırmalar, küçük işletmelerin yüzde 70'ten fazlasının kötü planlamadan dolayı faaliyetlerine son vermek zorunda kaldıklarını göstermektedir." diye konuştu.
Yaklaşık 40 kadının katıldığı, "Girişimci Olmak İstiyorum Semineri"nin sonunda katılımcılara sertifika verildi. ETSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Demet Erkmen de, Frankfurt School uzmanı Belgin Güzaltan'a programa katkılarından dolayı bir plaket verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz