Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Kemal Biçerli, Türkiye’nin 25–64 yaş grubunda hayat boyu öğrenmeye katılım oranında OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığını söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın yüzde 9’larda olduğunu ifade eden Biçerli, “Bizim hedefimiz iki yıl gibi kısa bir sürede hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılan yetişkinlerin oranını yüzde 8’e çıkarmak.” dedi.
Eskiden Çıraklık Eğitim Genel Müdürlüğü’nün yerini bakanlıktaki yeni yapılanmayla birlikte Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü aldı. Yaygın eğitimle ilgili her şey bu genel müdürlük altında toplanmış oldu. Türkiye’de hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi projesi kapsamında bugün Kayseri’de İl Danışma toplantısı gerçekleştirildi. Avrupa Birliği’nin finasman ve Türkiye’nin de eş finansman sağladığı proje tanıtıldı.
Türk toplumundaki ‘Beşikten mezara kadar eğitim’ deyişini hatırlatan Hayat Boyu öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Kemal Biçerli, hayat boyu öğrenmenin aslında yeni bir kavram olmadığını belirtti.
Hayat boyu öğrenmeyi çok önemsediklerini kaydeden Biçerli, “Türkiye’nin eğitimde çıkış noktalarından bir tanesi olacak. Teknoloji sürekli değiştiğinden insanlar artık mezun oldukları okuldan aldıkları bilgilerle hayatlarını idame ettiremiyorlar. Sürekli yenileşme ve iyileşme ihtiyacı içersindeler.” diye konuştu.
Hayat boyu öğrenmeyi geliştirme projesinin amaçlarına da değinen Biçerli, “Bizim yapacağımız faaliyetler aslında insanımızın istihdam edilebilirliğini arttıran ve onu sürekli gündemde tutmak olacak. İkinci olarak toplumdaki bireylerin sosyal ve kültürel eğitimlerine katkı sunmak olacak.” dedi.
"HAYAT BOYU ÖĞRENMEYE KATILIMDA SON SIRADAYIZ"
Türkiye’nin hayat boyu öğrenmeye katılım oranında OECD ülkeleri arasında son sıralarda olduğunu belirten Genel Müdür Biçerli, “25 – 64 yaş grubunda katılım oranımız maalesef yüzde 2,5. Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 9-9,5 civarında. Bazı ülkeler var ki -bunlardan birisi Danimarka- yüzde 30. Bizim hedefimiz iki yıl gibi kısa bir sürede hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılan yetişkinlerin oranını yüzde 8’e çıkarmak. Bu hedefe paydaşlarımızla birlikte ulaşacağız. Çünkü bu sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülebilecek bir eylem değil. Bu faaliyetin içinde sivil toplum kuruluşları, İşkur, Çalışma Bakanlığı, diğer bakanlıklar gibi kuruluşlar olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Hedefin iddialı olduğunu da belirten Biçerli, Türkiye’de bu alanda iyi bir kapasite olduğunu ve bunun kendilerini umutlandırdığını söyledi.
Bütçesi 7.4 milyon euro olan hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi projesinin operasyonel genel bütçesi ise 15 milyon euro. Ankara’nın doğusundaki 43 ilde uygulanacak projede, Kayseri, Şanlıurfa ve Erzurum ana merkezler olacak. Kurumsal bazda 10 ayrı çalışma grubunun hayat boyu öğrenme alanıyla ilgili fikirlerini yereldeki ortaklarıyla paylaşması amaçlanıyor.
Okuma yazma kurslarıyla ilgili bir soruya da Genel Müdür Biçerli, okuma yazma bilmeyenlerin 60-65 yaş üstünde olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ‘Anne-Kız Okuyoruz’ kampanyasını da hatırlatan Biçerli, “Bu kampanya bu sene sona eriyor. İçindi bulunduğumuz yılda kampanyaya gaz vereceğiz.” dedi.
Dünyanın bilgi çağını yaşadığını vurgulayan Kayseri Valisi Mevlüt Bilici de mesleğini torununa devretme döneminin bittiğini vurguladı. Sürekli değişim ve gelişim yaşandığını belirten Bilici, “Bütün bunlar gösteriyor ki hayat boyu öğrenme artık olmazsa olmazlarımızdan bir hal aldı." diye konuştu.
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Politikalarının Tanıtımı ve Koordinasyonu İl Danışma Toplantısı iki gün sürecek. Toplantının açılışında Genel Müdür Biçerli ve Vali Bilici’nin yanı sıra, milletvekilleri Yaşar Karayel ve İsmail Tamer ile meslek odaları ve işveren temsilcileri de hazır bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz