Malatya İnönü Üniversitesi tarafından tıp eğitimine yeni bir soluk kazandırmak amacıyla başlatılan 'Her Hastalık Bir Hikâyedir' yarışması sonuçlandı. Yurt içi ve yurt dışından 346 kişinin hikâyeleriyle katıldığı yarışmada birinciliği, geçirdiği 'Klienfelter Sendromu' hastalığını "Bir Garip 'X' Masalı" isimli yazısıyla anlatan öğretmen Kevser Akın elde etti. Gönderilen hikâyelerin, kitaplaştırılarak tıp eğitiminde kullanılması planlanan yarışmanın ikincisi ‘Guduruk’ başlıklı yazısıyla KOAH’ı anlatan Ali Ilgın Olut, üçüncüsü ‘Tenim Karı Üşütür’ başlıklı yazısıyla geçirdiği menenjit hastalığını anlatan Serap Aslan oldu. 14 Mart’ta gerçekleştirilecek ödül töreniyle birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye ise bin TL ödül verilecek.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, klasik tıp eğitimine bir yenilik ve soluk getirmek istedikleri için bu yarışmayı başlattıklarını belirterek, 'Her Hastalık Bir Hikâyedir' yarışmasıyla kaynak oluşturarak tıp eğitimini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Tıp eğitiminde öğrencilerin hastalıkların teorik bilgisini öğrendikten sonra hastalarla karşılaştırıldıklarını belirten Kızılay, öğrencilerin bir yandan hem muayene etmeyi öğrenirken bir taraftan da hocalarından pratik bilgileri aldıklarına değindi. Kızılay, bu eğitim içinde öğrencilerin genellikle bilgi yüküyle yüklendiklerini, işin duygusal kısımların çok ön plana çıkmadığını vurguladı.
Hikâyelerin daha akılda kalıcı olduğunu, bu çerçevede tıp eğitimine önemli katkıları olacağına inandıklarını vurgulayan Kızılay, yarışmanın yurt içi ve yurtdışında ilgi gördüğünü kaydetti.
Yarışmayla ilgili oluşturdukları www.herhastalikbirhikayedir.com internet sitesinden vatandaşların hikâyelerini gönderdiklerini belirten Kızılay, 7'den 70'e farklı yaş gruplarından kendilerine hikâyeler gönderildiğini söyledi.
Kızılay, şöyle devam etti: “90’ı Malatya’dan 346 kişinin hikayeleriyle katıldığı yarışmada en küçük yarışmacı 11 yaşındaki Manisa Bilim Sanat Merkezi’nden Sena Arda Çoban ile Fatma Şevval Sahan isimli öğrenciler oldu. En yaşlı yarışmacı 77 yaşındaki Nejat Ebcioğlu oldu. Tıptan eczacılığa, öğrenciler sanat dünyasına geniş katılımın gerçekleştiği yarışmaya yurt dışından da iki hikaye gönderildi. Jüri üyeleri dereceye giren hikayeyi seçmekte çok zorlandı. Bizim amacımız eğitime hikayelerle katkı sağlamaktı. Bu hikayelerin hepsini biz tıp eğitiminde kullanacağız. Ders kitaplarına hikayelerden bölümler ekleyeceğiz. Yarışma ile yeterli materyali topladık. Yarışmamız tam olarak amacına ulaşmıştır.“
BİRİNCİNİN HİKAYESİ; BİR GARİP 'X' MASALI
Yarışmada birinci olan Kevser Akın'ın geçirdiği 'Klienfelter Sendromu' hastalığını anlattığı "Bir Garip 'X' Masalı" hikayesi şöyle:
“Beş kızı olan bir annenin 40 yaşında (evliliğini kurtarmak için) hayatını riske atarak dünyaya getirdiği bir insan olarak dünyaya geldim. 20 yaşını geçtiğimde annem ve babam yaşlanmış tek erkek evlatlarının evlenerek torun dünyaya getirmesini, soylarını devam ettirmeyi planlıyorlardı. 21 yaşında evlendikten sonra çocuğunun olmadığını, bu nedenle doktora başvurduklarında 'Klienfelter Sendromu' hastalığı taşıdığını öğrendim. Bir kromozom anomalisiymiş. Hastalık bu anomaliyi tanımlayan doktorun adıyla anılır olmuş. Yapılan son tahlilde kromozomlarıma bakılmış. Normal bir erkek bireyde 46 XY olan kromozom sayısı, bende 47 XXY şeklindeymiş. Toplumda yaygın olan, ancak çok fazla bilinmeyen bir hastalıkmış. Her 600 erkeğin birinde 'Klienfelter Sendromu' görülme riski varmış. Ardından fiziksel yapımın tek suçlusunun da genlerimde bulunan fazladan bir X kromozomu olduğu öğreniyorum. Uzun kollarım ve bacaklarım, konuşmaya geç başlayışım, bazı konuşma bozukluklarım, diğer erkek çocuklara göre daha sakin oluşum meğerse bu hastalığın eseriymiş.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz