İlgilili kanunun 102.maddesi uyarınca, Devlet memurlarının yıllık izin süresi, 1 yıldan on yıla kadar (On yıl da dahil olmak üzere) hizmet süresi olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan daha fazla olanlar için ise 30 gündür. Zorunlu hallerde durumunda bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün (yol) daha eklenebilir.
Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni de bir arada verilebiliyor. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları da düşüyor.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılıyorlar. Bu sebeple öğretmenlere, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca bir yıllık izin tanınmaz. Çalışmaları süresince radyoaktif ışınlara maruz kalan personele, her yıl yıllık izinlerine ek olarak bir aylık sağlık izni verilir.
Kadın memura doğum yapmasından önce 3 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta süreliğine izin verilir. Bu süreden sonra ise 6 ay süre boyunca günde 1,5 saat süt izni verilir. Karısı doğum yapan erkek memura ise isteği üzerine 3 gün izin veriliyor.
Memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün izin verilir. Bu haller dışında merkezlerde atamaya yetkili amirler, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar ve yurt dışında, diplomatik misyon şefleri tarafından dairesi amirinin muvafakatiyle, bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak, mazeretleri sebebiyle memurlara 10 gün izin verilebilir. Zaruri olması halinde on gün daha aynı usulle mazeret izni verilebilir. Bu takdirde ikinci defa aldığı bu izin yıllık izninden düşülür. Bu hüküm öğretmenler için uygulanmaz.