YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gümrük Bakanlığı’ndan ‘akaryakıt Kaçakçılığı İle Mücadele’ye İlişkin Açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili düzenlemeler getiren kanun tasarısı taslağında akaryakıt kaçakçılığına...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili düzenlemeler getiren kanun tasarısı taslağında akaryakıt kaçakçılığına ilişkin hapis cezasının kaldırılarak, idari para cezası yaptırımının getirildiği ve ulusal marker içermeyen akaryakıtın kaçak sayılmayacağı ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bugün medyada çıkan ‘Kaçak Akaryakıta Hapis Cezası Kalkıyor’ başlıklı haberde gerçek dışı ifadelerin yer aldığı belirtilerek, “Akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili düzenlemeler getiren kanun tasarısı taslağında akaryakıt kaçakçılığına ilişkin hapis cezasının kaldırılarak, idari para cezası yaptırımı getirildiği, ulusal marker içermeyen akaryakıtın kaçak sayılmayacağı gibi tamamen gerçek dışı ifadeler yer almaktadır” denildi.

İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ortak çalışmalarıyla hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen ‘Gümrük Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’nda, 5015 sayılı kanunda düzenlenmiş bulunan kaçak petrol tanımının kapsamı ve konuya ilişkin cezai müeyyideler konusunda açıkta bırakılan herhangi bir hüküm bulunmadığı ifade edilerek, konunun tüm yönleriyle daha kapsamlı bir şekilde düzenlendiği ve ağırlaştırıcı hükümlerin getirildiği kaydedildi. Açıklamada, söz konusu kanun tasarısı taslağında düzenleme getirilen hususlardan birisinin 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nda düzenlenmiş bulunan hürriyeti bağlayıcı cezai müeyyidelerin 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na aktarılması olduğu bildirildi. Bahse konu düzenlemenin gerçekleştirilmesi amacıyla 5015 sayılı kanunda bulunan “kaçak petrol” tanımının Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun düzenlenişine ve yazım tekniğine uygun olarak bu kanuna aktarıldığı kaydedildi. Taslak düzenleme ile 5015 sayılı kanunun kaçak petrol tanımında yer alan hususlardan hiçbirini dışarıda bırakmadan gerek kamuoyunda, gerekse mevzuatın uygulayıcı birimlerinde yerleşik ifadesiyle “kaçak akaryakıt” kavramının esas alınarak, bu kavrama ilişkin ayrıntılı düzenlemeler getirildiği ve akaryakıt kaçakçılığı konusunda caydırıcılığın artırılması bakımından çok ağır cezai müeyyidelerin öngörüldüğü ifade edildi. 5015 sayılı kanunda yer alan kaçak petrol tanımında mevcut olup da yeni düzenlemede yer almayan herhangi bir hususun bulunmadığı vurgulandı. Diğer taraftan gizli düzenek yoluyla akaryakıt kaçakçılığı yapılması halinde cezaların yarı oranında artırılacağının da yeni bir ağırlaştırıcı unsur olarak düzenlendiği bildirildi. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda taslak düzenlemeye ilişkin tek taraflı ve gerçeği yansıtmayan veya eksik ve yanlış bilgilerden oluşan açıklamaların akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele sürecini yıpratma amacına hizmet edeceği iddia edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler