YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gurbetçiler de TBMM'ye vekil göndermek istiyor

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bulunan yaklaşık 2,5 milyon seçmen, bulundukları yerde oy verme hakkının ardından TBMM'ye...

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bulunan yaklaşık 2,5 milyon seçmen, bulundukları yerde oy verme hakkının ardından TBMM'ye kendi vekillerini göndermek için çalışma başladı. Yaşadıkları sorunları gündeme getirmek için Diyalog Forum Derneği çatısı altında TBMM'ye çıkarma yaparak grubu bulunan parti temsilcileriyle görüşen Danimarka'da siyaset yapan Türkiye kökenli politikacılar, burada parti temsilcilerine sorunları hakkında bilgi verdi. Yurtdışındaki Türklere seçimlerde oy hakkı verilmesinin demokratik katılımın sağlanmasına büyük katkı sağlayacağını belirten gurbetçi politikacılar, “Avrupa'da ayrı bir seçim bölgesi olmasını ve siyasi partilerin Avrupalı Türklerin sorunlarını yakından bilen, Avrupa'da yaşamış isimleri seçimlerde aday göstermelerini istiyoruz. Bu sayede Avrupalı Türklerin sorunlarına daha hızlı çözüm getirilir.” dedi.

AK Parti'den Hüseyin Çelik, CHP'den Gürsel Tekin, MHP'den Oktay Vural ve BDP'den Altan Tan ile görüşmeler yapan grup, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının genel sorunlarını bir rapor halinde parti yetkililerine iletti. 11 maddelik raporda gurbetçilerin en önemli sorunu olarak yurt dışından emekli olan vatandaşlara ödenen yaşlılık aylıklarına ek nitelikteki ödenek ve yardımların Türkiye'de ikametleri halinde ödenmemesi gösterildi. ‘Gurbetçi politikacılar' bu durumun ikametlerini Türkiye'ye nakletmek isteyen vatandaşlar açısından caydırıcı olduğunu belirterek, konunun çözümü kavuşması talebinde bulundu.

Raporda Kopenhag Büyükelçiliği'nin eğitim müşavirliği kadrosunun uzun yıllardır boş bulunduğu belirtildi. Eğitim Müşavirliği'ne atama yapılmamasında dolayı Danimarka'da eğitim gören Türk öğrencilerin mağdur olduğu vurgulandı.

Raporda yurt dışında yaşayan Türklerin en büyük sorunlarından biri olarak da din görevlilerinin dil bilmemesi gösterildi. Bu durumun din adamlarının görev yaptıkları ülkelerde içinde yaşadıkları toplumla iletişim sıkıntısı meydana getirdiğinin altı çizildi. Din görevlilerinin yurt dışı görevine çıkmadan 1 yıl önce belirlenip dil kurslarına gitmeleri gerektiği, bu sayede camilerinde bir kültür merkezi gibi vazife yapacağına dikkat çekildi. Raporda göze çarpan bir diğer sorun ise çok sayıda Türk vatandaşına sahip olan Danimarka'da sadece Kopenhag şehrinde konsolosluk bulunması bunun da ihtiyaca cevap vermemesi. Kopenhag'ın ülkenin kuzeyinde olduğu ve diğer şehirlerde yaşayan Türklerin konsolosluk hizmetlerinden faydalanmasının oldukça güç olduğu belirtildi. Çözüm olarak ise Cutland adasında fahri ve ya kısa süreli konsolosluk hizmetlerinin verilmesinin Türk vatandaşlarının yaşadığı sıkıntıları büyük ölçüde azaltacağına vurgu yapıldı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler